Ventis

TNO-techonoloog Hans-Peter Baars gooide het roer om en kocht botenreparateur Ventis Scheepstimmerwerk. Inmiddels produceert die Enkhuizer werf klassieke zeiljachten voor de happy few die ermee willen racen in de Mediterranee. Het maken van een mast voor een scherp zeiljacht begint in Alaska. Daar moet iemand een Sitka Spruce gaan selecteren op basis van een rechte draad, fijne nerf en hoegenaamd geen knoesten.

‘Dat kan er een zijn van 400 jaar oud en 2 meter dik’, zegt Hans-Peter. Als de boom is uitgezocht, krijgt die het label mast and spars grade en gaat iemand de mast ontwerpen. Daarna wordt de boom in planken gezaagd, gedroogd en naar Enkhuizen verscheept. Daar worden de planken uitgefreesd en gelijmd tot de vorm van een mast. De conditionering van het hout voor de verlijming is belangrijk, evenals de verlijming zelf. Een flink aantal schepen zoals botters, megajachten, charterschepen of scherpe jachten uit de 8-meter klasse zijn in de afgelopen jaren afgebouwd, gerepareerd, getuigd of voorzien van een nieuwe mast of zwaard door deze purist in nautische houtbouw.

www.ventis.nl

Op zoek?

Ben je op zoek naar een nieuwe boot? Of je nu op zoek bent naar een sloep, een motorjacht of een speedboot: in ons ruime aanbod vind je vast wat je zoekt. Bekijk hier het aanbod