Seafaring

Polyester motorjachten van deze tijd zien er tegenwoordig strakker, rechter en platter uit. Sommigen worden in oost Europa gemaakt en bieden een 360 graden panoramisch zicht. Goed voorbeeld is de Sloveense Seafaring 44 coupe, nagelnieuw en ontstaan uit de wereld van campers en caravans. Het jacht is dan ook direct genomineerd voor de titel Europese Motorboot 2018.

De Seafaring 44 is het eerste jacht van dzee Sloveense werf. Oprichter Michael Grigorcic komt uit een familie die al geruime tijd onderdelen voor campers, caravans en auto’s maakt. Hun eerste, door Andrej Justin ontworpen boot kent twee versies: trawler en coupé. Opvallend is het onderwaterschip. Dit is speciaal ontwikkeld voor de laagst mogelijke waterweerstand.
Seafaring

Bijzonder jacht

Op een kilometer afstand kun je zien dat dit een bijzonder en modern jacht is. Door de smalle entree op de waterlijn en de brede uitlopende boeg, het verlengde kajuitdak en de brede strook met hoekig geplaatste loodrechte ramen. In de romp zijn drie ronde patrijspoorten en twee langwerpige ramen geplaatst. Alles draait op dit motorjacht om licht en comfort.
Seafaring

Indeling van de Seafaring 44

Voor in de boeg is een groot zonnedek. Achterop is de kuipbank omklapbaar zodat deze ook bij het enorme zwemplateau betrokken kan worden. Een deel van de ruim 14 meter lengte wordt namelijk ingenomen door een flink uit de kluiten gewassen zwemplateau. De driedelige schuifpui is tot een derde van de breedte terug te brengen, zodat het interieur ook bij het buitenleven behoord. Het interieur oogt als een moderne loft. Met een strakke pantry aan stuurboord en een luxe dinette aan de andere zijde. Rondom is glas en aan beide kanten is er een stevige deur naar de extra brede gangboorden. Een middenbolder maakt het mogelijk om de boot solo door een sluis te varen. Een schuifdak is niet standaard. Dat komt doordat het platte dak zich ook uitstekend leent voor een set zonnepanelen. De schipper heeft een comfortabele stuurbank, een groot dashboard en een prettig werkbare plek voor de navigatiekaarten tot zijn beschikking met het ruimst denkbare uitzicht rondom.
Seafaring

Verschillende indelingen

Langs de trap naar de slaapvertrekken is een prachtig centraal schakelpaneel te vinden. Er is lambrisering met leer en de prefab betimmering met blond eiken en zebrano ziet er uitgesproken goed uit. Er zijn twee interieuropties, met twee of met een drietal hutten. In de driehutten versie is de eigenaarshut voorin en zijn onder de kuip twee tweepersoons gastenverblijven met volop ruimte. Voorin is een volledige natte ruimte met gescheiden douche en toilet gesitueerd. De gasten hebben een eigen toilet die ook vanuit de voorhut te bereiken is.
Seafaring

De machinekamer

Dankzij de luiken in de salonvloer is de machinekamer goed te bereiken. Standaard is een 110pk Volvo Penta D3 geïnstalleerd, maar een dubbele motorisering met twee 150 pk Volvo D3’s is ook mogelijk. De motor is met stuwdruklager voorbeeldig uitgerust. Het laminaat van de romp is met vinylesterhars en een dikke gelcoatlaag mooi afgewerkt. Zoals je ook mag verwachten op een boot waarvan de vanafprijs rond drie-en-een halve ton ligt.
Seafaring
Fijn is dat je op deze ontwerpcategorie B-boot overal beugels vindt om je aan vast te grijpen. Voor deze categorie moet het jacht golven tot vier meter kunnen doorstaan maar die staan er op de testdag niet. Het is koud, maar de golven op het Pikmeer zijn niet hoger dan een halve meter. De Seafaring vaart rustig, stabiel en probleemloos. Dankzij de prima isolatie is er niet veel storend geluid en ook het manoeuvreren is gemakkelijk. Bovenal is het bijzonder prettig om rondom uitzicht te hebben. Opvallend laag is het brandstofverbruik. Dat bedraagt op kruissnelheid (1900 toeren, 15 km/u) slechts 1 liter per zeemijl. De top werd vastgesteld op 20 km/u. Best een behoorlijke snelheid om met een comfortabele eco-cruiser over het water te glijden.
Seafaring
Cijfer: 7,4
Constructie ****
Comfort & Ruimte ****
Afwerking ****
Ergonomie ****
Vaareigenschappen ***
Prijs / Kwaliteit ***

Technische Specificaties SEAFARING 44 COUPE
Lengte: 14.39 m.
Breedte 4,25 m.
Diepgang: 0,80 m.
Waterverplaatsing: 11.000 kg
Motorisering: 1 x Volvo Penta D4-180 (Optie 2 X D3-150)
Prijs: vanaf €355.000
Meer info: Seafaring.nl