Vaarroute Haringvliet

Het Haringvliet is het water tussen de Hoekse Waard en Voorne- Putten aan de Noordkant en Goeree-Overflakkee aan de Zuidzijde. Je kunt met de boot op deze voormalige zeearm van de Noordzee gemakkelijk een week doorbrengen, zonder een dag hetzelfde te doen.

Schipper Coerd stuurt zijn snelle RIB behendig door de sluis in Stellendam. De Haringvlietdam verderop is dezer dagen in het nieuws omdat de sluizen daar op een kier worden gezet. Trekvissen zoals zalm, steur en paling, kunnen door de kieren naar het zoete water om landinwaarts te paaien. Haring zal naar verwachting het zoete water niet opzwemmen. De naam Haringvliet stamt uit een tijd dat het water een open verbinding met de zee had.

Prachtige omgeving

Langs de moderne vissershaven van Stellendam varen we het open water richting de Noordzee op. Aan de Noordkant zien we de dampende industrie van de Maasvlakte. De kolkende waterstromen van het zakkende tij rond de zandplaten, vormen een bizar contrast met de rokende schoorstenen. Dat valt vooral op omdat dikke zwermen vogels de ontstane eilandjes, luid schreeuwend als hun domein claimen.

Vaarroute Haringvliet - zeehonden

Zeehonden gespot

Tien meter verderop duikt plots een nieuwsgierig wit kopje uit het water op. Het is de eerste van een troep zeehonden, die wachten totdat de zandplaten droog zijn gevallen om er te kunnen zonnen. Door de zeehonden en de vogels krijg je het idee dat de Wadden 200 kilometer naar het zuiden zijn verplaatst. Het imposante woeste natuurlandschap aan de Zuidkant past naadloos bij het Waddengevoel. Deze ‘Kwade Hoek’ is een paradijs voor wandelaars en vogelspotters. De naam heeft het te danken aan de verraderlijke stroming en de vele zandbanken ter plekke waardoor talloze schepen vergingen.

Wij zoeken met de RIB na het ruige zilte zeewater de beschutting van het Haringvliet achter de dam op. Bij watersporters is het Haringvliet onbekender dan de Grevelingen, terwijl het op sommige fronten meer te bieden heeft, alleen al door de verbinding met de Noordzee. We passeren aan de Noordkant een strandje waar de catamaranvereniging zetelt. Als je aan deze kant van het Haringvliet voor anker gaat, heb je vaak een privé plek waar je ‘s zomers foto’s kunt maken alsof je in een tropische baai ligt.

Vaarroute Haringvliet

Het echte Waddengevoel

Wij varen richting Hellevoetsluis en passeren Cape Helios, een grote jachthaven. Even verderop liggen vaak superjachten van Oceanco, waarmee op het Haringvliet wordt proefgevaren. Regelmatig schijnen er herten het Haringvliet vanaf de Noordkant over te zwemmen naar Goeree-Overflakkee. Dat verklaart ook de aanwezigheid van deze wilde dieren op Tiengemeten, een rustiek eiland in het midden van het kolkende water. Als je de pont van Nieuwendijk naar Tiengemeten neemt, kun je hier op het binnenwater ook het ‘Waddengevoel’ krijgen. Het is een afstand van niks, maar ineens ben je helemaal omsloten door water.

Als we oversteken richting Middelharnis komen we bij een nieuw zandeiland, de Bliek. Dit is niet alleen de naam van een visje, maar ook een bekende familienaam in de regio. Het eilandje heeft inhammen waar de vissen goed kunnen paaien. Ook is het vlak omdat vogelsoorten als de stern dat prettig vinden. Hier kunnen ze hun vijanden van verre zien aankomen. Er zijn inderdaad opvallend veel roofvogels hier.

Vaarroute Haringvliet

Middelharnis

Vanaf het Haringvliet draait Coerd het 3 km lange kanaal naar Middelharnis op. “Sommigen vinden het een saai stuk, ik zie het als een langgerekte parade van afgemeerde boten en bootjes”, zegt hij. Door voortdurend commentaar te geven op de verschillende boten, arriveren we vlugger dan verwacht in het oude stadscentrum van Middelharnis. Daar beheert Coerd de Menheersewerf een monumentale voormalige stadstimmerwerf uit 1750, die weer een centrale rol in het stadje heeft veroverd. Op nuttigen we een lichte lunch met zalm. Hopelijk komt die vissoort in de toekomst weer uit het Haringvliet.

Beugsloep

Op de helling van de Menheersewerf wordt de Johanna Hendrika opgeknapt, de enige overgebleven beugsloep ter wereld. In het begin van de vorige eeuw, toen Middelharnis nog een belangrijke zeehaven was, lagen hier wel 20 van deze imposante zeilende zeevisboten. Deze MD10 is door vrijwilligers in Boulogne van de sloop gered om de maritieme geschiedenis levend te houden. De bedoeling is dat het geleidelijk wordt teruggebracht tot de schoener getuigde zeilende vislogger die het in 1897 bij de aflevering in Rotterdam was.

Vaarroute Haringvliet

Op zoek naar een mooie nieuwe boot om het Haringvliet mee te verkennen? Klik hier voor het huidige aanbod