Op geen enkele andere plek in Nederland komt de geschiedenis van Holland als zeilvarende natie beter tot leven dan in de Batavia Haven van Lelystad. De activiteiten op de Bataviawerf en de afgemeerde VOC replica zijn daar natuurlijk de grootste blikvanger in. Maar ook voor hedendaags zeilplezier is het hier vooral een goede uitvalbasis voor een mooie tocht over het IJsselmeer naar de Wadden of verder.

Afhankelijk van de windrichting kun je kiezen of je een tochtje over het zuidelijk of noordelijk deel gaat varen. En de eeuwige wiervelden krijgen in deze hoek geen voet aan de grond. Kortom, zeilers voelen zich hier thuis. Geen wonder dat de nieuwste boten die aan een windvlaag genoeg hebben om vooruit te komen op de komende HISWA te water te zien zijn met de Batavia Haven als inspirerend decor. Een vijftal zeiljachten die je niet mag missen.

pointer-25

1 Pointer 25

Jachtwerf Heeg brengt de Pointer 25 al een aantal jaren op de markt maar met het tijdloze uiterlijk en perfecte afwerking is de boot nog steeds actueel. Daarbij worden er niet zoveel toerboten onder de 30ft ontwikkeld, aan een groter jacht kunnen de bouwers nu eenmaal meer verdienen. De pointer vormt daar een sympathieke uitzondering op. De basis vormt de luxe van een kajuitjacht met het zeilplezier van een open boot. Met een diepgang van 1.10 meter of 1.50 m en een inboard dieselmotor is deze boot geschikt voor alle Nederlandse binnenwateren, IJsselmeer en de Waddenzee.
7,70 m x 2,50 m x 1,10 m
Hiswa stand: Zeiljachten segment
www.pointeryachts.com

janneau-349

2 Jeanneau Sun Odyssey 349

Een sportieve boot om te zien en gemakkelijk om ook in je eentje te zeilen. De dekindeling is goed uitgekiend en de trimmogelijkheden zijn goed voor een aansprekende snelheid. Te verkrijgen met diverse kielvarianten, waaronder een swingkiel met een variabele diepgang van 1,26m – 2,57m waarmee praktisch alle vaargebieden begaanbaar zijn. De Sun Odyssey 349 is goed doordacht en uitnodigend met twee of drie hutten, een ruime salon, een zeevaste kombuis, kwalitatief hoogwaardig houtwerk en een helder en goed verlicht interieur.
10,34 m x 3,44 m x 1,98 m
Hiswa stand: Zeiljachten segment
www.nautischkwartier.nl

Hanse-348

3 Hanse 348

Een ontwerp van Judel & Vrolijk wat garant staat voor goede zeileigenschappen. Daarbij kan het interieur zelf worden samengesteld met vele keuzes in indeling, houtsoorten, vloer, pantry, stoffering en rompkleuren. Dit maakt deze Hanse ‘custom build’. De boot is verder opgebouwd met louter A merken: Selden mast, Lewmar lieren, Lewmar dekbeslag en Elvström zeilen. Door gebruik te maken van vinylester hars en een ingelamineerd frame vormt de constructie van dit zeiljacht een uitermate stijf en duurzaam geheel. Gemakkelijk en eenvoudig met één hand snel te zeilen is het devies.
10,40 m x 3,50 m x 1,87 m
Hiswa stand: Zeiljachten segment
www.westyachting.com

Elan-E3

4 Elan E3

Een echte performance cruiser die een comfortabel interieur weet te koppelen aan opvallend goede zeileigenschappen. Ontworpen voor een sportief gezinsleven met T bulb kiel, dubbele roeren en dito stuurwielen. Het racy DNA van deze boot is geïnspireerd op een VOR 70 wat de Elan 3 sensationeel maakt om mee te zeilen. Een grote sociaal vaardige salon met overal stahoogte, een volledig uitgeruste pantry en comfortabele slaapplaatsen verzorgen het toerkarakter van dit snelle zeiljacht.
9,25 m x 3,22 m x 2,15 m
Hiswa stand: Zeiljachten segment
www.bachyachting.com

Contest-42

5 Contest 42

Door de Contest huisontwerper Georg Nissen vormgegeven en van binnen door Gillian Brown gestileerd. Vanwege de steile boeg en de grote donkere raampartij oogt het jacht modern, maar met een sportieve uitstraling. Bedoeld voor zeilers die er van dromen een grote reis te maken en er voor kiezen dat in stijl, luxe en comfort te doen, zonder al te veel aan vaareigenschappen te hoeven inboeten. En dat is goed gelukt. De boot zeilt uitstekend en is ook met wat meer wind goed onder controle te houden. De afwerking van de met vacuüm infusie gebouwde boot is uitstekend. Een relatief compact Nederlands jacht waarvan elk detail klasse uitstraalt.
12,85 m x 4,15 m x 1,80 m
Hiswa stand: Zeiljachten segment
www.contestyachts.com

Direct op zoek naar een zeiljacht, surf dan naar www.botentekoop.nl
De HISWA te Water wordt gehouden van 4 t/m 8 september 2019 in de Bataviahaven van Lelystad. Meer info op www.hiswatewater.nl