vaarbewijs

Per 1 januari 2020 zullen de examens voor het Klein Vaarbewijs 1 & 2 worden afgenomen door het CBR, en niet langer door VAMEX. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een goede overgang. Wat er wel en niet gaat veranderen in het examen, is inmiddels ook bekend.

Onlangs werd tijdens een bijeenkomst bij VAMEX meer verteld over de overgang van de examens naar het CBR. Daar werd bevestigd dat examens en de exameneisen gelijk zullen blijven. Ook werd duidelijk gemaakt dat de tarieven niet zullen wijzigen en dat er geen praktijkexamen voor het Klein Vaarbewijs zal komen.

De veranderingen

Na het examen krijg je het Vaarbewijs binnen 5-10 werkdagen thuisgestuurd. Nu krijg je deze direct mee. Er komt ook een nieuw ontworpen pasje voor het Klein Vaarbewijs, dat ook als International Certificate of Competence (ICC) geldig is. Examen doen kan straks op 20 locaties van het CBR, ook op zaterdag. Bij VAMEX waren dit slechts 5 locaties. Direct na het examen kun je zien welke vragen je fout beantwoord hebt. Ook krijg je na afloop een uitslagformulier thuisgestuurd, waarop de onderdelen staan vermeld waar fouten in zijn gemaakt. Het toezicht op de examens valt onder de verantwoordelijkheid van College van deskundigen Recreatievaart van het CBR. Het toezicht door de Examenkamer houdt op te bestaan. De klachtenprocedure wordt ook iets gewijzigd. Deze is gelijk aan alle examens die het CBR afneemt. De afdeling CCV waar het Klein Vaarbewijs straks onder valt is een andere afdeling dan die de examens voor de rijbewijzen afneemt en uitgeeft. Reserveren van examens, een gezondheidsverklaring en pasjes aanvragen of vernieuwen kan straks wel allemaal met DigiD via MijnCBR op de website van het CBR.

vaarbewijs

Kandidaten met dyslexie of andere leesproblemen kunnen een langer examen boeken. In principe kan iemand met faalangst en die zich onzeker voelt of de gegeven tijd voldoende is ook die extra 15 minuten reserveren. Het blijft tevens mogelijk om een voorleesexamen en het zogenaamde beperkt examen te kiezen wanneer je recht hebt op vrijstellingen omdat er al een andere vaarbevoegdheid behaald is. Nieuw is verder dat het ook mogelijk wordt om examen met een tolk af te leggen. In principe kan dat in elke taal.

Examen Vaarbewijs

Nog even snel examen doen bij VAMEX is er niet meer mogelijk. Eerder werd bekend dat alle examenplaatsen tot het eind van het jaar volgeboekt zijn. Inschrijven voor een examen bij het CBR kan via ‘Mijn CBR’. Meer informatie is te vinden op de informatiepagina Recreatievaart van het CBR.

www.cbr.nl