Varen aan de Atlantische kust

Heb je al wel eens gedacht aan varen langs de Atlantische kust? Er is hier veel te doen en te beleven. Kernwoorden voor deze prachtige kust van Frankrijk: ruig en woest. Grote verschillen tussen eb en vloed zorgen hier voor een enorme rijkdom aan oesters en andere lekkernijen. Surfen of schelpen zoeken? Het kan hier allemaal.

De Atlantische kust is een eldorado voor eilandhoppers. Île de Ré, Île d’Aix en Île d’Oleron: stuk voor stuk eilanden met hun eigen charme. Île de Ré staat bekend om z’n witte vissershuisjes begroeid met stokrozen. Je vindt er leuke vissershaventjes, dorpjes met nauwe straatjes en stoere burchten. Hier kun je de zoutpannen bezoeken, waar nog steeds zout wordt geoogst door zeewater te laten verdampen door de zon.

La Rochelle

Het eiland l’Île d’Aix is een leuke dagtrip. In een paar uur fiets je het hele eiland rond, langs mooie baaitjes, ruïnes en oude forten. Misschien wel het leukste eiland is Île d’Oléron, waar hele families op de uitgestrekte stranden naar schelpdiertjes zoeken. Het eiland staat vol pijnbomen: een ideale plek om even te picknicken met lekkere kaasjes en stokbrood.

Eilandhoppen, citytrips en shoppen…

De variatie aan de Atlantische kust is enorm. Neem La Rochelle, een prachtige badplaats in het noorden. Hoogtepunten zijn de oude haven, de torens en de winkelstraten waar je onder de arcadebogen leuke souvenirs bij elkaar kunt shoppen. Het andere uiterste is het mondaine Biarritz, dat ooit de thuishaven was van walvisvaarders. In tientallen jaren groeide het stadje uit tot een van de meest chique badplaatsen aan de Franse kust. Langs de boulevard staan luxe hotels schouder aan schouder en er zijn terrasjes in overvloed. Misschien zie je nog zeehonden liggen en anders vergaap je je aan – of ín – het art-deco casino waar tientallen toeristen een gokje wagen.

Genieten aan de Atlantische kust

Voor rustzoekers, vogelaars en fietsers is het binnenland juist weer een fijne plek: Les Landes. Dat was vroeger een moerasgebied maar nu biedt het uitgestrekte achterland plaats aan het grootste pijnbomenbos van Europa. En als je er dan toch bent: bezoek dan de Vézère vallei, een ongerept stuk natuur met overblijfselen uit de prehistorie, of wat specifieker: het Palaeolitische tijdperk. Alleen de dino’s moet je er zelf even bij fantaseren!

Tips aan de Atlantische kust

Citytrip Bordeaux

De belangrijkste stad van de regio. Port de la Lune is het prachtige 18e eeuwse stadsdeel en Unesco wereldefgoed.

Met de kids

Bij het Centre Equestre Marina (in Mimizan-Plage) kun je onder begeleiding paardrijden op het strand. Met het hele gezin!

Moet je proeven

Fruits de Mer! Een hele schaal zeevruchten voor jezelf! En neem op Île de Ré een potje zeezout mee: ‘Fleur de Sel’, met ragfijne kristallen. Probeer ook ‘ns een glaasje ‘Pineau des Charentes’: een zoet aperitief van druivenmost met cognac.

Fruits de Mer

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot waarmee je de Atlantische kust mee kunt gaan verkennen? Bekijk eens het aanbod op Botentekoop.nl