Als je een uitnodiging krijgt om met een superjacht dwars door Nederland te varen, zeg je natuurlijk geen nee, ook al is het midden in de winter. Zo’n boot is alleen al geweldig en de Maas, de Noord, de Merwede en de Waal bieden je een verrassend afwisselend uitzicht. We gaan varen van Rotterdam naar Nijmegen.
We vertrekken met drie jachten op een vroege januarimorgen vanuit Rotterdam. De boten moeten voor de bootshow naar Düsseldorf. Pal tegenover ons in de City Marina ligt Hotel Christina Onassis, dat in een Benetti superjacht met Versace inrichting is ondergebracht. Het is herkenbaar aan de helikopter, die als decoratie op het achterdek is gezet.
Kubuswoningen Rotterdam

Uitzicht op Rotterdam

We passeren de Stieltjesstraatbrug en draaien richting een van de mooiste tuibruggen van ons land, de 139 meter hoge Erasmusbrug van Rotterdam. We laten ‘de Zwaan’ links liggen en buigen af naar het Oosten. Achter de Oudehaven doemen de befaamde kubuswoningen op. Veel tijd om hiervan te genieten, hebben we niet. De hevige regenval van de laatste tijd zorgt niet alleen voor hoge waterstanden en ondergelopen uiterwaarden, maar ook voor een flinke stroom tegen. De geplande afstand bedraagt minimaal 80 kilometer en we willen de boten graag voor het donker in Nijmegen afmeren. Op dit gedeelte van de Maas mogen we 13 km/u, verderop 20.

Van Brienenoordbrug

Ons volgende ijkpunt is de Van Brienenoordbrug. De 300 meter overspannende brug uit 1965 is genoemd naar het Eiland van Brienenoord. Na de brug splitst de rivier in de Hollandse IJssel naar het Noorden en vervolgt de Nieuwe Maas stroomopwaarts haar weg richting het oosten. Bij Krimpen aan de Lek splitst de Nieuwe Maas zich in de Lek en de Noord, die voor ons juist naar het Zuiden richting Dordrecht loopt. Daar vertakt de Noord zich in de Beneden Merwede en de Oude Maas naar het Zuidwesten.
Het is hier druk, volgens bronnen is het zelfs het drukste waterknooppunt van Europa. Links en rechts doemen om ons heen kleine en grotere vrachtschepen op. Het is hier zaak om de marifoon goed uit te luisteren en het vrachtverkeer voor en achter scherp in de gaten te houden. Na alle verkeersstress is de verleiding groot om in Dordt even halt te houden en de historische binnenstad met de fraaie binnenhavens te bekijken. Vanwege het hoge water varen we door.
Van Rotterdam naar Nijmegen

Beneden Merwede

We komen op de Beneden Merwede in het ondergelopen uiterwaardenlandschap. Rond de boeien ontstaan draaikolken die tonen hoe hard het water stroomafwaarts golft. Vanwege de grote watervlaktes van de ondergelopen uiterwaarden is het lastig oriënteren. Daarom kun je het best het midden van de rivier aanhouden, anders loop je kans om op een ondergelopen strekdam te stranden.

Vestingstad Gorinchem

We passeren Gorinchem, een oude vestingstad uit de 13e Eeuw. Verderop zien we aan de zuidoever slot Loevestein liggen. Dit kasteel is in 1361 op een strategische plek gebouwd om tol te kunnen heffen op de drukbevaren rivier. Natuurlijk memoreren we het verhaal van Hugo de Groot die zijn gevangenschap in het kasteel ontvluchtte in een boekenkist.
Langs hoog en droog gelegen plaatsjes als Brakel, Herwijnen, en Haaften vervolgen we de rivier die hier ‘Waal’ heet. Bij Zaltbommel valt de Martinus Nijhoffbrug op, een fraaie tuibrug over de daar 250 meter brede rivier. De Waal kronkelt verder langs bekende plaatsen als Tiel en Dodewaard. Bij Ewijk, vlak voor Nijmegen, zien we de derde tuibrug van de dag. De Tacitusbrug heeft een overspanning van 270 meter. Vlak voor het donker wordt, doemen de boogbruggen bij Nijmegen op en vinden we een beschutte plek voor het Casino aan de Waalkade.
Van Rotterdam naar Nijmegen

Prachtige natuur

Een tocht over de rivieren van west naar oost door ons land laat zien hoe mooi de natuur van het rivierenlandschap is, zelfs in de winter. De snelwegbruggen zijn architectonische kunststukjes en veel plaatsen langs de rivieren ademen de geschiedenis van ons land, waarin het water altijd een centrale rol heeft gespeeld.

Favoriete stopplekken op de route

  1. Dordrecht: historische binnenstad, Groothoofdspoort, Regenten- en Lengenhof
  2. Gorinchem: ‘Dit is Bethlehem’, Tolhuis, Dalempoort
  3. Slot Loevestein: ook bijzonder om te overnachten in een van de vier kamers
  4. Tiel: Waterpoort, Ambtmanshuis, Flipje en Streekmuseum
  5. Nijmegen: Grote Markt, Waaggebouw, Sint Stevenskerk. Kruittoren

Van Rotterdam naar Nijmegen

Groot aanbod boten

Op zoek naar een boot waarmee je deze vaarroute kunt varen? Bekijk hier het huidige aanbod