Vaarroute Waterland
(c) Linda Feltkamp Bitsagency

Onder de rook van Amsterdam is Waterland een paradijselijk gebied voor watersporters. Het open veenweidelandschap ten Noorden van de hoofdstad wordt er afgewisseld met historische plaatsen zoals Broek in Waterland, Zuiderwoude, Uitdam, Purmer, Marken en Monnickendam. Waterland is zo uniek dat het vanwege de bijzondere cultuurhistorische, natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten is aangewezen als een van de Nationale Landschappen.

Bijna de helft (5.000 hectare) van de totale oppervlakte van Waterland bestaat uit water en dat maakt het een uniek gebied voor zeilers, suppers, surfers, sloepvaarders, roeiers en kanvaarders. Op de meertjes tussen het wijdvertakte kanalennetwerk zie je dan ook vooral watersporters die de rust opzoeken. Behalve op het Markermeer, zie je hier geen waterscooters, speedboten of zeilboten met haast. In de winter ben je vrijwel overal de enige boot en heb je de natuur helemaal voor jezelf.

Vaarroute Waterland
(c) Linda Feltkamp Bitsagency

Start in Monnickendam

We starten onze tocht in het schilderachtige Monnickendam. Die plaats heeft een mooi historisch centrum en tal van leuke terrasjes en restaurantjes. Wij varen dit keer niet de gebruikelijke toeristische route naar Marken, want dat is ook in de winter het domein van toeristen van over de hele wereld. We kiezen voor de rust van het groene gebied in het zuiden tussen het eeuwenoude Monnickendam, het schattige Broek in Waterland en schilderachtige plaatsjes als Uitdam en Zuiderwoude. Het eerste stukje voert ons door de Monnickendamse nieuwbouw en brengt ons naar het eerste meertje, het Oosteree. Een ‘Ee’ is een natuurlijke waterloop, al op eeuwenoude plaatjes zie je afbeeldingen van bootjes op dit stukje water.

Winters Waterland
(c) Linda Feltkamp Bitsagency

Koude zuidenwind

We zien rietpluimen en weilanden, maar de koeien zijn al naar binnen. Wel spotten we wat winterse weidevogels en de alomtegenwoordige eenden. Het is koud, we trekken de sjaals wat strakker om ons heen, want de zuidenwind geselt ons bootje. Aan het eind maakt het smalle vaarwater een scherpe bocht naar links en zien we de fraaie toren van de kerk van Zuiderwoude. Het is niet te geloven dat je hemelsbreed nog geen 10 kilometer boven Amsterdam in zo’n serene plattelandssfeer terechtkomt. Fraai zijn ook de in pastelkleuren geschilderde huizen en de witte ophaalbruggetjes waar de Magere Brug model voor heeft gestaan.

Vaarroute Botentekoop
(c) Linda Feltkamp Bitsagency

Vanuit het meertje voorbij Zuiderwoude varen we naar het Bozenmeertje en gaan daar naar het noordwestelijk gelegen Molengouw, aan de naam af te leiden is dit een waterweg langs molens. We zien Broek in Waterland aan de rechterzijde, het is een mooie plek met een fraai meertje, een mooie kerk en veel houten huizen. Vanuit Broek gaan we door naar het zuiden over het Galgengouw en de Broekergouw richting Zunderdorp. Dit dorp ontleent haar naam aan ‘sundels’, kleine sloten waarover de boeren uit het waterland hun melk naar de hoofdstad vervoerden. Het dorpje bestaat uit drie kleine nederzettingen met maar een paar huizen en een kerk.

Nieuwe vaarroute Botentekoop
(c) Linda Feltkamp Bitsagency

Wirwar van slootjes

Door een wirwar van slootjes gaan we naar het oosten en komen op de Ransdorper Die. Ransdorp zelf laten we met haar stompe toren voor wat het is en we varen door ‘het Nauw’ naar Holysloot. Dit dorpje met beschermd dorpsgezicht is een van de schattigste plaatsen in het Waterland. Door het dorp loopt maar een weg, er is een restaurant en de kerk is een Rijksmonument. Om een glimp van het Markermeer op te kunnen vangen varen we door naar Uitdam. Daar meren we aan en klimmen de dijk over en hebben een schitterend uitzicht over de grote watervlakte aan de oostkant en de schattige Waterlandse meertjes aan de westzijde.

Op onze terugtocht genieten we van de zwart geteerde hooihuisjes en de groen geschilderde woningen voor de locale notabelen. Via de Zwetsloot en de Ooster Ee keren we terug naar Monnickendam. We zijn stil van het Waterland als verleidelijke oase van rust en natuur.

Onze route door Waterland
Onze route door Waterland

Groot botenaanbod

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot waarmee je deze vaarroute uit kunt gaan proberen? Zoek makkelijk en snel in ons uitgebreide botenaanbod. Meer interessante vaarroutes vind je hier. Je droomboot vind je bij Botentekoop.nl.