Stichting Vaarkracht

In dit jubileumjaar doet Botentekoop graag iets terug voor de mensen en de natuur om ons heen. Daarom geven we dit jaar in elke editie aandacht aan een goed doel dat verbonden is met natuur en watersport. Dit keer is dat de Stichting VaarKracht.

Elk uur komen er in Nederland 13 mensen met de diagnose kanker bij. Jaarlijks zijn dat er meer dan 100.000. Leven met kanker is zwaar, ook voor de mensen om de patiënten heen. Voor patiënten en hun naasten is het prettig om er regelmatig even uit te breken, te ontsnappen aan de werkelijkheid om nieuwe energie op te doen. Bij de Stichting VaarKracht begrijpen ze dat uit eigen ervaring. Daarom organiseren zij voor kankerpatiënten en hun naasten overal in het land kosteloos onvergetelijke vaartochten. Het doel is: op het water al je zorgen vergeten en je even geen kankerpatiënt voelen.

Stichting VaarKracht werkt vanuit Huizen, Noord Holland. De organisatie is nationaal georganiseerd, maar werkt regionaal gericht. Het streven is om in verschillende steden in het land een haventeam te hebben. Dit bestaat uit een contactpersoon en schippers, maar ook andere vrijwilligers kunnen een bijdrage leveren. De haventeams organiseren en faciliteren vaartochten. In het bestaan zijn al 1400 boten namens VaarKracht uitgevaren en hebben ruim 9000 gasten een fijne dag geboden. 

Stichting Vaakracht maakt mensen blij op hun vaartochten.
Het doel is: op het water al je zorgen vergeten en je even geen kankerpatiënt voelen.

VaarKracht biedt aan om een paar uurtjes tot een hele dag, mee te varen op een zeilschip of motorboot. Dankzij de inzet van booteigenaren, schippers en haventeams door het hele land, is het mogelijk te kiezen uit een grote vloot van schepen, uiteenlopend van een leuke sloep of klein jacht tot een botter, tjalk of stoere driemaster. Een privé vaartocht is bedoeld om in intieme sfeer, met klein gezelschap een dag op het water te beleven. De patiënt vaart met partner, kinderen, familie, goede buren of vrienden. Ook de professionele mantelzorger kan mee.  Een groepsvaartocht is met meerdere personen met dezelfde diagnose. Het is leuk en gezellig om met lotgenoten een paar uurtjes op het water te zijn en ervaringen en ideeën uit te wisselen. 

Drijvende kracht achter VaarKracht zijn Lieke Idsinga en Robert Rust. Lieke kreeg in 2009 de diagnose borstkanker. In die tijd werden zij meegenomen door watersportende vrienden en terugkijkend was dat het enige positieve uit die tijd. Lieke gaat goed, werkt weer, is nu 10 jaar vrij van kanker. Zij ontwikkelden VaarKracht en samen ook een nieuw initiatief: het VaarKracht waterhuis. Het Waterhuis is een drijvend huis, een eigen plek voor familie en mantelzorgers om samen te komen en met elkaar te genieten van water, het uitzicht en de rust. Het Waterhuis is volledig aangepast aan de eisen van de patiënt. Doordat het huis werkelijk kan varen, kun je kiezen tussen de bedrijvigheid van de lokale haven of daarbuiten in de rust van de natuur. De realisering van dit project vergt een forse investering van ongeveer anderhalve ton per Waterhuis. Het eerste exemplaar is gebouwd door Visscher Jachtbouw in Lemmer en wordt waarschijnlijk in augustus gedoopt.

Het waterhuis van Stichting Vaarkracht.
Het Waterhuis is een drijvend huis, een eigen plek voor familie en mantelzorgers om samen te komen en met elkaar te genieten van water, het uitzicht en de rust.

Aan de privé vaartocht en deelname aan de groepsvaartocht zijn voor de gasten geen kosten verbonden. De kosten worden gedragen door de schippers en door de donateurs en sponsoren van VaarKracht. Om dit vol te kunnen houden is VaarKracht afhankelijk van donaties en sponsorgelden. Ook is de stichting op zoek naar donateurs, sponsors en vrijwilligers om het Waterhuis project te realiseren. 

Meer informatie: www.vaarkracht.nl