Vaarroute rondje Kaag Braassem

Wie op een mooie dag op de Kaagbaan van Schiphol is geland, ziet vlak voor aankomst onder zich een van de mooiste vaargebieden van West Nederland liggen. Wij sturen met onze gehuurde sloep vanuit Warmond een schitterend rondje over het Kaag en Braassemeermeer. Op onze dagtocht komen we superjachten in aanbouw, sloepen, majestueuze motorjachten, snelle zeilboten en opvallend veel fijne restaurants aan het water tegen.

Kaag en Braassem vormen samen met Loosdrecht, Vinkeveen en de Westeinder de Hollandse Plassen, het bekendste watersportgebied van West Nederland. Zeker voor zeilers is het bekend terrein, want op beide plassen worden door actieve watersportverenigingen met regelmaat wedstrijden georganiseerd. Maar ook de verbindende watertjes en eilandjes rond de Plassen van het Groene Hart zijn de moeite waard.

Op naar het Joppe
Op naar het Joppe

Het Joppe

Wij huren een sloep in Warmond en varen over de Groote Sloot en de Warmonderleede langs fraaie villa’s naar het Joppe. Dit is een mooie grote poel waar we veel zeilers tegenkomen die op deze zwoele ochtend dezelfde richting uit varen. Ze zijn op weg naar de deftige Kaagsociëteit, op het kruispunt van het Joppe en het Zweiland. Het karakteristieke gebouw is uit de verte gemakkelijk te herkennen en is het startpunt van veel zeilwedstrijden. Voor veel andere watersporters is het een schitterende pleisterplek met een prima terras en een mooie lunchkaart.

Kaagsocieteit
De deftige Kaagsociëteit

Langs superjachtbouwer

Via het Zweiland varen we naar het Norremeer en de Diepenpoel. In de verte doemen de enorme loodsen van superjachtbouwer van Lent, onderdeel van Feadship, op. Met een beetje geluk ligt er een enorm jacht te wachten op de veelgeroemde ‘finishing touch’ voor de onbekende superrijke klanten van de wereldberoemde superjachtbouwer. Net voorbij de loodsen draaien we stuurboord uit de Ringvaart op. We varen nu langs de Noordkant van het Kaageiland en bij de kruising is het oppassen voor het pontje dat hier frequent heen en weer vaart.

Op de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder varen we precies over de grens van Noord- en Zuid-Holland. Bij restaurant de Hanepoel kunnen we afslaan naar de Ade om binnendoor weer naar de Kaag te gaan. Wij vervolgen de tocht over de Ringvaart en leggen vlak bij het aquaduct van de A4 aan om de lunch te gebruiken bij restaurant ‘Tussen Kaag en Braassem”.

Valken op de Kaag
Valken op de Kaag

Joop Zoetemelk

Bij het plaatsje Oude Wetering slaan we af over het gelijknamige water richting de Braassem. Deze streek is vooral bekend omdat oud-wielrenner en Tour de France winnaar Joop Zoetemelk hier leerde fietsen. De Braassemermeer is een mooie ruime plas, genoemd naar de veel voorkomende brasemvis. Als hier ijs ligt, is het een ideale plek waar veel ijszeilwedstrijden en schaatstochten worden georganiseerd.

Varen door het groene hart
Varen door het groene hart

Roelofarendsveen

Aan de Zuidwestkant vormt het Paddengat de uitgang van het meer. Wij varen voorbij Roelofarendsveen, de plek waar een kwart van onze tulpenbollenproductie vandaan komt. Dat heeft het dorp de bijnaam, ‘de tulp van de Randstad’ opgeleverd. In dit dorp komen we langs de karakteristieke Veendermolen. Hier is zeilschool de Wijde Aa gevestigd, maar oorspronkelijk was deze molen bedoeld voor de bemaling van de Veenderpolder. De Wijde Aa waar we op varen is een oude veenstroom, die bij Hoogmade uitkomt in de Kromme Does.

Het smalle watertje slingert zuidwaarts richting Leiden en dit is de natuurlijke habitat van tal van sloepen en tendertjes. Motorboten kunnen in het Poldergat bunkeren en voor eten kunnen de watersporters terecht bij restaurants aan het water zoals Brasserie de Kromme Does en Restaurant Kom Eten. Beide serveren vooral ook streekproducten uit het Groene Hart.

Kaag bij Leiden
Kaag bij Leiden

Het einde van de route

Aan het eind van de Does doemt Leiden op. Wij slaan daar de Dwarswatering op en laten Leiden lekker links liggen. De aantrekkelijke grachtjes en terrasjes van de Sleutelstad bewaren we voor een volgende keer. We varen onder de provinciale weg door en slaan bij de brug over de Zijldijk stuurboord uit het Zijl op. Leiden ligt nu achter ons en voor ons zien we de Kagerplassen al weer opdoemen. Het water wordt hier langzaam weer wat breder. Zodra we aan de bakboordkant de Broekdijkmolen ontwaren slaan we bakboord uit richting Warmond, terug naar ons groene startpunt van deze prachtige route.

Kaag en Braassem
Ons rondje Kaag en Braassem

Groot aanbod boten

Op zoek naar een boot waarmee je dit rondje kunt gaan varen? Bekijk hier het huidige aanbod. Nog meer leuke vaarroutes vind je hier.