boot als powerbank

De nieuwe groene golf in het varen biedt onverwachte voordelen. Een slimme Friese botenbouwer bedacht dat de accu’s in zijn elektrische Stil boten ook als energieopslag voor thuis opgewekte energie kunnen worden gebruikt. De sloep als powerbank voor thuis.

Klaas Goos begon ooit met het opknappen van reddingsboten en schakelde langzaamaan over naar het produceren van boten met elektrische aandrijvingen, Stil sloepen. Waar twintig jaar geleden nog werd gelachen om elektrobootjes, zijn ze nu In Friesland en Amsterdam niet meer weg te denken.

Goos maakte de leercurve van het elektrisch varen helemaal mee. ,,Elektrisch varen is een paar jaar terug echt volwassen geworden. Inmiddels is het ontdaan van het suffe imago en de actieradiusangst. Tegenwoordig is het geen probleem meer om een dag lang continu elektrisch te varen, twee dagen lukt ook. Toch raad ik soms elektrisch varen aan potentiële klanten af.”

Goos legt verder uit: ,,Elektrische aandrijving is niet echt handig als je wil snelvaren en is ook niets voor mensen die regelmatig spontaan een paar dagen naar de Wadden willen. Maar voor sloepen en tenders, boten voor een dagje varen, is elektrische aandrijving ideaal. In onze vloot huurboten (bij sloephuren Grou) zien we precies hoeveel mensen op een dag echt varen. Vrijwel niemand is 8 uur continue aan het toeren, dus komt iedereen na een dag op het water terug met minimaal 60 % resterende energievoorraad. Dat zette ons aan het denken en ontwikkelden we een systeem dat energie uit de boordaccu’s terug kan geven aan het thuisnetwerk.”

Robert Kniese, een groene Haarlemse ondernemer, zocht een comfortabele elektrische sloep en stuitte op de elektrische Stil 660 van Klaas Goos. Zijn bedrijf Aqua Volta organiseert op het Spaarne vaartochten met een duurzaam en cultureel karakter. Tijdens de tochten over het Spaarne komen bijvoorbeeld gedichten over de rivier en de architectuur van de Haarlemmer gebouwen aan de orde. Duurzaamheid is belangrijk voor Kniese, maar niet alleen daarom wilde hij elektrisch varen. ,,Zonder motorgeluid kun je veel intensiever genieten, beter communiceren en komt de schoonheid van de omgeving mooier tot uiting.”

Thuis wekt hij energie op met 18 zonnepanelen en die energie wordt nu ook gebruikt voor de vaartochten over het Spaarne. ,,Met zelf opgewekte stroom weet je zeker dat je ‘groen’ vaart. Als de zon schijnt, zou je het teveel aan opgewekte stroom terug kunnen leveren aan het energienetwerk, maar dat levert weinig op. Is het slecht weer en leveren de zonnepanelen weinig, dan koop je dure stroom in. Het idee van Goos sprak me aan. Thuis installeerden we zijn systeem waarbij de boot als een powerbank, een soort buffer voor de zelf opgewekte energie fungeert. Bij slecht weer gebruiken we thuis de energie uit de boot, want dan ga je toch niet varen. Wel hebben we een ondergrens ingesteld, zodat we altijd genoeg stroom hebben om weg te kunnen als het weer opklaart. Ik kan alles op de telefoon monitoren en dat is zo leuk, het werkt verslavend.”

Zijn sloep heeft een door Stil Propulsion ontwikkelde Duplex rvs 8kW Stilpod 80 motor en 15 kW aan lithium-ion accu’s. De keuze voor lithium accu’s lijkt in eerste instantie niet ingegeven door kostenbesparing. Goos: ,,Lithium-ion gaat lang mee, na vijf jaar bespeur je nog geen enkele veroudering. Daardoor zijn ze op de lange termijn net zo duur of misschien wel goedkoper dan conventionele tractie accu’s. Ander voordeel is dat het accuvolume kleiner is. Wel is belangrijk dat je goed monitort zodat de accu’s niet te weinig of te overlaadt. Dat wordt in ons systeem automatisch en storingsvrij geregeld.

Ons geheim is dat er niet op kwaliteit is bezuinigd, we gebruiken alleen de allerbeste materialen en onderdelen. Zoals een permanent magneetmotor. Deze heeft onderin meer koppel, dus kun je een grotere schroef toepassen en dat is efficiënter. Verder is de motor zo simpel dat iedereen deze snel kan demonteren of monteren. Het is misschien wel het duurste elektrische aandrijfsysteem van Nederland, maar dit koop je voor het leven.“

Lees verder over een elektrische motor kopen op ons blog.
Op zoek naar een boot? Bekijk ons gehele aanbod op botentekoop.nl