Starnberger See: rustgevend gletsjermeer

Vrijwel iedereen kent de Italiaanse meren ten zuiden van de Alpen, maar minder bekend is dat aan de noordkant van de bergketen ook prachtige meren zijn. De Zuid-Duitse provincie Beieren heeft liefst vijf grote meren, waaronder de Starnberger See.

De Starnberger See is een langgerekt meer, 20 kilometer lang en een kleine 5 kilometer breed. Een rondje om het meer fietsen is 50 kilometer. Voor e-bikers is dat zelfs met alle heuvels in een dag te doen.

Indrukwekkend contrast

Ons doel is vooral om te genieten van het contrast van de lieflijke natuur met de dreigende bergen in de verte. Aan de zuidkant van het meer zien we op ongeveer 40 km afstand de besneeuwde toppen van de Zugspitze. Met de grillige vorm is de Zugspitze een van de indrukwekkendste bergen van de Alpen en met 2962 meter is het ook de hoogste top van Duitsland.

de besneeuwde toppen van de Zugspitze
De besneeuwde toppen van de Zugspitze

Het meer is vernoemd naar het plaatsje Starnberg, 25 kilometer onder München. Je ziet onmiddellijk dat het een welvarend stadje is. Veel gefortuneerde bewoners van de Beierse hoofdstad hebben hier een tweede huis of gaan hier na hun pensioen wonen. Het klimaat is gunstig, je hebt er frisse berglucht en plenty zon. In Starnberg vind je veel mooie winkels en twee jachtclubs, de schitterende Münchener Yacht Club en de iets bescheidener Bayerische.

Sprookjeskoning Ludwig

De Starnberger See werd bekend doordat Koning Ludwig de tweede van Beieren er in 1886 in verdronk. Deze sprookjeskoning, zoals hij werd genoemd, groeide op in het idyllische, 12eeeuwse Slot Hohenschwangau en liet er vlak bij het nooit voltooide, avant-la-lettre Disney-style kasteel Neuschwanstein bouwen.

Liefhebbers van intriges smullen van het verhaal rond zijn regeerperiode, zijn vermeende homoseksualiteit en zijn tragische dood. Naar verluidt zou hij samen met zijn psychiater zijn verdronken, maar anderen beweren dat de beide mannen door kogels om het leven kwamen. Bij het plaatsje Berg is ter herinnering aan het overlijden van Ludwig II aan de oever een houten kruis geplaatst.

Suppen, zeilen en duiken

Vooral veel zeilers in dit ecoparadijs
Een paradijs voor ‘groene’ watersporters

Het meer is een paradijs voor ‘groene’ watersporters. Tegenwoordig is suppen er populair en ook duikers vinden in het diepe bergmeer bijzonder helder water voor hun favoriete sport. In dit ecoparadijs lijkt het een doodzonde om fossiele brandstoffen te gebruiken. Er worden per jaar maar 250 vergunningen afgegeven voor boten met een verbrandingsmotor. Daarom domineren zeilers het water.

Elektrische boten

Ook opvallend: je ziet opvallend veel boten met een elektromotor. Aan hen worden geen beperkingen opgelegd. Vrijwel allemaal zijn ze van een bekend Duits merk, dat hier even verderop wordt geproduceerd. Je ziet ze soms met 50 km/u voorbijschieten, wat met de moderne hoog-voltage-motoren, in samenwerking met de accutechniek van de naburige autofabrikant BMW tegenwoordig mogelijk is. Wij genieten van de rust van onze laag voltage elektromotor. Sommige zeilers worstelen met de voortdurend draaiende wind en draaien gefrustreerd de haven in. Met de elektromotor.

Vooral veel zeilers in dit ecoparadijs
Vooral veel zeilers in dit ecoparadijs

Door het gletsjerwater dat in dit bergmeer belandt, is de watertemperatuur fris, gemiddeld 12 graden in mei en 20 in juli. Door het temperatuurverschil tussen het vasteland en het water ontstaat er een vrij constante wind van ongeveer 3 Beaufort. ’s Zomers komt soms een hardere, warme wind uit het zuiden, de Föhn. Dan verschijnen ineens de surfers op het water. Na een paar uur rondvaren trekken we de conclusie dat elektrisch varen op de Starnberger See op zijn mooist is. Blauwe lucht, bergen, mooie huizen, geen geluid, geen uitlaatgas, geen onderhoud. Wat wil je nog meer.

Bayerische Seenschifffahrt

Voor mensen die geen eigen boot hebben, vaart de Bayerische Seenschifffahrt over het meer langs de belangrijkste plaatsen zoals Starnberg, Tutzing en Ammerland. Rond het meer zijn verschillende jachthavens en enkele plaatsen waar boten te water gelaten kunnen worden. De bekendste haven vind je bij Starnberg, maar ook in het zuidwesten bij Bernried en in het oosten bij Berg zijn havens te vinden. Bij Goetzke in Pöcking aan de Westoever kun je kun je vanaf €22 per uur elektroboten huren. Ook worden er aan de oevers van het meer elegante boten gebouwd, zoals bij Bootsbau Glas in Pöcking.

Onze vaarroute in de Starnberger See
Onze vaarroute in de Starnberger See

Groot aanbod boten

Nog op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot? Bekijk hier het huidige aanbod. Nog meer leuke vaarroutes vind je hier.