We hebben een prachtige vaarroute van Gouda naar Leiden voor je uitgestippeld. Vanaf Gouda, het startpunt van onze vaarroute door het Groene Hart en tevens ‘de kaasstad’ volgen we de Gouwe in noordelijke richting, tot Alpen aan den Rijn. Van daaruit sturen we de Oude Rijn op, die ons uiteindelijk zal leiden naar… Leiden.

Het Groene Hart is een van de mooiste gebieden van Nederland, ook voor watersporters. En Gouda is een plek die je niet mag overslaan – een heerlijke stad om te ontdekken. Als je Gouda invaart, heb je verschillende opties om aan te meren. Zo kun je in de zomer terecht bij de jachthaven van Watersportvereniging Gouda en verder heeft de historische binnenstad zo’n tweehonderd aanlegplaatsen. Op www.gouda.nl kun je hier een handige havenkaart downloaden en zie waar je terecht kunt met boten van verschillende afmetingen.

Goudse kaas

In de binnenstad raak je niet snel uitgekeken. We struinen door sfeervolle steegjes met eeuwenoude hofjes en op de markt pakken we een terrasje bij een van de gezellige cafés met uitzicht op het mooie stadhuis. Ook een bezoek aan de Goudse Waag blijkt een aanrader. In dit oude gebouw werden eeuwen geleden allerlei goederen gewogen, waarna aan de hand van het gewicht  de hoeveelheid belasting bepaald werd. Later ging alleen nog de beroemde Goudse kaas op de weegschaal. Tegenwoordig vind hier het Kaas- en Ambachtenmuseum, waar je alles kunt terugvinden over de historie van de Goudse kaas. Ook kom je erachter hoe-ie gemaakt wordt. Natuurlijk nemen we een stukje mee voor aan boord.

Alphen-aquaduct

Terug bij de aanlegsteiger gooien we los en tuffen we over de Gouwe, richting Alphen aan den Rijn. Al snel passeren we aan bakboord de eerste huizen van Waddinxveen, met aan stuurboord de N207 met daarachter de weilanden waar het Groene Hart zo beroemd om is. We blijven het kanaal volgen, langs de boom- en plantenkwekerijen van Boskoop en houden koers tot we over het Alphen-Aquaduct varen. Daarna komt Alphen aan den Rijn in zicht. Voor een tussenstop kun je aanmeren in de jachthaven van Watersportvereniging Alphen aan den Rijn, aan de Heimanswetering: pal tegenover de mooie Vrouwgeestmolen uit 1797. Voor een middagje shoppen zit je hier goed want er zijn verschillende winkelcentra op loop- en vouwfietsafstand. Leuk als je met kinderen onderweg bent: het archeologisch themapark Archeon. Hier ervaar je hoe onder andere de hunebedbouwers en de Romeinen leefden.

Het einde van de vaarroute Gouda-Leiden

Wij laten Alphen voor wat ‘t is en zetten koersen naar ons einddoel: Leiden. We varen inmiddels op de Ouwe Rijn die in westelijke richting door het Groene Hart slingert. Een mooi stuk om te varen, met veel bomen aan de oevers voor een rustgevend sfeertje: een perfect moment om onze Goudse kaas in blokjes te snijden. In Leiden is de Gemeentehaven, net voorbij de Schrijversbrug, een mooie plek om vast te maken. De mooie binnenstad van Leiden verkennen we wandelend, maar met onze sloep kunnen we ook lui door de stad pruttelen – na Amsterdam heeft Leiden het meeste water van Nederland en de stad lijkt gemaakt voor open boten, die in grote getale door de stad toeren en aanleggen bij de verschillende terrasjes. Dat brengt ons op een idee…vaarroute gouda naar leiden

Tips voor doen, zien en eten

Doen: Bezoek de Gouda Kaasmarkt, op donderdagen vanaf april tot eind augustus. De boeren onderhandelen sluiten de deal met handjeklap, zoals dat hoort.

Zien: De meest bijzondere vogels vind je in vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Van Toekans tot Mangrovereigers. Leuk met kinderen!

Eten: Lekker eten kun je in de haven van Leiden, bij Lot & de Walvis, gezellig en hip. Van een Fish Burger tot Roasted Chicken, gemarineerd in zwarte bonenpasta.

 Jachthavens onderweg

 Jachthaven van Watersportvereniging Gouda

De jachthaven van Watersportvereniging Gouda ligt op loopafstand van het centrum (20 minuten). De jachthaven heeft een douche, gratis drinkwater en wifi. Passanten zijn welkom in het zomerseizoen. (Goudkade 55, 2802 AA Gouda. Telefoon: 06-14 884 345)

Jachthaven van Watersportvereniging Alphen a/d Rijn

De jachthaven is geschikt voor schepen met maximaal 2,20m diepgang, maximale scheepslengte voor passanten is 13 meter. Er is elektra op de steigers (16 ampère), gratis wifi. Er zijn toiletten, douches en zelfs boodschappenfietsen. (Schoener 42, 2401MT Alphen aan den Rijn. Telefoon: (0172) 435 090)

Gemeentehaven Leiden

De Gemeentehaven vind je aan de rand van de binnenstad, zodra je de start invaart, net na de Schrijversbrug aan stuurboord. Er is water en elektriciteit, er zijn toiletten en douches. (De Haven, Leiden. Telefoon: (0175) 219 675)

Met je eigen boot deze vaarroute varen? Kijk op Botentekoop.nl voor het meest recente aanbod.