Vaarroute langs Deventer

We hebben weer een mooie vaarroute voor je: van Arnhem naar Zwolle. Twee provinciale hoofdsteden en een handjevol Hanzesteden. Dat staat op de planning. Vanuit Arnhem – de hoofdstad van Gelderland – toeren we noordwaarts over de IJssel, naar de hoofdstad van Overijssel: Zwolle.

Onze vaarroute beginnen we in Arnhem, op een steenworp van de Veluwe. Ook de omgeving van de Gelderse hoofdstad is groen en de stad zelf is kunnen we met een gerust hart een groene oase noemen. Op onze vouwfietsen zien we gezellige parken, mooie tuinen en we genieten van de groene singels rond het centrum. Meteen een tip: maak dus vooral een stadswandeling voor je het water op gaat. In Arnhem vind je ook volop leuke winkels, gezellige terrasjes en historische gebouwen, zoals de Eusebiuskerk, die al meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem bepaalt.

Het water op

We starten de vaarroute vanuit de jachthaven van Zeil- en Motorbootvereniging Jason. Deze haven ligt aan de rand van Arnhem, aan de Nederrijn. We varen een klein stukje zuidwaarts de Nederrijn over voordat we bakboord aanhouden en noordwaarts de IJssel opsturen. De rivier slingert door een groen landschap van weides en bomen. Zonder zorgen volgen we de bochten, met de stroming mee en genieten achter elke bocht weer van een oer-Hollands landschap: rustgevende vergezichten over de weilanden. Een prachtige omgeving.

Vaarroute vanaf Arnhem

Hanzesteden

We passeren onder andere de Hanzesteden Doesburg en Zutphen, perfecte plekken voor een tussenstop. In beide steden kun je het prachtige en historische centrum verkennen. De geschiedenis is goed bewaard gebleven in deze oude handelssteden aan de IJssel. Als je tijd hebt, bezoek je ze allebei: elke stad heeft zijn eigen charmes, plus een rijk verleden. Na Zutphen is het weer bochtjes draaien. We volgen de brede IJssel door een groene omgeving.

Een van de oudste steden

Na zo’n 20 kilometer bereiken we Deventer – de derde Hanzestad op onze route. En wat voor Doesburg en Zutphen geldt, geldt zeker ook hier, want ook in Deventer kun je lang rondlopen zonder je te vervelen. We meren aan bij Jachthaven Deventer. Deventer is een van de oudste steden van Nederland: al rond het jaar 800 woonden hier mensen. Veel van de rijke historie is goed bewaard gebleven en dat maakt een stadswandeling extra bijzonder. We verkennen de middeleeuwse stadswijk Bergkwartier, vroeger het handelshart van deze Hanzestad was. Ook het Noordenbergkwartier mag je niet overslaan. Dit is het oudste gedeelte van de stad.

Lekker hapje eten

Voordat we onze vaarroute vervolgen richting Zwolle, eten we nog een hapje op het terras van Grand Café Windkracht 7 in Jachthaven Deventer. Dan start het laatste stuk van de vaarroute: de IJssel blijft eigenwijs noordwaarts slingeren. We passeren ongemerkt de provinciegrens tussen Overijssel en Gelderland. Het stadje Hattem glijdt aan ons voorbij en dan komen we aan in Zwolle – óók een oude Hanzestad.

Vaarroute Zwolle

We leggen vast aan een van de steigers van de Passantenhaven van Zwolle, aan de rand van het centrum (ideaal!), bij het Maagjesbolwerk. We hijsen de vouwfietsen van boord voor een tochtje door het historisch centrum van de hoofdstad van Overijssel Ook Zwolle hoort thuis in het rijtje met Hanzesteden aan de IJssel met een fraai historisch centrum. Een paar hoogtepunten in Zwolle: de 14e-eeuwse Sassenpoort, shoppen in de Diezerstraat en – als we nog puf over hebben – het beklimmen van de Peperbus.

Tips voor deze vaarroute

Doen

Bezoek ‘Waanders in de Broeren’ (Zwolle). De oude kerk is omgebouwd tot een prachtige boekenwinkel waar ook exposities te bewonderen zijn.

Zien

Het prachtige uitzicht vanaf de Peperbus, de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Zwolle. Na 236 treden klimmen heb je dit uitzicht wel verdiend…

Eten

In de haven van Deventer, bij Fooddock, kun je lekker eten. In deze industriële Zwarte Silo loop je langs foodstands en kies je wat je wilt. Keuze genoeg!

Jachthavens

Jachthaven van Zeil- en Motorbootvereniging Jason (Arhnem)
De jachthaven van Zeil- en Motorbootvereniging Jason in Arnhem biedt ruime ligplaatsen, direct aan de Nederrijn. Er is plaats voor 100 zeil- en motorboten. Wifi in de clubkamer. Alle ligplaatsen hebben stroom en water.

Jachthaven Deventer
De jachthaven van Deventer ligt direct aan de IJssel. Er zijn altijd minstens 30 plaatsen voor passanten. Ook fijn: lekker eten op het terras aan het water bij het Grand Café Windkracht 7.

Passantenhaven Zwolle
De passantenhaven bij het Maagjesbolwerk ligt aan de rand van het centrum van Zwolle. Er zijn douches en toiletten, er is stromend water en elektriciteit (water en elektra op de steiger tegen betaling). Kijk op de website voor de openingstijden.

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte boot? Bekijk hier het aanbod