Van Vossen 600 FB

De Steenwijkse pionier Michiel van Vossen, ontwerpt aluminium, elektrisch aangedreven boten. Zijn Van Vossen 600 FB, is een door Verschuur Watersport aangepaste elektrische tender, speciaal geschikt voor de Amsterdamse grachten en ‘milieugebieden’.

De Van Vossen 600 FB is een moderne aluminium budgettender. De toevoeging FB staat voor Flat Bottom, een onderwaterschip zonder al te veel profilering. Door de vrijwel vlakke bodem kan de bouwprijs omlaag. Een ander voordeel is dat de weerstand gering is en dat maakt de boot ideaal voor een elektrische aandrijving.

Elektrisch aangedreven Van Vossen 600 FB
Elektrisch aangedreven Van Vossen 600 FB

Er is ook een duurdere versie met een benzinemotor in de bun, die vooral wordt gebruikt om snel mee te varen. Deze is vanwege de versterkte en meer geprofileerde bodem in de basis al de helft duurder dan de versie met vlakke bodem. De prijs van de geteste versie begint, zonder motor, dus met alleen een nette kale romp, bij € 10.000. Tel daar de aandrijving, kussens, wrapping (folie beplakken) en een stootlijst bij op en je hebt voor ronde de 20 mille een moderne, onderhoudsvrije en milieuvriendelijke tender.

Tenders op Botentekoop

Stoere uitstraling

De elektrotender heeft een moderne stompe neus en een mooi verlopende lichte zeeg. Buitenom is een brede stootlijst die zorgt voor een stoere uitstraling. Aan de achterzijde is een grote bun. Hier passen eigenlijk buitenboordmotoren tot 60 pk, maar voor de compacte elektrische Torqeedo 4.0 R, is de bun eigenlijk veel te groot. Er is een 182 kilo wegend accupakket dat bestaat uit 4 x 160 Ah AGM-batterijen en een acculader. Achterop is een zwemplateau dat vanuit de kuip goed te bereiken is.

Stoere uitstraling
Stoere uitstraling

Industriële afwerking

De Van Vossen 600 FB is netjes gelast van 4 mm dik aluminium, maar heeft de kenmerkende industriële afwerking die bij dit soort boten hoort. De zelflozende vloer is van traanplaat en achterin staat een simpele stuurconsole. Achter het stuur is plek voor twee man. De banken zijn tamelijk laag, maar afdoende comfortabel voor een tochtje van een paar uur. In het overige deel van de boot is plek voor zes personen. Onder de voorste bank is een grote opbergruimte waarin alle kussens kunnen worden opgeborgen.

Vaareigenschappen

De boot is lekker stabiel en accelereert sneller dan je verwacht. Bovendien is het fijn dat er weing waarneembaar motorgeluid is, ook al fungeert de bun een beetje als klankkast voor de geluidjes die altijd ontstaan als je een schroef laat draaien.

Omdat de Van Vossen 600 FB heel laag is kan deze onder vrijwel alle bruggen door. Ook de geringe diepgang, 0,25m, zorgt dat er voor dit bootje vrijwel geen beperkingen in vaargebied zijn. Op vol vermogen, met een snelheid van 10 km/u is de actieradius ongeveer 2 uur. Vaar je 6 km/u, dan kun je fluisterstil moeiteloos een volle dag wegblijven. De draaicirkel is korter dan 12 meter, lekker klein doordat je met de motor stuurt.

Weinig waarneembaar motorgeluid
Weinig waarneembaar motorgeluid

Conclusie Van Vossen 600 FB

Hoe langer we varen, hoe beter deze moderne stekkertender bevalt. De Van Vossen 600 Flat Bottom ziet er leuk uit, is onderhoudsvrij, vaart zuinig, stil en voldoet daarmee de eisen van deze tijd.

Cijfer 7,7

Constructie ***
Comfort & Ruimte ***
Ergonomie ***
Afwerking ***
Vaareigenschappen ****
Prijs / Kwaliteit ****

Technische Specificaties

Lengte over alles: 6,00 m
Breedte: 2,15 m
Diepgang: 0,25 m
Doorvaarhoogte: 0,90 m
Waterverplaatsing: 600 kilo
Motorisering: Torqeedo 4,0 R of Suzuki 9,9 pk
Prijs casco vanaf: ca. € 9.999
CE-ontwerpcategorie: D

Van Vossen 600 FB
Onze ervaring met de Van Vossen 600 FB

Aanbod Van Vossen

Benieuwd welke boten van Van Vossen er nu te koop staan? Bekijk hier het huidige aanbod. Meer boottesten vind je hier.