Seafit

Een goed gebouwde plezierboot gaat zomaar een mensenleven lang mee. Dat wil alleen niet zeggen dat de tand des tijds geen enkele invloed heeft. Weer, wind en vooral dat zonlicht van tegenwoordig haalt na een jaar of 10 het mooie er wel vanaf, ook wanneer je zorgvuldig onderhoud pleegt.

Net als techniek die na verloop van tijd een ouderwets is geworden, geldt dat ook voor een doffe gelcoat. Het Heerhugowaardse Seafit heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van dit effect door met name de kleinere watersport op professionele wijze weer in nieuwstaat te brengen.

Seafit
Seafit, een Mercury gecertificeerd full-servicebedrijf in bootonderhoud, reparatie en refit is een initiatief van Rob van der Valk. Met twintig jaar ervaring als chefwerkplaats bij een bekende outboard- en sportbotendealer kent hij als geen ander de watersportmarkt. Rob is een techneut in hart en nieren en die hebben nu eenmaal een bijzondere eigenschap. Een grijsgebied bestaat niet, voor een technisch iemand is iets goed of niet. Eenzelfde precisie waarmee Seafit een gecompliceerde Mercury Verado in topconditie houdt, wordt ook toegepast op alle disciplines die met onderhoud, reparaties en het refitten van sloepen en jachten te maken hebben.

De locatie van Seafit

Bezoek het onderkomen van Seafit aan de Celsiustraat te Heerhugowaard en je merkt direct met wat voor onderneming je te maken hebt. Op een bedrijventerrein valt het smetteloos zwarte pand direct op. Een mooi logo en gestyleerde naam sieren de gevel op. Binnen zet deze opgeruimdheid zich voort. Seafit bestaat nu een jaar en heeft reeds een behoorlijk aantal projecten afgerond waar nogal wat vet, vuil en stof vanaf komt. Daar is helemaal niets van terug te vinden. Je betreed een blinkend schone ruimte waar werkelijk alles op de juiste plek staat en hangt. Het is dat er een aantal boten staan waar aan gewerkt wordt, anders zou je deze werkplaats verwarren met een laboratorium. Wanneer er een Grammyaward zou bestaan voor schoonste werkplek, wint Seafit deze met glans, tevens de specialiteit van de firma.

Seafit

Poetsen en polijsten

Een beetje wrijven met cleaner en wax doe ik zelf wel, zal menig booteigenaar bij zichzelf denken. Maar wanneer gelcoat onder invloed van UV-straling z’n glans heeft verruild voor verkrijting, ben je met ieder oplapmiddel voor de “doe het zelver”, geheel kansloos. Met noeste arbeid ziet het er dan wel weer netjes uit, na drie maanden ben je met wat voor rubbing compound, kleurhersteller of veelbelovende wax dan ook, weer terug bij waar je begon. De frustratie die dat oplevert is vervelend, de schade die je toebrengt door een verkeerd middel fout toe te passen doet daar een flinke schep bovenop. Een professionele poetser zoals Seafit heeft er in dat geval alleen maar meer werk aan om het weer in orde te krijgen. Dat lukt gelukkig altijd. Seafit bepaald eerst de staat, dikte en soort gelcoat om daar de beste werkwijze en middelen op af te stemmen. In de meeste gevallen volstaat een 6-stappen plan waarin de gelcoat wordt opgeschuurd tot een gezond oppervlak waarna in fases de glans opnieuw wordt hersteld en verzegeld met een goede wax. Hiermee raakt de boot weer in een gezonde nieuwstaat met een langdurig effect. Het onderhouden van dit resultaat is veel eenvoudiger dan het herstellen en kun je zelf ter hand nemen.

Spuit en schilderwerk

Wanneer een gelcoatlaag dun is of beschadigd, is schilderen vaak onvermijdelijk. Ook iets waar je niet zomaar zelf aan moet beginnen. Een haastig gerold verflaagje terwijl het te koud en vochtig is zo in de buitenlucht geeft een slecht resultaat. Seafit doet dit zoals het hoort. Het opbrengen van een verflaag is daarin een formaliteit, het werkelijke werk bestaat uit de voorbereiding. Uiteraard moet vet en vuil verwijderd worden waarna er geschuurd en geplamuurd wordt tot er een superstrak oppervlak ontstaat waar een professionele coating een schitterend eindresultaat van maakt.
Seafit

Houtbewerking

Niet alle boten zijn van polyester, hout mag zich ook verheugen in een trouwe schare aanhangers. Eén van de boten waar bij Seafit aan gewerkt wordt is een overnaadse weekender. Leuke boot met enkele gangen die vervangen moesten worden. Hoewel het onderwaterschip nog niet in de antifouling staat, valt niet te ontdekken welke dat waren. Met de juiste machines en gedegen vakkennis weet het team vanr Seafit ook hierin een resultaat te boeken waarmee een vijftig jaar oude boot weer klaar is voor eenzelfde periode vol vaarplezier. Een teakdek renoveren of vernieuwen behoort ook tot de mogelijkheden. Seafit is daarnaast dealer van Flexiteek, kunststof maar niet van echt hout te onderscheiden.
Seafit

Motoronderhoud

Niet alleen Mercury en Mercruiser, maar alle merken inboard en buitenboordmotoren, zowel diesel als benzine, zijn bij Seafit welkom voor service, onderhoud of reparatie. Er wordt met originele onderdelen gewerkt waarmee de fabrieksgarantie op een nieuwe motor intact blijft. Seafit pakt verder niet alleen de problemen aan, ook de oorzaak wordt vastgesteld en verholpen.
Seafit

Refit

De mogelijkheden in dienstverlening die Seafit biedt is bij elkaar opgeteld een solide basis voor een algehele refit. Daarbij richten Rob en zijn team zich niet zozeer op grote complexe jachten maar ook op sloepen, sportboten of tenders. Een sympathieke insteek want veel bedrijven die hun specialisme op dit segment loslaten zijn er niet. Daarnaast heeft het ook iets met de locatie te maken. Niet aan het water maar aan de weg dus een boot moet wel op een trailer of een vrachtwagen passen. De werkplaats is verder ruim, maar niet oneindig groot. De maximale maat is ongeveer 12 x 3m. bij een hoogte van 3,8m. Het soort boot of het toegepaste bouwmateriaal is om het even. Ieder vaartuig krijgt bij Seafit de aandacht die het verdient.
Seafit
Seafit levert zowel een goede kwaliteit als een goede service. Op basis van duidelijke afspraken over de aard van de werkzaamheden en bijbehorende kosten zijn verrassingen uitgesloten. Met een haal en breng service is er geen omkijken naar en ook voor winterstalling biedt Seafit prima mogelijkheden. Snelheid is een ander prettig punt. Een sloep vernieuwen vraagt doorgaans slechts drie weken. De kosten die dit met zich meebrengt vormen tevens de waardevermeerdering van de boot. Voor verkoop loont het daarom een dergelijke verjongingskuur uit te laten voeren. Het zorgt voor een snellere verkoop en een betere prijs. Maar ook voor je eigen genoegen is een refit nuttig. Het beperkt je onderhoud tot een minimum en een boot in topconditie, vaart toch echt veel lekkerder.

Voor meer informatie:

SEAFIT
Celsiusstraat 22
1704 RW Heerhugowaard
Info@seafit.nl
www.seafit.nl