Rondje Schotland - Clyde

Het weer in Schotland is dramatisch en de ruige rotspartijen doen daar nog een schepje bovenop. In de lokale pubs verandert dramatiek echter in uitzinnige vrolijkheid en bij elke haven vind je wel een pub. We maakten een rondje door de monding van de Clyde voorbij Glasgow.

We beginnen ons Schotse rondje in Marina Inverkip, een plaatsje aan de monding van de kleine rivier de Kip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier een plek uitgebaggerd om er oorlogsschepen veilig te kunnen bergen, tegenwoordig zijn er meer dan 600 ligplaatsen voor plezierjachten. In de Marina wordt elk jaar in oktober de Scottish Boat Show georganiseerd, een kleine gezellige watersportbeurs met vooral veel lokale vertegenwoordigingen.

Witgekalkte huisjes

Als we de haven in de stromende regen uitvaren zien we aan de rechterkant een rij met witgekalkte huisjes die verrassend veel lijken op de Delftsblauwe KLM-huisjes die de klanten in de World Business klasse meekrijgen. We varen In Noordelijke richting en komen bij Greenock, waar het water zich vertakt in de monding van de rivier de Clyde en drie grote Loch’s die voor ons liggen. Met Loch bedoelen ze hier ‘zeearmen’, maar ook meren, zoals Loch Ness krijgen die naam mee.

Een rij met witgekalkte huisjes die verrassend veel op de Delftsblauwe KLM-huisjes lijken.
Een rij met witgekalkte huisjes die verrassend veel op de Delftsblauwe KLM-huisjes lijken.

We varen een stukje de Clyde op. De oevers vlak bij Glasgow worden gedomineerd door verroeste ruïnes van wat ooit de glorie van de Schotse scheepsbouw was. Nu is hier nog maar een enkel bedrijf dat schepen produceert.

Terug langs Greenock

Vanwege de ondiepte van de riviermonding van de Clyde en de drukte met beroepsvaart keren we om. We varen terug langs Greenock en koersen terug naar het zuiden, langs Inverkip. Door dikke druppels regen varen we door naar Largs, een klein provincieplaatsje aan de zee met een karakteristieke roestbruine kerk. De St. Columba’s kerk is in 1892 opgetrokken uit zandsteen en is vanaf zee een zeer herkenbaar baken. Even verderop is de ingang van de enorme Yacht Haven. Er zijn 730 ligplaatsen en je vindt er een klein tankstation.

Als we Largs uitvaren, klaart het weer op. De regen is verdwenen en in het vroege najaar lijkt de zee stoom af te geven, een teken dat het water warmer is dan de lucht. Er komen blauwe gaten in de grijze lucht en het zicht verbetert zienderogen. De zee is kalm en we glijden soepel over de lichte deining. Om ons heen doemt het lieflijke heuvelachtige landschap op. De bomen verkleuren van groen via oranje naar bruin, op de oevers zien we steeds meer monumentale gebouwen met een lange historie. Dit glooiende landschap leent zich perfect voor het golfspel, dat in deze regio ook is ontstaan.

Om ons heen doemt het lieflijke heuvelachtige landschap op.
Om ons heen doemt het lieflijke heuvelachtige landschap op.

Eilanden Great en Little Cumbrae

We nemen de zeestraat tussen de eilanden Great en Little Cumbrae. Het kleinste eiland is tien jaar geleden voor twee miljoen pond gekocht door een Indiaas echtpaar dat er een yoga en meditatiecentrum maakte. Ze wilden het eiland omdopen tot Peace Island, maar dat hielden de overheden tegen.

Great Cumbrae wordt bewoond door boeren en uitbaters van horecagelegenheden of de lokale golfbaan. Vanuit Glasgow brengt de veerdienst dagelijks horden toeristen naar het eiland. Ze komen hier vooral om te mountainbiken, te golfen of om te duiken naar het wrak van een Catalina watervliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

Eiland Bute

We koersen Noordwaarts en passeren het 19e-eeuwse landhuis Mount Stuart op het eiland Bute. Links van ons zien we de hoofdstad van het eiland Bute, Rothesay. In het centrum van de toeristenplaats vind je de ruïnes van een uniek 13e-eeuws, circulair gebouwd kasteel.

Aan de overkant zien we Castle Toward opdoemen.
Aan de overkant zien we Castle Toward opdoemen.

Voor ons ligt Loch Striven, aan de overkant zien we Castle Toward opdoemen. Het is een neogotisch kasteel dat in 1820 is gebouwd voor een rijke Schotse Industrieel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als trainingscentrum, met name voor landingen met amfibievoertuigen. In 2016 is het voor 1,5 miljoen pond gekocht door Keith Punler, een miljonair en voormalige voetballer, die met zijn partner van het kasteel een top trouwlocatie maakte.

Markante vuurtoren

Even verderop zien we op de Toward Point een markante witte vuurtoren uit 1812. Sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw is het niet meer in gebruik als vuurtoren, maar als woonhuis. Veel van de romantiek van de zeevaart is verdwenen, maar monumenten als de Toward Point Lighthouse helpen ons herinneren aan de gevaren van de zee.

In een vleugje mist schieten we naar de overkant, terug naar de Delftsblauwe huisjes van Inverkip. In de havenpub wacht ons een single blend Whisky en de bijbehorende Schotse gezelligheid.

Onze route
Onze route.

Groot botenaanbod

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot waarmee je deze vaarroute uit kunt gaan proberen? Zoek makkelijk en snel in ons uitgebreide botenaanbod. Meer interessante vaarroutes vind je hier. Je droomboot vind je bij Botentekoop.nl.