Seijsener bagagewagen

Watersporters ondervinden al geruime tijd nogal wat overlast door explosief groeiend fontkruid . Ook deze zomer is er weer druk gemaaid om het IJmeer, de Randmeren en het Markermeer bevaarbaar te houden. Dat levert een flinke oogst aan groenvoer op en wat doe je daarmee. Seijsener Rekreatietechniek heeft daar een toepassing voor ontwikkeld.

bagagewagen waterplanten
Om gek van te worden

De goede waterkwaliteit en het heldere water van de randmeren zorgen voor een uitbundige groei van waterplanten.  Zwemmen, roeien, zeilen of kanovaren gaat niet meer waar een drijvend eiland uit fonteinkruid ligt. De reden waarom de meren gemaaid worden, om de waterwegen vrij te houden. Wat er vervolgens met het maaisel moet gebeuren was een vraag die ter sprake kwam in een gesprek tussen Lisan Kox, bedrijfsleider Marina Muiderzand, en Bas Durieux, directeur van Seijsener Rekreatietechniek. Samen bekeken ze de mogelijkheden wat de ontwikkeling van een bagagewagen voortbracht waarin de waterplanten worden verwerkt. De oogst wordt fijngemalen tot vezels. En deze worden weer verwerkt in het kunststof van de bagagewagens.

Marina Muiderzand
Marina Muiderzand

Waterplanten en visnetten als grondstof

Lisan Kox, “Marina Muiderzand biedt een uitstekende uitvalsbasis voor watersporters. Daarbij staat duurzaamheid hoog in ons vaandel. Met de productie van de bagagewagens werken wij graag mee aan een structurele oplossing voor de overlast van de waterplanten voor onze vaste ligplaatshouders en passanten.”

Seijsener
Campingzuil uit waterplanten

Bas Durieux “Seijsener is al ruim 55 jaar technische specialist in voorzieningen voor havens. Wij voelen ons verbonden met deze sector. Wanneer hier een probleem leeft waardoor het plezier in watersport afneemt, is het ook in ons belang om mee te denken en te werken om watersport aangenaam en duurzaam te houden. Daarom hebben wij onlangs campingzuilen van visnetten ontwikkeld en geproduceerd. Het is voor ons een unieke gelegenheid om de sector een oplossing te bieden voor de waterplanten overlast en tevens te innoveren met een nieuw duurzaam product dat goed past in de circulaire economie die aan het ontstaan is.”

De bagagewagen is momenteel in productie. Tijdens de Hiswa te water van 4-8 september 2019 zal Seijsener de bagagewagen aan het publiek presenteren.