Vanclaes Trailers

Eigenlijk is een onderneming als een kind. Het begint klein, kwetsbaar en aanhankelijk maar zal met de juiste opvoeding opgroeien tot een volwassene waar de wereld weer een generatie verder mee kan draaien. Een metafoor waar Vanclaes Trailers uit Alphen aan den Rijn goed in past. Begonnen vanuit het niets met een product dat er nog niet was, is de trailerbouwer inmiddels wereldberoemd met een range maatwerk boottrailers waar de concurrentie, voor zover die er is, maar al te graag een kopietje van trekt.

Een boottrailer is vaak de sluitpost op de begroting bij de aanschaf van een boot. Een trailer is uitsluitend bedoeld om incidenteel een vaartuig van A naar B te rijden. Het gevolg is dat alle merknamen op trailergebied zo’n beetje hetzelfde doen. Ze bieden een gegalvaniseerd frame met wielen eronder en wat rollen erop. Vervolgens wordt de concurrentiestrijd met schrapen en besparen op prijs uitgevochten. Soms heeft dit bedenkelijke gevolgen. Niet iedere trailer is geschikt voor een lange reis naar een buitenlands vaargebied. Vanclaes Trailers heeft hier een eigen kijk op. Bij hen staat niet de prijs, maar functie, kwaliteit en design centraal. Het gevolg is een trailer met een meerprijs. Daar krijg je dan wel het gebruiksgemak van een hogere orde, materiaalkeuze en constructie voor een lange levensduur en een aantrekkelijk uiterlijk achter de auto voor terug.

Vanclaes Trailers

Vanclaes Custom

Als je aan iemand zonder voorkennis vraagt hoeveel decennia Vanclaes nodig had om tot de huidige positie in de markt te komen, krijg je vrijwel zeker een verkeerd antwoord. In de relatief korte periode van 8 jaar is Vanclaes van een start-up in een niche waarvan niemand veel commercieel vertrouwen had, gegroeid naar een niet meer weg te denken fenomeen in trailerland. Goede marketing is natuurlijk belangrijk om dat te bereiken, maar een product dat er nog niet was, vormt de basis. Dat was de eerste Vanclaes Custom trailer. Deze had als eerste en enige een RVS frame, een volledig op de boot afgestemd laadsysteem, gepoedercoate loopplank rondom en als finishing touch, de spatborden en rollen in een frisoranje huiskleur. Met een spectaculaire introductie op de watersportbeurzen betekende dit het begin van een steile groeicurve.

De modulaire bouwwijze biedt een oplossing voor ieder trailerbaar onderwaterschip. Dit wordt mogelijk door de innovatieve Vanclaes laadsystemen, zoals het GYRO roller systeem, plank systemen, kiel en kimrollers of systemen voor een zeilboot of catamaran. Allemaal hebben ze standaard waterdichte ledverlichting en een keur aan opties. Dit heeft maar één doel, de perfecte boot/trailer combinatie creëren.

Vanclaes Trailers

Vanclaes Standard

Modulair maatwerk van buitenaardse klasse, zoals Vanclaes Custom, biedt de beste oplossing voor de meest ingewikkelde bootvormen. Dat heeft echter wel een meerprijs. Maar als je de indruk hebt dat Vanclaes trailers stervensduur zijn, dan valt dat wel weer mee. Als je appels en peren vergelijkt, is een Vanclaes ongeveer 15% duurder dan een andere, gegalvaniseerde trailer van een bekend merk. Dat verschil zit echter niet in de naam, maar in materiaalkeuze, functionaliteit en afwerking.

Als het ook wat minder gedetailleerd mag zijn biedt Vanclaes Standard een budgetvriendelijker keuze voor de rechtgeaarde Hollanders onder ons. Dan gaat het om hoge kwaliteit RVS boottrailers met een complete uitrusting voor een betaalbare prijs. Ondanks het “standaard” karakter van deze trailers zijn er vele technische en functionele opties beschikbaar, waarmee je eigenlijk een trailer uit het topsegment aanschaft. Zo biedt Vanclaes op alle Standard boottrailers een volledig roestvaststaal chassis, waterdichte ledverlichting, boottype specifieke kras en streepvrije rollers of stempels, een centreerinrichting en een zelf-remmende lier met veiligheidsband. Omdat je de lichtbalk niet meer hoeft te verwijderen, gaat het te water laten snel, gemakkelijk en veilig.

Van start-up naar gevestigde waarde

Vanclaes Fifthwheel Boottrailer

Een trailerbare boot, inclusief de trailer, kan maar beter niet de 3500kg te boven gaan. Zowel aan de auto als aan het rijbewijs worden daarboven hele andere eisen gesteld. Vanclaes heeft daar een oplossing voor. De Vanclaes Fithwheel trailer biedt met 4300kg beduidend meer laadvermogen voor het transporteren van een zware boot. Maar nog belangrijker, iedereen met een BE rijbewijs mag hiermee de weg op. Hoe dat kan? Een Fifthwheel trailer hangt niet aan de trekhaak maar wordt met een speciale koppeling op de laadbak van een pick-up gelegd. De trailer is daarmee geen aanhangwagen meer, maar een oplegger. Het maximaal toegestane gewicht van de boot ligt bij deze trailer maar liefst 50% hoger. Ook zijn de rijeigenschappen met dergelijke gewichten beter dan bij een normale boottrailer, omdat de lading wordt verdeeld over zowel trailer als pick-up.

De koppeling van de trailer is ook weer een typische Vanclaes innovatie. Doorgaans worden opleggers gekoppeld aan een ‘Kingpin koppeling’ met vetplaat. De Vanclaes Fifthwheel boottrailers hebben een bolvormige koppeling die geheel in de laadvloer van de pick-up is verzonken. Wanneer de Fifthwheel oplegger niet is aangekoppeld, blijft de volledige laadvloer onbelemmerd beschikbaar. Wat je dan ook meteen mist is de smeerboel van de vetplaat.

boottrailer

De man achter Vanclaes

De man achter Vanclaes Trailers is Stian Duijvelaar. Techneut, uitvinder, marketeer, verkoper en een aimabele HR manager. Een alles-in-één type, dat zich het best laat omschrijven als ondernemer. Met een combinatie van visie en missie is hij vastbesloten om iedere boot van een perfecte trailer te voorzien. De modulaire bouwwijze van Vanclaes zorgt, samen met specialisten die al vanaf het eerste uur bij de onderneming betrokken zijn, voor een stevig fundament om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Innovatie in techniek en styling doen de rest. Ze zorgen er voor, dat een groeiende groep watersporters niet alleen op het water, maar ook van de reis met de boot op de trailer kan genieten.

Meer informatie: www.vanclaes.com

Groot aanbod boten

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot? Op Botentekoop.nl kun je kiezen uit een groot aanbod boten. Het aanbod boottrailers bekijk je hier. Of lees je liever meer artikelen op ons blog?