Voor deze vaarroute starten we in Dordrecht met het geplande eindpunt Bruinisse. Dat is een flinke afstand voor één dag varen, ook omdat er drie drukke sluizen op de route liggen. Daarom is het slim om vroeg af te varen; de stad bekijken we daarom daags voor vertrek.

De oude stad Dordrecht

Dordrecht is een van de oudste steden van Nederland – de eerste vermelding dateert uit 1049 en in 1220 kreeg ‘Dordt’ stadsrechten. Door de strategische ligging aan het water ontving de stad vervolgens ook ‘stapelrechten’, om wijn, hout en graan te mogen opslaan. In die tijd was het de grootste en belangrijkste stad van Holland, met zo’n 8.000 inwoners in het jaar 1400. De rol van Dordrecht groeide en tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 startte de opstand tegen de Spaanse bezetters, onder leiding van Prins van Oranje Willem 1 – een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis.

Monumenten en bekende speelfilms

Pas rond 1800 werd Dordrecht gepasseerd door Rotterdam als belangrijkste stad. Vele eeuwen geschiedenis dus in Dordrecht en als je wilt kun je je dagenlang vergapen aan de 900 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten die de stad telt. Zoals bijvoorbeeld het Patriciërshuis, het zandstenen Muntpoortje aan de Voorstraat, de Regentenhof, de Augustijnenkerk en het oudste woonhuis van de stad: ’t Zeepaert uit 1455. In het centrum zijn ook bekende speelfilms opgenomen, zoals Soldaat van Oranje, Zwartboek en in 1998 scènes van de Hollywood-speelfilm ‘Who am I’ (met Jacky Chan), in de Vleeshouwersstraat. Ronduit schilderachtig is het om over de kasseitjes van de Groenmarkt en de Wijnstraat te fietsen.

Vaarroute tussen de beroepsvaart

We starten deze vaarroute in Dordrecht. We liggen met onze boot in de Wijnhaven, midden in het centrum. We maken de meerllijnen los en varen we onder de brug door naar ‘buiten’, waar we meteen worden geconfronteerd met de beroepsvaart. Op het kruispunt van Merwede, Oude Maas en de rivier de Noord zien we links en rechts duwboten en binnenvaartschepen voorbij stuiven. Wij houden heel bescheiden bakboordswal aan tot we kunnen oversteken, om vervolgens stuurboordswal aan te houden. Als we op de Oude Maas varen, doen we dat nog een keer, om de Dordtse Kil in te varen. Ook dat is een drukbevaren route voor de beroepsvaart; met onze scheepje varen we braaf net buiten de tonnen richting Hollandsdiep, waar we vervolgens stuurboord uit richting Willemstad sturen: een heerlijke plek voor de lunch (of overnachting). We varen de grote jachthaven voorbij en meren aan in de kleine stadshaven, omringd door een paar leuke restaurants.

Groene soep

Direct na Willemstad vervolgen we de vaarroute vanuit Dordrecht en gaan de watersportsluis in om naar het Volkerak te schutten. ’s Zomers kan het water hier veranderen in groene soep en dan is het belangrijk om af en toe even de wierpot van je dieselmotor te checken – een verstopt filter ligt op de loer. We passeren Ooltgensplaat (zonder jachthaven) en daarna volgt Oude Tonge met een leuke jachthaven om te overnachten.

Lekker mosselen eten

Na de Krammersluizen trekken we een helderwitte hekgolf achter onze boot: we zitten op zout water. We passeren honderden blauwe tonnen die in keurige rijen liggen opgesteld: de broedplaats voor hangelmosselcultuur. We hebben nog één sluis te gaan voor we het eindpunt van ons – lange – tocht naderen: de Grevelingensluis. Meteen na het schutten passeren we de gemeente jachthaven, maar we laten ons verwennen in de hypermoderne ‘commerciële’ jachthaven Bruinisse in. De havenmeester wijst ons een vrije passantenbox en na een welverdiend wijntje zoeken we een leuk restaurant op in het vissersdorp. We gaan mosseltjes eten. Of zoals ze hier in ‘Bru’ zeggen: mossels!

Tips voor doen, zien en eten

  • Doen in Dordt: de beklimming van de licht overhellende Grote Kerk aan de Lange Geldersekade 2. Entree via de kerkingang en na 275 treden wacht een geweldig uitzicht.
  • Zien in Willemstad. Willemstad heeft z’n eigen stadswallen rond de nieuwe jachthaven. Inclusief mooie molen. Ook leuk: vanuit het 500 jaar oude stadje wandel je zo naar de Volkeraksluizen, met uitkijkplateau.
  • Eten in Bruinisse. Mossels eten bij ‘Bru 17‘, aan de vissershaven in Bruinisse. Pal naast het restaurant ook een bijbehorende viswinkel. En maak een selfie op de dijk, bij de enorme bronzen mossel!

Jachthavens onderweg

Watersportvereniging Wijnhaven – Dordrecht
De jachthaven heeft een 70 meter lange steiger voor passanten (stroom en water, zelf slang meenemen). Je ligt midden in het historische centrum van Dordrecht, met restaurants en een winkelpromenade aan de Voorstraat. (Taankade, 3311 LL Dordrecht. Telefoon 06 4866 9038, havenmeesterwijnhaven@gmail.com)

Gemeentehaven Willemstad – Willemstad
Er zijn twee jachthavens in Willemstad: de gemeentehaven en ietsje verder vanaf het stadje: de nieuwe jachthaven ‘De Batterij’. Beide havens hebben prima faciliteiten. (Benedenkade 2, 4797 AV Willemstad. Telefoon (0168) 37 36 00)

Jachthaven Bruinisse – Bruinisse
Hypermoderne marina zoals je ‘m aan de Middellandse Zee zou verwachten. Met eigen boulevard, winkels, watersportwinkel, restaurant en bunkerstation. Uitstekende faciliteiten. (Jachthavenweg 61D, 4311 NC Bruinisse. Telefoon (0111) 48 14 85)

 

Met je eigen boot deze vaarroute varen? Kijk op Botentekoop.nl voor het meest recente aanbod.