Vaarroute Rotterdam

Er zijn weinig steden in ons land met meer water dan Rotterdam. Behalve de Nieuwe Maas, de Rotte en de Kralingse Plassen vind je in de nummer 1 havenstad van de wereld ook de nodige kleine en grotere havens. In elk geval voldoende te zien voor een vrolijke vaartocht door en langs de Maasstad.

Overal langs het water vind je cultureel of architectonisch interessante plekken en het aantal terrassen en restaurantjes aan het water is bijna onbegrensd. De Nieuwe Maas is de levensader van Rotterdam. Dat merk je ook aan het drukke verkeer op het water. De fameuze zwart-gele taxiboten, vormgegeven door de ontwerper van de Maxi Cosi, scheuren razendsnel voorbij. Een havensleepboot kruist onze koers en soms zien we in het Maaswater zelfs de zwemmende stadsbus van Splashtours voorbijkomen. In Rotterdam is altijd wat te beleven.

De fameuze zwart-gele taxiboten scheuren razendsnel voorbij.
De fameuze zwart-gele taxiboten scheuren razendsnel voorbij.

Start op de Kralingse Plassen

We beginnen onze vaartocht op de Kralingse Plassen, een waterrijke oase in het sjieke gedeelte van Rotterdam. Aan de oevers zijn talloze watersportverenigingen gevestigd en ze leven rond dit fraaie stadswater in opvallende harmonie met elkaar. Zeilen is hier lastig. Het verhaal gaat dat als iemand langs de plas zijn deur opendoet, er aan de overkant op het water een windvlaag ontstaat. Niet-Rotterdammers winnen op deze plas dan ook nooit een zeilwedstrijd.

Vanaf de plas gaan we door het kleine sluisje van de Kralingse Verlaat aan de Zuidwestkant. De hoogte is hier beperkt tot 2.50 m. plus kanaalpeil en de diepte tot 1,40 meter. We vervolgen onze weg over het Noorderkanaal langs het bosrijke Nieuw Crooswijk.

Vaarroute Rotterdam
Het kleine sluisje van de Kralingse Verlaat.

Delfshavense Schie

De rivier de Rotte doorkruist het kanaal, maar wij varen door de Bergsluis die meestal openstaat. Aan Bakboord varen we Diergaarde Blijdorp voorbij en kort daarna slaan we bakboord uit naar de Delfshavense Schie. Aan onze stuurboordswal ligt de wijk Spangen, bekend van de gelijknamige televisieserie en het Sparta Stadion waar nachtburgemeester Jules Deelder zich vaak ophield.

Historisch stukje Rotterdam

Rotterdam toont zich hier zoals veel mensen de stad zien, als een grote grauwe arbeiderswijk. Maar dat verandert als we onder de Lage Erfbrug kiezen voor een ommetje door Delfshaven. Dit is een historisch stukje Rotterdam dat al uit de VOC-tijd stamt. In 1620 vertrokken de Pilgrim Fathers vanuit deze plek naar Amerika. De rust, de molen en de trapgevels contrasteren op een briljante manier met de verderop gelegen Euromast. Samen met de Erasmusbrug is de ‘Reus van Rotterdam’ het symbool van de vooruitgang.

Rust, een molen en trapgevels in Delfshaven.
Rust, de molen en trapgevels in Delfshaven.

Opletten op de Nieuwe Maas

Via de Achterhavenbrug gaan we stuurboord uit naar de Coolhaven om langs het Erasmus MC door de Parksluizen de Nieuwe Maas op te varen. Hier wordt het opletten. Volgens het Havenbedrijf houdt een derde van de watersporters zich onvoldoende aan de regels. En dat kan op drukke kruispunten zoals deze desastreuze gevolgen hebben. Veel commerciële havens en de ertshavens zijn een no-go area voor watersporters. Gelukkig zijn er genoeg andere mooie en spannende plekken.

SS Rotterdam

Aan de overkant van de Maas zien bij Katendrecht de SS Rotterdam liggen. Dit oude cruiseschip is tegenwoordig een trendy hotel en voor liefhebbers van de maritieme geschiedenis of designfreaks is het absoluut een bezoek waard. We vervolgen in Oostelijke richting en passeren de Kop van Zuid met het legendarische hotel New York, in vroegere jaren het directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn. De skyline van de Maasstad is hier op haar imposantst. Groots en meeslepend, zo toont de stad zich als we hier in ons notendopje voorbijdrijven.

Onder de Zwaan, de schitterend vormgegeven Erasmusbrug gaan we door naar de Koningshaven en slaan rechtsaf door de Entrepothaven de City Marina Rotterdam in. Dit is een fijne plek in de drukke stad om even boodschappen te doen, een terrasje te pikken of de benen te strekken.

We varen onder de Erasmusbrug door.
We varen onder de Erasmusbrug door.

Terug in de Koningshaven varen we terug naar de Erasmusbrug om de Maas haaks over te steken naar de Leuvehaven. Daar bezoeken we het Maritiem museum, een inspirerende plek in de hoek van de haven, waar ook de kinderen zich goed thuis voelen.

Na het museum varen we door de Wijnhaven langs het Mariniersmuseum en het markante Witte Huis. Verfijnde architectuur is hier in alle tijdsvormen vertegenwoordigd. Onder de brug door slaan we linksaf om aan het eind van de Oude haven de briljante Kubuswoningen te ontdekken. De vele terrasjes lonken, maar toch varen we terug naar het Haringvliet om onder de Boerengatbrug door weer met de stroom mee de Nieuwe Maas op te draaien.

Eindpunt van de dag

Tussen de rondvaartboten en watertaxi’s varen we onder de Willemsbrug door, langs de Boompjes en de Willemskade, waarna we rechtsaf de Veerhaven indraaien. Dit historische stukje wereldstad is ons eindpunt van de dag. Vanwege het beperkte aantal passantenplekken is het verstandig vooraf telefonisch te informeren of er plek is. In elk geval is het een prettige plek om de stad verder te voet te verkennen.

Soms zien we in het Maaswater de zwemmende stadsbus van Splashtours voorbijkomen.
Soms zien we in het Maaswater de zwemmende stadsbus van Splashtours voorbijkomen.

Over deze vaarroute

Vaarroute met sloep of RIB.

  • Lengte: ca. 20 kilometer
  • Duur: 4-5 uur
  • Maximale hoogte 2,40 m
  • Maximale diepte 1,40 m

Tips op de Nieuwe Maas

Handig bij het varen op de Nieuwe Maas:

  • Luister de marifoon uit.
  • Houd zo veel mogelijk stuurboordwal.
  • Vaar alleen een haven in als dit je bestemming is.
  • Watersporters mogen alleen afmeren in jachthavens.
  • Kort afmeren kan aan remmingwerk van bruggen en sluizen.
Onze vaarroute door Rotterdam
Onze vaarroute door Rotterdam.

Groot botenaanbod

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot waarmee je deze vaarroute in Rotterdam uit kunt gaan proberen? Zoek makkelijk en snel in ons uitgebreide botenaanbod. Meer interessante vaarroutes vind je hier. Je droomboot vind je bij Botentekoop.nl.