Vaarroute Utrecht

Utrecht: een groot contrast. Het verkeer raast in eindeloze stromen over de Wittevrouwensingel, maar op het water is het rustig. Stil zelfs. Het bevestigt ons voorgevoel dat het historische centrum van Utrecht veel fijner vanaf het water te beleven is dan door het labyrint van eenrichtingsstraatjes.

Ons bootje is ruim, shockproof en vaart prima. Onze stuurmanskunst wordt direct op de proef gesteld als om de eerste bocht een enorme rondvaartboot komt aanvaren. De schipper kijkt boos, maar daar trekken we ons niets van aan. Gelukkig verloopt onze confrontatie contactloos.

Vaarroute Utrecht

Een enorm geel gebouw blijkt de Stadsschouwburg te zijn. Verderop is een park met veel locals in de najaarszon en joggers die knieheffend langs het water rennen. We bewonderen Sonnenborgh, een museum met een opvallende koepel. Op het gras aan de oevers is het gezellig en ook op het water wordt het drukker, vooral met rondvaartboten en kanovaarders.

Middeleeuwse kerken

Aan de centrumkant van de singel spotten we de historische Nicolaikerk. De vele Middeleeuwse kerken in het centrum bewijzen dat dit deel heel oud is. Zo stamt de Romaanse Pieterskerk al uit het jaar 1048. Alleen al met het bezoeken van de 12 grootste kerken, kun je een weekend zoet zijn. De meesten zijn in de 12e en 13e eeuw gegrondvest, maar er zijn ook 16e Eeuwse gotische tempels. Utrecht heeft ook moderne, internationale attracties. Het nijntjepleintje met het nijntje museum is vooral in trek bij Japanners. Bij een groot bioscoopcomplex draaien we de Oudegracht op.

Vaarroute Utrecht

De twee kilometer lange gracht is al in de 12e eeuw gegraven. Oude huizen met mooie gevelstenen staan naast fantasieloze vijftigerjaren bouwsels. Er zijn veel grappige winkeltjes, galeries en ateliers. Opvallend is ook het grote aantal meisjes, dat langs de waterkant in de zon zit te lezen. Varend over de grachten lijken we in een ander tijdperk beland. Door de trendy winkeltjes en hippiesfeer voelen we ons in de sixties. Even later zijn we in de Middeleeuwen als we langs de bogen en donkere spelonken van de eeuwenoude werven glijden.

Vaarroute Utrecht

De Dom

De Dom, 112,83 m hoog en gebouwd in de 14e Eeuw, torent vanuit alle hoeken hoog boven de stad uit. Het bovenste deel staat in de steigers. In een van de oude werven spotten we de kraamkamer van alle kano’s die we tegenkomen. Heel af en toe komen we een ‘gewone’ sloep tegen, maar watersporters met een eigen boot zijn hier zeldzaam. Wij varen relaxed door, kalm en zonder merkbaar geluid. En we genieten.

Vaarroute Utrecht

Gezellige terrasjes

Leuk is dat de terrassen zo laag boven het water liggen, dat je de mensen vanuit de boot recht aan kunt kijken. We belanden in een smal grachtenstukje en varen onder de lange Stadhuisbrug door. In de verte horen we Afrikaanse trommels. We passeren eindeloze rijen terrasjes. Hier ruik je shoarma, tapas en andere etensluchtjes. Niet veel later zijn we bij het einde van de gracht en de kruising met de Vecht. Aan de oever staan twintig spierwitte ganzen te pronken in de zon. Onder de bruggen zien we trouwens veel minder duiven dan in Amsterdam.

We varen door over de Begijnenkade. De huizen worden weer statiger, de oude kastanjebomen hebben bobbelige lijven. Een paar mannen staan tot hun navel in een oud bootje en starten deze. Binnen een mum staat de gracht vol rook. Net als hun opduwertje glimmen ze vol trots. Dan zijn we weer terug bij ons beginpunt. Wat is Utrecht een prachtige historische stad met een unieke, sfeervolle grachtengordel.

Vaarroute Utrecht

Bootje huren

Voor onze tocht door de Domstad huurden we een elektrisch aluminium bootje bij Greenjoy. Het reserveringssysteem is briljant in haar eenvoud. Na de internet reservering en betaling krijg je een factuur met bootnummer gemaild. Als je bij de boot bent, stuur je een sms. Per sms krijg je een bevestiging dat je boot is gedeblokkeerd en hoor je een klik. Vervolgens kun je onbelemmerd elektrisch wegvaren. Geen overbodige uitleg, geen gezeur, alles klopt. Wel is het handig om een handdoek mee te nemen, want er ligt nogal wat water op de banken. Ook kussentjes zijn handig, want de zittingen zijn hard.

Groot aanbod boten

Ben je op zoek naar een nieuwe boot waarmee je zelf Utrecht kunt gaan verkennen? Bekijk eens het grote aanbod sloepen op onze website. Daar zit vast de ideale boot voor je bij. Bekijk het aanbod sloepen