Snelheidsrecord

In de baai voor het Italiaanse Porto-Cervo pakte Team DutchSail – Janssen de Jong zaterdag 24 oktober aan het eind van de middag het wereld-snelheidsrecord in de foilende 69F-klasse. Door met 34,9 knopen (64,6 km/uur) over het water te vliegen, verbreekt het team het oude record van 34.1 knopen dat op naam stond van Team Kingdom Team Netherlands. Dit is het het andere Nederlandse team dat zich voorbereidde op de inmiddels afgelaste Youth Americas Cup. Team DutchSail is in Porto Cervo om zich te prepareren voor de Grand Prix Sardinia van 10 tot 15 november.

,,Dit wordt leip

Zeiler Lars van Stekelenborg, stuurman op het moment van het record, gaf na afloop de volgende reactie. “We gingen downwind al 29-30 knopen, Toen zag ik in mijn ooghoek een vlaag aankomen en dacht alleen maar: dit wordt leip. Ik moest zo hard mogelijk in het roer knijpen om goed te blijven sturen. De boot bleef maar accelereren. Met één oog op de klok en met mijn andere voor de boot zag ik: 34, 34,7, 34,9. Maar dan komen de rotsen wel heel hard op je af. Zie met die snelheid maar eens gecontroleerd omhoog te komen naar een aan-de-windse koers,” aldus de jonge Nederlandse zeiler.

De boot: 69F

De boot waarmee wordt gezeild is een one-design klasse 69F. Deze is 6,9 meter lang en heeft 40 vierkante meter zeiloppervlakte. De vleugels aan weerszijden van de boot en onder het roer, de zogeheten foils, zorgen ervoor dat de boot bij voldoende snelheid uit het water komt. De breedte van de boot is 2,1 meter zonder, en 4,6 meter inclusief foils. Met een diepgang van 1,7 meter en een waterverplaatsing van slechts 350 kg haalt de boot gemakkelijk snelheden tot 25 knopen, zo’n 40 tot 50 km/uur.

Bekijk HIER de video over dit DutchSail snelheidsrecord. Foto’s YouTube Team DutchSail – Janssen de Jong