Vaarroute Utrecht Muiden

Centraal in Nederland, vlak bij Amsterdam, ligt Muiden aan het IJmeer. Vanuit deze vestingstad starten we onze vaarroute: slingerend over de Vecht, naar Utrecht. Onderweg kom je langs en door gezellige plaatsjes als Weesp en Loenen.

Muiden ligt aan het IJmeer en is een van de mooiste stadjes van Noord-Holland. Het is de thuishaven van de Groene Draeck, het Koninklijk jacht van prinses Beatrix – een tot in de puntjes gerestaureerde Lemsteraak die aan de steigers van de Koninklijke Nederlandse Zeil- & Roeivereniging Muiden is afgemeerd. Door de perfecte ligging van het stadje – aan het IJmeer, maar vanuit Muiden vaar je ook zo de Vecht op – zijn er meerdere jachthavens te vinden in Muiden.

Mooie stad Muiden

De stad zelf is ook de moeite waard. Niet alleen vanwege het beroemde café Ome Ko, bij de sluis, maar ook door de historische straatjes, leuke winkeltjes en de gezellige terrasjes waar je lekker in de zon kunt zitten met een drankje of koffie met appelgebak – wij kiezen voor het laatste, maar niet nadat we het Muiderslot hebben bezocht. Het beroemde kasteel ligt er prachtig bij, vlakbij de haven en omringd door water.

Bochtig parcours

Onze tocht voert naar Utrecht. We varen Muiden uit via de Vecht, met links en rechts aan de kade gezellige oude huizen, molens en restaurants, aangevuld met groen. Tijdens onze tocht zullen we vaker oude landhuizen zien, met mooi aangelegde tuinen. Het eerste dorp waar we langs varen is Weesp. Ook hier zijn veel mogelijkheden om aan te meren. Net als in Muiden was Weesp een vestingstad en je kunt ook hier nog veel sporen uit het verleden vinden. waaronder het Stadhuis en de St. Laurenskerk.

Vaarroute door een groene omgeving

Na Weesp meandert de Vecht verder zuidwaarts en door het bochtige parcours levert dat een mooi schouwspel op. Zowel aan de wal als op het riviertje zelf: met name op warme dagen, als de complete sloepvloot lijkt te hebben losgegooid. Het is leuk varen in deze groene omgeving. We passeren Hinderdam, Nigtevecht en Vreeland en uiteindelijk komen we aan in Loenen aan de Vecht, een leuk dorp om even aan te leggen. Het kan hier lastig zijn om plek te vinden, zeker in het hoogseizoen, omdat je dan bepaald niet de enige bent.

Bij aankomst in Loenen aan de Vecht krijg je een beetje het idee dat je in het verleden bent beland. Onder de belangrijkste bezienswaardigheden vallen de voormalige korenmolen De Hoop en de mooie, oude ophaalbrug over de Vecht. Een perfecte plek voor een middagje straatjes struinen, cultuur snuiven of – en daar geven we ons graag even aan over – met een biertje in de zon zitten op een van de gezellige terrasjes.

Utrecht lopend verkennen

Terug aan boord vervolgen we onze tocht. We passeren Breukelen en Maarssen en we komen uiteindelijk in Utrecht. Een prachtige stad om te ontdekken, vooral vanaf het water. Er zijn speciale zones waar passanten kunnen aanmeren om lopend de stad in te gaan: in de Biltsche Grift bijvoorbeeld, maar ook langs de Singel in de Stadsbuitengracht en langs de Jutfaseweg. Daar kun je aanmeren met boten tot 7 meter. Voor grotere schepen kun je terecht bij de Vaartsche Rijn (max 12 meter). Waar je de boot ook aan de steigers knoopt: het centrum is nooit ver weg. Wandelen langs de grachten, door de Botanische Tuinen van de universiteit, shoppen… Utrecht is superleuk. En je kunt natuurlijk kun je ook de Domtoren beklimmen: die 465 treden leveren je een betoverend uitzicht op.

Tips bij deze vaarroute

 Doen

De Middeleeuwse Ridderroute in het Muiderslot. Leuk voor de kleinste ridders en jonkvrouwen, én voor hun ouders!

Zien

Het uitzicht over Utrecht vanuit de Domtoren. Maar liefst 112 meter hoog is-ie, het bekendste gebouw van de stad.

 Eten

Bij Restaurant Tante Koosje in het centrum van Loenen aan de Vecht. Inclusief gezellig terras en uitgebreide wijnkaart.

Jachthavens langs vaarroute

Jachthaven Stichting Muiden

Jachthaven Stichting Muiden ligt aan de oostoever van de Vecht, bij het Muiderslot. Er zijn 20 tot 30 ligplaatsen voor passanten. Er is wifi, elektra tot 10 Ampère, drinkwater, toilet en douche. (www.jachthavenmuiden.nl)

WSV de Vecht

De jachthaven van watersportvereniging De Vecht ligt bij Weesp in de Vecht. De haven heeft onder andere een bar/kantine, gratis wifi, toiletten, douches, elektriciteit op de steiger, een vuilwaterstation en een afwasruimte. (www.wsvdevecht.nl)

Muidenhaven

De Muidenhaven van de Koninklijke Nederlandse Zeil- & Roeivereniging in Muiden heeft elektra, water, wifi en douches. Ook is er een pomp voor vuilwater en oliehoudend afvalwater. (www.knzrv.nl)