Stand Up Paddle SUP

In korte tijd is stand up paddling, oftewel suppen, razend populair geworden. Lekker buiten bezig zijn is niet alleen goed voor lijf en leden. Je komt ook nog eens ergens. Hoewel je enigszins lijkt op een windsurfer die onderweg iets verloren is, kan iedereen een hoop lol beleven met slechts een board en een peddel als vaartuig.

Nieuw is het niet. Surfen is waarschijnlijk in Hawaï ontstaan, en er is een grote kans dat stand up paddling ook van deze tropische eilanden komt. Een van de oudste bewijzen stamt uit 1939, een filmpje van olympisch zwemkampioen en surflegende Duke Kahanamoku, waarop hij op zijn board staat met een peddel in zijn hand.

De eerste officiële supboards werden gemaakt door de legendarische Jimmy Lewis. Deze surfer is op Hawaï een van de beste boardmakers. Zijn eerste supboard kwam rond 2005 op de markt. Vervolgens ging het snel met de populariteit van suppen. In 2007 werd de eerste sup-race gehouden en in 2013 was het een van de meest populaire buitensporten in de Verenigde Staten.

Verschillende vormen

Welk board het beste bij je past is een minder eenvoudige vraag dan het lijkt. Er zijn inmiddels vele soorten, maten en merken supboards. Daardoor kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

In grote lijnen kun je kiezen tussen een vast supboard voor optimale prestaties of een opblaasbaar board dat weer veel gemakkelijker mee te nemen of op te bergen is. Deze inflatables hebben een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt waardoor ze in prestatie niet meer onderdoen voor een vast board. Daarnaast zijn er verschillende types die voor een specifiek gebruik of vaarwater geschikt zijn.

Suppen, Yoga, watersportactiviteit

Hoe leer je suppen?

Wanneer je je de kunst van het suppen eigen wilt maken, is het verstandig om te starten op vlak, rustig water zonder obstakels zoals boten en boeien. Als beginnend supper is het makkelijker om op je knieën te beginnen. Plaats je paddle dwars op het board om als steuntje te gebruiken. Klim vervolgens in knielende stand het board op, net iets achter het middelpunt. Vanuit deze positie zoek je de balans. De neus niet uit het water en de staart er niet onder.

Zodra je er klaar voor bent, kun je gaan staan met je voeten op de plaats waar je knieën de juiste balans vonden. Met je knieën enigszins gebogen en je rug recht houdt je alles in balans door met je heupen te bewegen. Zodra je gaat peddelen en snelheid gaat maken, zal ook de stabiliteit verder toenemen. Houd je armen recht en draai met je torso om efficiënt te peddelen. Je haalt meer kracht uit je torso dan uit je armspieren.

Om in een zo recht mogelijke lijn te blijven varen zul je 3 tot 5 slagen aan één kant moeten maken om daarna te wisselen met de andere kant. Moeilijk is het niet, ook nat worden is niet strikt noodzakelijk.

Suppen heerlijke genieten van de natuur op het water. SUPPEN.

Win een supboard!

De winnaars van de vijf supboarden van AquaParx t.w.v. € 399,- zijn inmiddels bekend en deze actie is gesloten.

Het supboard dat zij hebben gewonnen is licht, draagbaar en meteen klaar om het water op te gaan. Het is opblaasbaar en gemaakt van ultra duurzaam PVC met drop-stitch constructie en een bovenzijde van E.V.A., anti-slip houdt je voeten op hun plaats. Zo kun je optimaal genieten op je eigen supboard. Het board is erg licht en daardoor makkelijk mee te nemen. Snel opgeblazen en ook weer snel leeg met de handige meegeleverde handpomp.

Aquaparx supboard

Korting op dit supboard

Heb je niet gewonnen, maar wil je dit supboard wel graag hebben? We hebben een kortingscode bij de Botenwinkel voor je: Gebruik code SUP100 en krijg € 100,- korting. En sup nu al weg op dit fantastische board.

Groot botenaanbod

Op zoek naar een nieuwe boot? We hebben een groot aanbod, dat je hier kunt bekijken.