Vaarroute vanaf Stavoren

Voor deze vaarroute starten we in het zuidwesten van Friesland, in het wereldberoemde Stavoren. Dan sturen we over het indrukwekkende IJsselmeer, via Lemmer en Urk richting Lelystad: de hoofdstad van onze jongste provincie: Flevoland.

Stavoren is de oudste stad van Friesland: het bestuur verwierf stadsrechten in 1060. In het plaatsje raak je niet uitgekeken en Stavoren ademt in de zomermaanden zoveel watersportsfeer dat je hier nóóit meer wilt vertrekken… Elke zomer knopen duizenden watersporters hun boten aan de steigers en een veelvoud aan toeristen doet Stavoren aan om op te stappen bij een van de rondvaartboten of Friese Skûtsjes. Wat ze stuk voor stukt bindt is het genieten van de oude stad en de selfies bij ‘Het Vrouwtje van Stavoren’, een van de bekendste standbeelden van Nederland. Ook leuk zijn het stadhuis en het J.L. Hooglandgemaal, dat water uit de Friese boezem op het IJsselmeer loost.

Stavoren

Ondiepten onderweg

Na de koffie met appeltaart bij het gezellige Café Max in Stavoren varen we het IJsselmeer op, een mekka voor watersporters. Sinds 1932 is de voormalige Zuiderzee van de Waddenzee afgescheiden door de Afsluitdijk. Voor onze route houden we de oevers aan, richting Lemmer. Let hier wel op de ondiepten, want de zandbanken zijn erg verraderlijk. Berucht is bijvoorbeeld de Steile Bank, waar al menig jacht op gestrand is. Waterkaarten mee, tonnetjes en je plotter dus even goed in de gaten houden. Zo kunnen we optimaal genieten van de uitgestrektheid van het IJsselmeer aan de ene, en de groene weides van het Friese platteland aan de andere kant.

Poort van Friesland

Na de Steile Bank varen we nog nog enkele mijlen door, tot we aanmeren bij de ‘Poort van Friesland’: Lemmer. Dit oude vissersdorp heeft een gezellig centrum en leuke terrasjes waar je tientallen mede-watersporters ziet komen en gaan. Het is hier altijd lekker druk, want via Lemmer kun je de Friese Meren bereiken. In Lemmer struinen we door gezellige straatjes met oude, sfeervolle huizen langs de kades – een echte aanrader!

Vaarroute vanaf Stavoren

Relaxen in Urk

Als we bij Lemmer de haven weer uitvaren, volgen we opnieuw de ‘kustlijn’ van het grootste zoetwatermeer van Nederland. In zuidelijke richting varen we naar Urk, ook een leuke plaats voor een stop. Ondanks de inpoldering van de naaste omgeving en de afsluiting van de Zuiderzee is de visserij hier nog altijd erg belangrijk. De haven moet je dan ook zien als het centrum van het dorp: een heerlijke plek om te genieten op een mooie, zonnige dag, terwijl de vissers druk in de weer zijn om hun schepen klaar te maken voor de volgende uitvaart. Ook leuk om te bezoeken in Urk: de vuurtoren uit 1844, het Urker vissersmonument en het strand van Urk, pal naast de haven.

Zeven havens van Lelystad

Dan volgt het laatste stuk van onze route: we laten het Ketelmeer (letterlijk) links liggen en steken over, langs de Houtribdijk naar Lelystad. Hier meren we aan in een van de zeven (!) havens van de Flevolands hoofdstad. We kiezen voor Deko Marine, met een leuk restaurant in de vuurtoren. Ook hier in Lelystad kun je van alles doen, van lekker zonnen op de stranden, tot shoppen in het Batavia Fashion Outlet Centre en natuurlijk oude bootbouwtechnieken bekijken op de Batavia Werf – genieten!

Vaarroute vanaf Stavoren

Tips voor deze vaarroute

Doen

Fietsen huren in Lelystad. De stad is sinds 2014 aangesloten bij het Landelijk Fietsknooppuntennetwerk. Ideaal voor een dagtocht!

Zien

De vuurtoren van Urk. Deze 18 meter hoge toren wijst schippers de weg naar huis sinds 1845. In de zomer kun je tegen betaling naar boven (in de rest van het jaar alleen op afspraak).

Eten

Bij pizzeria/ristorante La Gondola in Lemmer. Bij dit familiebedrijf kun je genieten van heerlijke pizza’s, pasta’s, vlees en vis. Terras aan het water!

Vaarroute vanaf Stavoren

Jachthavens onderweg

Marina Stavoren Buitenhaven

Marina Stavoren Buitenhaven ligt direct aan het IJsselmeer. Dankzij de diepgang van 3,80 meter en ligplaatsen van 8 tot 25 meter is deze haven ook voor grote boten geschikt. Elke ligplaats beschikt over 16A-stroom.
(Suderstrand 2, 8715 HP Stavoren – www.marinastavoren.nl)

Jachthaven Friese Hoek

Jachthaven Friese Hoek bij Lemmer heeft een watersportwinkel, voldoende parkeergelegenheid en een Yachtservice en Refit. Heb je honger, ga dan zitten bij café-restaurant ‘Skippers Lounge’ voor een prima maaltijd.
(Vuurtorenweg 19, 8531 HJ Lemmer –  www.friesehoek.nl)

Jachthaven Deko Marine

Deko Marine, bij Lelystad, is van een afstand te herkennen aan de exacte replica van de Marathon Key-vuurtoren waarin een restaurant is gevestigd. Verder: luxe sanitair, een speeltuin voor de kinderen en een supermarkt.
(Parkhaven 3, 8242 PE Lelystad – www.deko.nl)

Op zoek naar een boot waarmee je deze vaarroute kunt afleggen?
Bekijk hier het huidige aanbod