Snel-vaargebieden
De politie controleert streng op snel-varen.

Voor mensen die snel willen varen met hun motorboot is vaak niet duidelijk waar dat mag. Daarom varen ze vaak hard waar het kan in plaats van waar het mag. Snel-vaargebieden zijn altijd op de officiële waterkaarten aangegeven en ter plekke met gele boeien. Een compleet overzicht van alle snel-vaargebieden in Nederland vind je op varendoejesamen.nl.

Onoverzichtelijk

Dat lijkt allemaal overzichtelijk, maar zo simpel is het niet. In Nederland mag je in principe maximaal 20 km/u varen, tenzij anders is aangegeven. Is er niets aangegeven of is er niets te zien, ga er dan maar van uit dat je de maximum snelheid van 20 km/u moet aanhouden. Toch geldt deze 20km/u weer niet overal. Op veel meren, in natuurgebieden en op kanalen of in steden geldt vaak een aangepaste snelheid van 6, 9, 12 of 16 km/u. Daarnaast is op sommige plassen zoals Vinkeveen snel-varen overal verboden, behalve op de waterskibaan en dan alleen voor mensen die een waterski-vergunning hebben.

Ga snel-varen waar het kan en mag
Ga snel-varen waar het kan en mag.

Vaak hebben bootdealers een speciale ontheffing, een zogenaamd YY nummer, waarmee snel-varen in het kader van proefvaarten wordt gedoogd. Nogmaals, de kaart geeft meestal uitsluitsel, maar ga er gemakshalve maar van uit dat sneller varen dan 20 km/u in principe nergens mag. Om het allemaal nog wat lastiger te maken mag je op veel plekken in de winter of in het vogel broedseizoen niet snel-varen waar dat in de zomer wel mag. Wat is wijsheid?

Groot open water

Als je vaak wil snel varen, kies dan een gebied waar dat altijd mag. Die zijn er, vooral op groot open water. Voorbeelden: de Noordzee, grote delen van het IJsselmeer en het Markermeer, zoals aangegeven op de kaart. Ook kun je eigenlijk altijd wel het gas opentrekken op delen van de grote rivieren zoals de Maas, de Lek en de Rijn, het Haringvliet, de Westerschelde en de Rijnmond. Langs de rivieren wordt meestal ter plekke met grote borden aangegeven of snel-varen al dan niet is toegestaan.

Vaar Volwassen, Vaardig en Verstandig.
Vaar Volwassen, Vaardig en Verstandig.

Volwassen, Vaardig en Verstandig

Controleer dus altijd op de kaart voordat je gaat snel-varen en check of er ter plekke nog andere bepalingen gelden. Blijf op snel-vaarbanen altijd binnen de gele boeien en houd rekening met de andere snelle watersporters. Zorg dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet en gedraag je volwassen, vaardig en verstandig. Een bekeuring voor snel-varen in gebieden waar dat niet is toegestaan, kan oplopen tot €650. Echt zonde van het geld.

Snelvaarkaart Nederland

Kaart van snel-vaargebieden in Nederland.
Kaart van snel-vaargebieden in Nederland.

Boetes voor overtredingen

Dit zijn de actuele boetes op het water voor overtredingen met een snelle motorboot:

OvertredingBoete
Varen terwijl een persoon die stuurt jonger dan 18 jaar is€ 210
Hinder en gevaar opleveren voor andere gebruikers€ 390
Geen reddingsvest onder handbereik (per stuk)€ 45
Geen dodemansknop aanwezig€ 240
Geen gebruik maken van dodemans knop€ 240
Indien de boot niet geregistreerd is€ 140
Geen geldig registratiebewijs aan boord€ 95
Registratieteken niet op de voorgeschreven manier aangebracht€ 140
Geen deugdelijke brandblusser aan boord€ 140
Met de motor onnodig geluid veroorzaken€ 85
De motor van een stilliggende motorboot onnodig lang of zonder redelijk doel in werking houden€ 85
Met snelle motorboot deelnemen aan de scheepvaart met gevaar brand/ontploffing etc.€ 190
Met snelle motorboot deelnemen aan de scheepvaart zonder deugdelijke stuurinrichting.€ 190
Op klein schip geen radarreflector voeren bij slecht zicht op de vaarwegen van bijlage 15€ 190
Varen zonder vaarbewijs met een klein schip€ 550

Meer weten? Kijk op varendoejesamen.nl.

Snelle boten

Op zoek naar een boot waarmee je vol gas het water over kunt in de snel-vaargebieden? Op Botentekoop.nl kun je kiezen uit een groot aanbod speedboten en sportboten. Of lees je liever meer artikelen over snel varen?