reevesluis

De bouw van de Reevesluis in het Drontermeer heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Het scheepvaartverkeer moet vanaf heden door het in aanbouw zijnde sluizencomplex varen. Dat kan alleen op bepaalde tijden om de veiligheid van de waterwerkers te waarborgen. Tot voor kort hadden boten nog geen last van die beperking. De deuren van de sluis staan nog wel nog constant open, aangezien het waterpijl aan beide kanten nog steeds gelijk is. Dat gaat in de toekomst echter veranderen.

Reevesluis vervangt Roggebotsluis

De Reevesluis maakt onderdeel uit van een groot project om het gebied rond Kampen te beschermen tegen hoogwater. De rivier de IJssel heeft een nieuwe aftakking gekregen, het Reevediep genaamd, waarmee overtollig water afgevoerd kan worden richting het Drontermeer. Via het Vossemeer stroomt dit dan richting IJsselmeer. Om te voorkomen dat deze watermassa richting het Veluwemeer stroomt, wordt de nieuwe sluis gebouwd. De Reevesluis gaat straks de Roggebotsluis vervangen die drie kilometer noordelijker ligt.

reevesluis

De komst van de sluis zorgt ervoor dat het waterpeil van het Drontermeer gaat veranderen. Daarom wordt de komende tijd ook de dijk langs het meer opgehoogd en moeten er bij vakantieparken die aan het water liggen aanpassingen worden gedaan.

Riettransplantatie

Ter voorbereiding op de bouw van de Reevesluis is al een riettransplantatie uitgevoerd, omdat voor de bouw van het sluizencomplex ook riet moet wijken. Het bedrijf BWO uit Kamperveen heeft 2000 rietplanten verplaatst. Zo is een nieuw rietveld ontstaan aan de noordkant van de Reevedam, die al in aanbouw is.

reevesluis

Meer informatie: www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl