Topazio Mariano

Schitterende zomers met prachtige vaartochten, dat is wat de Topazio Mariano uit 1997 de familie Terhorst heeft gegeven. Maar nu doen ze toch afstand van deze prachtige, Italiaanse sloep: hij staat te koop op Botentekoop.nl. De sloep ligt namelijk op een plaats aan groot vaarwater waar schade niet te vermijden lijkt.

Willem Terhorst en zijn vrouw Joke wonen in een waterrijk gebied met de Kaag, de Westeinderplassen en de Braassemermeer onder handbereik. Willem is scheepstimmerman en jachtbouwer van beroep en inmiddels gepensioneerd. In 2014 kwam hij bij jachtwerf Van der Laan in Woubrugge een houten Italiaanse sloep tegen, de Topazio Mariano. Hij kon de sloep voor een zacht prijsje overnemen en zo kwam deze bij Willem in de schuur te liggen. Klaar voor een complete refit.

Schitterende zomers met prachtige vaartochten met de Topazio Mariano.
Schitterende zomers met prachtige vaartochten met de Topazio Mariano.

Jachtwerf Van der Laan

Willem begon op zijn 15e bij jachtwerf Wester in Woubrugge. Hier bouwde hij sloepen voor de marine en repareerde verschillende soorten houten boten. Na Wester werkte Willem bij verschillende andere werven in de omgeving van Woubrugge, maar nooit langer dan 6 á 8 jaar voor één bedrijf. “Ik wilde niet bij het inventaris gaan horen en was na zo’n periode altijd weer toe aan een nieuwe uitdaging.”

In 2014 deed Willem scheepstimmerwerk voor jachtwerf van der Laan. Hier zag hij een Italiaanse sloep, waarvan de opdracht was deze provisorisch dicht te maken door het met polyester in te pakken. Willem vond het geen goed plan: “Als je dat met een houten sloep doet, trek je hem een ‘doodskleed’ aan en heb je over 5 jaar een lege schaal over!” Dus bood hij aan om de Topazio Mariano voor een zacht prijsje over te nemen. Zo kwam de Italiaanse sloep bij Willem in de schuur.

De Topazio Mariano
“Iedereen laat weten de Amor Vincit een plaatje te vinden.”

Start van de renovatie

Na wat online onderzoek en het lezen van de overdrachtspapieren inventariseerde Willem wat er allemaal gesloopt en gerepareerd moest worden om terug bij het origineel te komen. Hij begon met schetsen om de maten vast te leggen. Daarna gingen onderdelen als schroefas, uitlaat, de elektrische installatie en de tanks eruit. Vervolgens werden de binnensteven en de spanten vernieuwd.

Toen de Topazio Mariano uit het water werd getakeld en met de hogedrukspuit werd afgespoten, sprongen de gaten erin, dus moest ook de huid worden aangepakt. “De huid heb ik vernieuwd met rift gezaagd oregon pine huiddelen, voor en achter gestoomd en in de midden schuin op elkaar gelijmd, zodat aan de binnenkant geen klampen nodig waren. Dit alles heb ik gemonteerd met maritieme kit en RVS- geschroefd. Daarna is het nog door een bedrijf speciaal behandeld tegen houtrot en zwam, daar zit garantie op.”

Toen de Topazio Mariano uit het water werd getakeld sprongen de gaten erin
Toen de Topazio Mariano uit het water werd getakeld sprongen de gaten erin

Nu de binnenkant was opgeknapt, konden de motorschotten worden vernieuwd en geïsoleerd. Ook de tanks, de motorfundatie en de schroefas werden weer gemonteerd. Tot slot was de motor aan de beurt: “We hebben de motor nagekeken, de distributieriem en de waterpomp vervangen met originele Lombardini onderdelen. Ook is de olie ververst en is de elektrische installatie geoptimaliseerd.”

Proefvaart

Op 14 juli 2017 ging de Topazio Mariano voor het eerst te water voor een proefvaart. Willem had zijn hele ziel en zaligheid in de Italiaanse sloep gestopt en er wat moois van gemaakt. Hij was dan ook uitermate tevreden toen de proefvaart goed verliep. Omdat alles perfect verliep kon de sloep de volgende dag officieel te water worden gelaten. Na een toespraak werd de sloep door de twee oudste kleinkinderen van Willem met champagne gedoopt. Het jongste kleinkind maakte de naam van de oorspronkelijk Italiaanse sloep bekend, ‘Amor Vincit’, wat betekent: liefde overwint.

Na een toespraak werd de sloep door de twee oudste kleinkinderen van Willem met champagne gedoopt.
Na een toespraak werd de sloep door de twee oudste kleinkinderen van Willem met champagne gedoopt.

Verkoop om schade te voorkomen

“Na de doop hebben we niet alleen prachtige warme zomers gehad, maar ook prachtige vaartochten met de ‘Amor Vincit’ kunnen maken. Dat is ook niet zo moeilijk als je in een groot waterrijk plassen gebied woont. We wonen zelf aan groot vaarwater, de megajachten van Feadship komen hier langs en ook beroepsvaart tot 1800 ton in vele vormen en maten, rondvaart boten, en niet te vergeten en vooral in het weekend, de pleziervaart. Plezierboten komen hier als enige met grote snelheid voorbij, met grote golven tot gevolg. Je kunt continu vragen of ze langzamer willen varen maar dat helpt niet. Ik heb al meertouwen met schokbrekers gesplitst maar dat is niet de oplossing voor zo’n mooie boot. Ik word er boos en verdrietig van en dat heeft mij doen besluiten om de Amor Vincit te verkopen voordat ze een keer echt schade oploopt.”

Het varen met zo’n mooie sloep is puur plezier
“Het varen met zo’n mooie sloep is puur plezier.”

Plaatje

Mensen denken dat een houten boot veel onderhoud vraagt, maar dat valt heus wel mee, zeker als je bedenkt dat ik de boot helemaal opnieuw met epoxy heb opgebouwd. Elke boot heeft wat onderhoud nodig en dat is makkelijker bij hout, want dat heeft een veel mooiere uitstraling. Deze Italiaanse boot heeft wat dat betreft helemaal een voordeel. De Amor Vincit is mooi maar heeft slechts een klein beetje onderhoud nodig. Het varen met zo’n mooie sloep is puur plezier, want vrijwel iedereen laat weten de Amor Vincit een plaatje te vinden.

De Amor Vicit is te koop op Botentekoop.nl.

Vertel ook uw bootverhaal

Heb jij ook een leuk verhaal met mooie foto’s van uw bij Botentekoop.nl geadverteerde boot? We delen het graag! Mail je verhaal naar marketing@arimpex.nl en wij nemen contact met je op.

Nog meer mooie bootverhalen lees je hier.