zeilrecord verbroken

Als het gaat om jonge kinderen en zeilen kijken we na Laura Dekker nergens meer van op. Toch wist een Britse schooljongen de wereldwijde aandacht op zich te vestigen met een bijzonder zeilrecord. Als 15-jarige werd Timothy Long de jongste zeiler die het rondje Groot Brittannië voltooide. Met zijn expeditie haalde Long geld op voor de strijd tegen kanker.

Timothy Long, een 15-jarige schooljongen uit de Zuid-Engelse plaats Aylesbury, vertrok op 16 juli vanuit Hamble Marina om in de richting tegen de klok in langs de kust van Groot Brittannië te zeilen. Na 1740 zeemijl keerde hij op 1 oktober terug in Hamble Marina. Hij voltooide de tocht in een 28 voet (8,50m.) lang Hunter Impala 28, genaamd Alchemy. Het oude zeilrecord was in 2011 gevestigd door de destijds 17-jarige Tom Webb.

De bekendste Britse zeilster, Dame Ellen MacArthur, was de inspiratiebron voor Timothy’s poging. Zij voltooide dezelfde tocht in 1995 en Timothy volgde grotendeels de route die zij toen ook zeilde. Tim’s hele reis duurde 11 weken en daarin maakte hij enkele stopovers in verschillende havens op de route. Gemiddeld zeilde hij 50 mijl per dag, maar op sommige dagen passeerde hij ook de magische 100 mijl grens. In totaal was hij 39 dagen en 14 nachten op zee.

,,Ondanks dat Timothy de start van het nieuwe schoolseizoen miste, ondersteunde zijn school de reis van harte”, aldus Tim’s moeder Sue Elder. Timothy kan nog nauwelijks geloven dat hij zijn prestatie heeft voltooid. ,,Ik wilde iets doen dat mij een zetje in de rug zou geven en me een betere zeiler zou maken. De hardste wind onderweg was 34 knopen, maar gelukkig bleef alles heel. Maandag zit ik weer op school, dat zal wel even wennen zijn.”

Met zijn reis haalde Timothy meer dan £10,000 op, geld dat ten goede komt aan het Ellen MacArthur kanker fonds. De Grand Lady van het Britse zeilen was erg blij met deze donatie. ,,Ik was maar een paar jaar ouder toen ik dezelfde tocht ondernam. Destijds werd ik betoverd door de schoonheid van de Britse kust. Er zit iets magisch in het kijken naar je land vanaf de zee. Het geld dat Tim heeft opgehaald betekent veel voor jongeren die na kanker hun leven weer willen opbouwen.”

Het Ellen MacArthur kankerfonds is een Britse charitatieve instelling die jonge mensen tot 24 jaar na de strijd tegen hun ziekte helpt zelfvertrouwen op te bouwen door hen te leren zeilen.

Bron: BBC.co.uk

Foto’s: Round Britain 2020 project, timothylongsailing.co.uk

Groot aanbod

Nog op zoek naar een boot? Wij hebben een groot aanbod nieuwe en gebruikte boten in alle soorten en maten. Bekijk hier het huidige aanbod. Of bekijk nog meer watersportnieuws.