Vaarroute Slotermeer

Een rondje om het Slotermeer varen kost maar een paar uur. Het ondiepe water maakt deel uit van de Elfstedenroute en wordt geflankeerd door drie interessante Friese plaatsen, Woudsend, Balk en de stad Sloten, plaatsen vol culturele verrassingen.

We beginnen onze vaarroute om het Slotermeer op een stormachtige dag in Woudsend. Over de Wellesloot komen we langs tal van jachtverhuurders en bootbouwers. Vlak voor de karakteristieke dorpsbrug passeren we een fraaie kerk. Te zien aan borrelende mensen op de stoep doet deze tegenwoordig dienst als woonhuis. Langs de Iewal liggen veel bootjes afgemeerd voor café ‘de Watersport’.

Het skûtsje van Woudsend

Iets verderop ligt het skûtsje van Woudsend bij de oude Houtzaagmolen, die nu bij een zeilschool hoort. Woudsend ligt langs de route van de Elfstedentocht en daardoor bezoeken jaarlijks duizenden fietsers, kanovaarders, suppers en zelfs zwemmers het gezellige dorp dat slechts 1400 inwoners telt. Aan de oevers van de ‘Ie’ liggen meerdere prachtige boerderijen die een tweede leven als luxe villa aan het water slijten.

De wind wakkert aan en het ondiepe water zorgt voor steile golven.
De wind wakkert aan en het ondiepe water zorgt voor steile golven.

Over de autoweg varen

We varen over het Ie Akwadukt, dat de waterweg naar Balk over de autoweg naar Balk leidt. Het blijft een apart gezicht om de auto’s onder de boten door te zien razen. Zodra we het Slotermeer op draaien, wakkert de wind aan en komt er een plens buiswater over. Het ondiepe water zorgt voor steile golven en deze slaan kort achter elkaar met grof geweld tegen de boot.

We varen stuurboord uit in de richting van waar de contouren van Balk zichtbaar worden. De naam van het dorp komt van een balk over de rivier de Luts die destijds als brug fungeerde. Nu is Balk een schattig, karaktervol Fries plaatsje met een beschermd dorpsgezicht en een groot aantal recreatiewoningen aan het water.

Onze route wordt geflankeerd door drie interessante Friese plaatsen vol culturele verrassingen.
Onze route wordt geflankeerd door drie interessante Friese plaatsen vol culturele verrassingen.

De Luts op

We draaien de Luts op en varen langs een nieuwe haven met klassiek ogende splinternieuwe grachtenpanden. Onderweg passeren we zeilscholen zoals Ulepanne en de Stipe. Het vaarwater wordt allengs smaller. Balk inspireerde de dichter Herman Gorter tot zijn beroemde gedicht ‘Mei’ en om dat te gedenken staat er een standbeeld van de dichter op het F.D. Hoekstraplein. In het centrum is het raadhuis met trapgevel uit 1615 de moeite waard. Na het centrum keren we en varen terug over de Luts. Op de hoek met het Slotermeer vinden we een leuke uitspanning met een opvallende naam. Badmeester Keimpe serveert op een gezellig terras een calorierijke Hamburger, die de BigMac tot een spons doet verbleken.

Op het Slotermeer is het een drukte van belang.
Op het Slotermeer is het een drukte van belang.

Lekker druk

Op het Slotermeer is het een drukte van belang met tientallen schoolzeilbootjes en kinderen die proberen het windsurfen onder de knie te krijgen. De Optimisten hebben vanwege de harde wind de zeiltjes tot zakdoekformaat verkleind. Links en rechts slaan bootjes om, de zeilers ploeterend in het water achterlatend. Jonge instructeurs in oranje motorbootjes zijn druk met het geven van aanwijzingen.

Sommige zeilers slaan twee, drie keer achter elkaar om. Maar als ze weer overeind zijn, tonen ze breedlachende gezichten. Vanavond hebben ze een stoer verhaal te vertellen. Windkracht zes wordt in hun zeemanspraat een dikke acht en de golven waren zo hoog als de masten.

Sommige zeilers slaan twee, drie keer achter elkaar om.
Sommige zeilers slaan twee, drie keer achter elkaar om.

Sloten

Vanuit Balk varen we naar de stad Sloten, een van de beroemde Friese Elfsteden. De stadsgeschiedenis gaat terug tot de dertiende eeuw, toen een strategische nederzetting werd gevestigd op de handelsroute vanuit Duitsland naar Stavoren. De vestingwal is nog grotendeels intact. Met minder dan 800 inwoners is Sloten de kleinste stad van ons land.

Aan het eind van de middag steken we het Slotermeer over, terug richting Woudsend. We worden gevolgd door een open zeilboot met vier middelbare mannen. In hun voortrazende boot zien we ze -net als wij – genieten van de ruige weidsheid van de Friese natuur.

Ons rondje om het Slotermeer
Ons rondje om het Slotermeer.

Groot botenaanbod

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot waarmee je deze vaarroute uit kunt gaan proberen? Zoek makkelijk en snel in ons uitgebreide botenaanbod. Meer interessante vaarroutes vind je hier. Je droomboot vind je bij Botentekoop.nl.