outboards

De grote merken in outboards vertegenwoordigen ieder hun eigen kerk. Ben je orthodox Mercury adept, dan gruwel je van een Honda en andersom. Dat effect versterkt zich met het stijgen van de hoeveelheid PK’s die onder de compacte motorkapjes gepropt worden. Zo zal een diepgelovige Mercuryfan de enorme hoeveelheid paardenkrachten roemen terwijl een Hondaliefhebber weer prat zal gaan op de duurzaamheid van zijn favoriete merk. Best leuk, al dat gekissebis. Maar nog leuker zijn de technische hoogstandjes die deze strijd oplevert. Een overzicht van de paradepaardjes in outboardland.
outboards

Mercury Verado 400R

De Mercury Racing Verado 400R-buitenboordmotor is met een vermogen van 153 pk per liter de krachtigste buitenboordmotor voor consumenten die ooit door Mercury is geproduceerd. De prestaties in vermogen en efficiëntie is behaald door een reeks verbeteringen aan het bestaande
2,6 L Verado platform. Bijvoorbeeld de opnieuw ontworpen watergekoelde compressor waarmee de temperatuur aan de inlaatzijde lager is voor een hogere luchtdensiteit. Een andere vernieuwing is een voor de racerij ontwikkeld onderwaterhuis die het koelwater dieper aanzuigt. Want met zoveel pk’s en koppel wil dit over de golven stuiterend kanon nog wel eens loskomen.

400pk vermogen bij 6400 tot 7000rpm, 4takt 6 cilinder lijnmotor, drooggewicht 303kg, cilinderinhoud 2.6L.
www.mercurymarine.com
outboards

Yamaha V8 XTO Offshore

Met 425pk legt Yamaha de lat weer wat hoger. Een V8 blok met een inhoud van 5,6L. Een geheel opnieuw ontworpen outboard met technologie die er nog niet was. Het is de eerste 4takt outboard met directe brandstofinjectie. Maar liefst vijf brandstofpompen genereren een inspuitdruk tot 200 bar voor een extra nauwkeurige brandstofdosering. Om al dat geweld in voortgang om te zetten zijn de tandwielen erop gehard, de bracket van een robuuste offshore kwaliteit en de motorsteunen op hun taak berekend. Je zou denken dat met zulke specs een enorme motor ontstaat. Dat valt mee. Met plasma fusietechnologie voor de cilinderwanden is de motor aanzienlijk compacter. Het oppervlak met microtextuur is 60 procent harder dan staal en ook aanzienlijk lichter, waardoor de Yamaha ingenieurs een grotere motorcapaciteit konden creëren zonder de afmetingen van de outboard te vergroten.

425pk vermogen bij 5500rpm, 4takt V8 motor met 4 kleppen per cilinder, drooggewicht 432kg, cilinderinhoud 5,6L
www.yamaha-motor.eu
outboards

Suzuki DF350A

Het vlaggenschip van Suzuki’s outboard motoren is de DF350A, een compacte V6 met een vermogen van 350 pk. Het design is voor Suzuki in een nieuwe taal, sportief, een tikkeltje agressief en toch tijdloos. Een aantal innovaties, waarin dubbelop centraal staat, weten de relatief bescheiden afmetingen van deze motor tot aansprekende prestaties te bewegen. Met het Suzuki Dual Prop System wordt het motorvermogen dankzij twee tegengesteld roterende propellers efficiënter in voorwaartse stuwkracht omgezet. De smallere transmissie vermindert daarbij de stromingsweerstand onder water. De resultaten zijn een snellere acceleratie en een hogere richtingsstabiliteit. Een Dual Injector System vermengt koelere lucht met optimaal vernevelde brandstof voor een volledige en gecontroleerde verbranding wat weer zorgt voor een laag brandstofverbruik. Het Dual Louver System tenslotte zorgt ervoor dat de inlaatlucht geen spatwater bevat.

350pk vermogen bij 5700 tot 6300rpm, 4takt V6 motor met 4 kleppen per cilinder, drooggewicht 330kg, cilinderinhoud 4.4L
www.suzuki.nl
outboards

Evinrude E300 G2

Een behoorlijk vreemde eend in de bijt met outboards is het topmodel van Evinrude. Als enige in dit, en eigenlijk alle rijtjes, een 2takt motor. Sinds jaar en dag is dit type motor verbannen uit het grachtenbeeld vanwege de uitstoot. De Evinrudes daarentegen beschikken over een uitzonderingspositie omdat de emissie juist lager is in vergelijk met een 4takt blok. Daar zorgt een fikse dosis elektronica voor. Wat gebleven is zijn de aloude voordelen van een 2takt. Mechanisch eenvoudig dus betrouwbaar, een lager gewicht, minder verbruik, beter geprijsd en een bloedstollend acceleratievermogen. Wanneer het je leuk lijkt de armen van een wakeboarder uit de kom te trekken moet je deze machine de sporen geven. Het drama wat deze outboard met het gas erop ontwikkeld is uniek en niet goed vergelijkbaar met de stille(re) kracht van een 4takt. Dat geldt ook voor het design. Dat bestaat al een aantal jaren maar ziet er nog steeds uit alsof een hippe ontwerper het zojuist getekend heeft. Daarbij is met een keur aan panelen en inserts allerlei werkelijk wilde afwerkingen mogelijk die passen bij een dito boot.

300pk vermogen bij 5400 tot 6000rpm, 2takt V6 motor, drooggewicht 253kg, cilinderinhoud 3.4L
www.evinrude.com
outboards

Honda BF250

Met een V6 3,6 liter VTEC™ blok is de BF250 het topmodel in de Honda lineup. Onder de kap vind je een geraffineerd luchtinlaatsysteem voor een uitgebalanceerde mix van vermogen en zuinigheid. Het ontwerp van de kap is uitgesproken slank te noemen. De vernieuwde huiskleur van Honda, iets meer blauwgrijs, geeft de motor een zekere chique mee die eenvoudig opgaat in de lijnen en kleurstelling van een willekeurige boot. Technisch is de Honda een stuk opvallender. VTEC, Variable Valve Timing and Lift Electronic Control, is iets waar Honda pionier in is. Het zorgt voor optimale kleptiming, onafhankelijk van het toerental. Hiermee loopt de motor op een laag toerental rustig en zuinig, maar accelereert als de bliksem zodra daarom gevraagd wordt. Een andere opvallende feature is het Shift Load Control-systeem. Hiermee wordt schakelen in voor- en achteruit geregeld. Vanuit vooruit, achteruit of vrijstand analyseert de ECU toerental en de gashendelstand om daarmee het motorkoppel te verminderen. En dat allemaal razendsnel. De oorverdovende “bonk” blijft met dit systeem achterwege. Iets wat het comfort danig ten goede komt.

250pk vermogen bij 5800rpm, 4takt V6 motor, drooggewicht 278kg, cilinderinhoud 3.5L
www.honda.nl