Vaarroute Heeg-Amsterdam

De parkeerplaats van Wajer Yachts in Heeg is een paradijs voor autoliefhebbers. Eigenaren van dit merk boten houden duidelijk ook van andere mooie spullen. Ideale schoonzoons in smetteloos witte jasjes registreren de bezoekers bij aankomst. En dan is het: Partytime! We gaan varen van Heeg naar Amsterdam

Het is de 7e keer ‘Start of Season’. Een vaarfeest dat door de werf aan de eigenaren van Wajer jachten wordt aangeboden. Eerst introduceert de eigenaar een nieuw model, de oogstrelende 55s. Daarna is het tijd voor het dopen van de nieuwe jachten die deze winter zijn gebouwd. In Heeg liggen alle deelnemende jachten met de spiegel naar de kant afgemeerd. Aan de spiegels wapperen vlaggen van Groot-Brittannië, Monaco, Zwitserland, Spanje, Malta, Griekenland en gelukkig zien we er ook veel boten met de Nederlandse driekleur. Dan vertrekt een Armada van 32 blinkende boten van Heeg naar Amsterdam.

Van Heeg naar Amsterdam

Prachtig weids

De route van Heeg naar Amsterdam loopt door een prachtig weids gebied. Vanuit Heeg varen we in colonne door de Jeltesloot naar de Koufurd, langs dorpjes als Teroele, Idskenhuizen en Tjerkgaast. Op de meren zijn zeilscholen bezig om mensen de fijne kneepjes van het surfen bij te brengen. We zien veel mensen die ademloos de lange rij elegante jachten gadeslaan. De oevers zijn nog kaal, je kijkt over het vlakke land met weilanden en bomen heen. De meren worden door het Prinses Margrietkanaal verbonden, de snelweg voor de binnenvaartschepen door Friesland.

Onder de markante toren van Spannenburg passeren we een restaurantje aan het water. Wij hebben lunchpakketten, die niets te wensen overlaten. Op de Groote Brekken komt de watersport langzaam op gang. Er zijn wat zeilbootjes en vooral veel stalen kajuitjachtjes te zien. Maar ook op zondag blijft het oppassen voor de grote vrachtschepen.

Van Heeg naar Amsterdam

Sluis van Lemmer

“Maakt u ruimte voor de binnenvaart”, klinkt het geïrriteerd vanaf de sluis van Lemmer. We moeten we een vrachtschip voor laten gaan. De sluis stroomt vol en alle Wajer-schippers helpen elkaar om de kostbare jachten heel te houden. Na de sluis kan op het IJsselmeer de gashendel vol open. Met een snelheid van 75 km/u doen we minder dan een uur over de afstand Lemmer – Lelystad. Als koeien die voor het eerst weer de wei in mogen, springen de boten om ons heen over elkaars hekgolf. Na de sluis van Lelystad worden vanaf de kade dienbladen met Beerenburg en worstenbroodjes aangereikt. Het aanpakken en doorvaren gaat verrassend soepel.

Vol gas naar Amsterdam

Op het Markermeer varen we vol gas naar Amsterdam. Springend van golf naar golf komen we bij de Oranjesluizen aan, de poort naar Amsterdam. In de sluis is de sfeer uitgelaten. De stereo’s aan boord gaan keihard aan en het geluid van ‘Leef’ en ‘Oh Johnny’ klotst tegen de sluismuren. De magnums rosé gaan rond en iedereen geniet van het zonnetje. Binnen 10 minuten is de hele meute geschut en varen we onder Politiebegeleiding over het IJ.

Van Heeg naar Amsterdam

De stad in

Voor het Centraal Station draaien we tussen het Nemo en het Scheepvaartmuseum door de stad in. Over de Nieuwe Herengracht bereiken we de Amstel. Rechts ligt de Stopera, wij gaan linksaf langs de Magere Brug, Carre en het Amstel Hotel naar onze eindbestemming, George Marina. 50 meter voor we kunnen afmeren vaart er een klein huurbootje voor ons. Twee Aziatische toeristen oriënteren zich op hun telefoon en keren zonder te kijken in een keer het stalen bootje. De schipper van ons dure jacht kan ze onmogelijk ontwijken. Zonde van de kras op de boot en de hevig geschrokken toeristen. Varen is heel makkelijk, maar je moet wel steeds om je heen kijken.

Van Heeg naar Amsterdam

Wajer Yachts

Wajer verzorgt voor haar eigenaren allerlei diensten. Bij de ‘start of season’ is dat een ‘Valet’ service voor de 87 auto’s, die van Heeg naar Amsterdam moeten. Logistiek betekent het ‘start of seasonfeest’ een enorme operatie, waarvan de planning al een jaar van tevoren begint. Vandaag werken er 45 mensen van de werf mee. Alle boten zijn klaargemaakt voor dit moment, want hierna zwermen ze uit over de hele wereld. Vanuit Amsterdam worden ze op transport gezet naar hun zomerbestemming, meestal Zuid-Frankrijk, Ibiza of Mallorca.

Zelfs mensen, die meestal alleen op de Middellandse Zee varen, komen helemaal uit New York of Rusland overvliegen om dit Hollandse openingsfeest mee te maken. Gedurende het seizoen zorgt de werf op meerdere plaatsen rond de Middellandse Zee dat de boot onderhouden, schoongemaakt en volgetankt klaarligt en eventueel van catering en een schipper wordt voorzien. In de herfst komen de boten weer terug naar de werf voor refit, reparaties of het jaarlijkse onderhoud.

De route Van Heeg naar Amsterdam