Stichting Vaarwens

In dit jubileumjaar wil Botentekoop graag iets terugdoen voor de mensen om ons heen. Daarom geven we dit jaar in elke editie aandacht aan een goed doel dat verbonden is met de natuur en de watersport. Dit keer is dat de Stichting Vaarwens.

Evert Stel is jachtontwerper en bootbouwer als hij in 2003 een loods-tender opknapt en geschikt maakte voor bewoning. De Groninger toverde het stoere schip, de Meander V, om tot varend woonhuis met huiselijk comfort, maar zonder in te boeten op de bijzondere vaareigenschappen van deze loods-tender.

Inhoud

Na te zijn gestopt met werken, wilden Evert en Inge hun leven meer inhoud geven. Sterfgevallen in de omgeving zetten het paar op het spoor om vrijwilligerswerk rond het levenseinde te gaan doen. Zouden ze echter in een hospice als vrijwilliger aan de slag gaan, dan zouden Evert en Inge gebonden zijn aan één plek en niet meer aan varen met hun mooie schip toekomen. In 2007 besloten ze terminaal zieke mensen een dag op hun boot mee te nemen. Het werd het begin van een initiatief dat duizenden mensen een geweldige vaardag heeft bezorgd. De Stichting Vaarwens werd opgericht om sponsorgeld voor de onkosten en de benodigde aanpassingen aan het schip in te zamelen.

Inge de Graaf en Evert Stel
Inge de Graaf en Evert Stel

Reserve

Sinds eind 2019 heeft de Stichting een eigen Vaarwensschip, zodat Evert en Inge niet meer 100 keer per jaar hun huis hoeven te delen. Het schip, de Vaarwens, is ontworpen door Evert Stel en de vorig jaar overleden jachtontwerper Jan Visser. In het schip zijn alle ervaringen en ideeën van Visser en Stel over veilig en comfortabel varen met ernstig zieke mensen verwerkt. De Meander V, het woonhuis van Evert en Inge fungeert als reserveschip voor spoedaanvragen. Want de Stichting Vaarwens zorgt met bijna 100 vrijwilligers elk jaar voor 2-3 vaardagen per week, toch komt het nog wel eens voor dat een geplande vaardag naar voren moet worden geschoven vanwege plotselinge achteruitgang van de patiënt.

Sinds eind 2019 heeft de Stichting een eigen Vaarwensschip
Sinds eind 2019 heeft de Stichting een eigen Vaarwensschip

Afscheid

Niet iedere zieke die als gast met de stichting Vaarwens meegaat heeft wat met varen. Veel oud-binnenvaartschippers of sleepboot kapiteins willen aan het eind van hun leven graag nog een keer het water op, maar ook terminaal zieke mensen die nooit hebben gevaren kunnen mee. Op een vaardag krijgen ze de kans alles te zien en mee te maken. Evert of een andere vrijwilliger, neemt ze onder de hoede, laat ze als hun toestand dat toelaat sturen en zorgt dat ze een geweldige dag hebben. De naaste familie en medische zorg gaan mee.

Voor uitbehandelde zieke mensen is de hoop op herstel grotendeels vervlogen. Ze zijn bezig met de zorgen over de toekomst en het naderende afscheid. Een tocht op een stoere boot over het water maakt dat de zieken en hun familie voor één dag los komen van de zorgen van alledag. Op het water worden ze begeleid door vrijwilligers, een leger van mensen die zich belangeloos inzetten om de vaartochten mogelijk te maken.

Van vrijwel elke vaartocht -en dat zijn er inmiddels meer dan 800 geweest – wordt een verslag door de familie of de vrijwilligers gemaakt. Uit deze verslagen blijkt de enorme dankbaarheid dat de Stichting Vaarwens hen meenam.

Uit de verslagen blijkt de enorme dankbaarheid dat de Stichting Vaarwens hen meenam.
Uit de verslagen blijkt de enorme dankbaarheid dat de Stichting Vaarwens hen meenam.

Een paar citaten

We gaan varen… Koffie, taart, water, luchten, Pampus, vergezichten, geuren … Greet zuigt de dag op als een droge spons. “Heb je geen last van de motoren hier buiten?” vraagt Evert. “Voor het eerst sinds tijden heb ik nergens last van! Man… wat een zegen is dit uitje. Ruik dat water nou eens…!” antwoord Greet.

Tom gaat achteruit, maar vandaag gaat hij vooruit. Hij scharrelt moeiteloos door het schip, neemt obstakels als trappen en nestelt zich meer dan eens in bij Evert achter de stuurstand. Tom is vandaag extra helder, hij beseft alles goed en maakt de juiste opmerkingen, want de morfineknop wordt nauwelijks ingedrukt! Tom heeft ‘de vaarwensboost!’

Sponsoren en donateurs

Elke vaardag met een terminaal zieke patiënt kost ongeveer 600 euro. Dat geld wordt opgebracht door sponsoren en donateurs. Giften aan Vaarwens zijn 100% aftrekbaar omdat de Stichting de ANBI status heeft en dus erkend is als goed doel. Ook zijn er mensen die spontaan acties opzetten om geld in te zamelen voor de Stichting Vaarwens.

Alle informatie vind je op: www.stichtingvaarwens.nl

Vind jouw droomboot

Op zoek naar jouw droomboot? Bekijk ons grote botenaanbod. Verder kun je natuurlijk al onze boottesten bekijken, of het laatste watersportnieuws.