Verhaal achter de boot - De Tijd

Mijnheer Bos is een zeiler in hart en nieren, maar toch besluit hij motorjacht De Tijd van zijn ouders over te nemen. Dit uit nieuwsgierigheid naar hoe het leven op hun Super Lauwersmeer Kruiser 12.50 is. Al snel blijkt dat de zeiler in Bos niet toe is aan gemotoriseerd varen. Daarom gaat De Tijd in de verkoop. 

Als hun oogappel, zo staat De Tijd bij zijn ouders bekend. “Weekeindjes of weekjes weg maakten ze talloze tochten over de Nederlandse binnenwateren, rivieren en kustgebieden. Na hun pensioen stond niets meer hun maandenlange verblijven in het buitenland in de weg. Eén tocht sprong er voor mijn vader en moeder écht bovenuit. Toen ze via Berlijn, Parijs en Lyon naar Zuid-Frankrijk voeren.”

Op veel motorboten geldt altijd een vaste rolverdeling, de man stuurt en de vrouw navigeert. “Maar aan boord bij mijn ouders ging dat heel anders. Mijn vader had altijd bewondering voor beroepsschippers. Bij hen stond de vrouw aan het roer en deed de man het zware werk. Die rolverdeling paste mijn vader ook op De Tijd toe. Hij bracht mijn moeder alle stuurmanskunsten bij.”

Binnenin de cockpit van De Tijd.
Mijn vader had altijd bewondering voor beroepsschippers. Bij hen stond de vrouw aan het roer en deed de man het zware werk.


Afscheid met pijn in hart

25 jaar lang bezorgt De Tijd zijn ouders een heerlijk tweede thuis. Tot de leeftijd aanbreekt, waarop het verstandiger is dat zijn ouders nog slechts vaste grond onder hun voeten voelen. “Ze namen met pijn in het hart afscheid van De Tijd en hun watersportlevens.” Al snel weet Bos dat hij nog te veel zeiler is om, net als zijn ouders, ook het geluk op een motorjacht te vinden. 

In eerste instantie hoopt Bos dat hij zelf een nieuwe eigenaar voor de oogappel van zijn ouders kan vinden. Daarom vaart hij De Tijd naar zijn woonplaats Leiden. “In Zuid-Holland stonden bijna geen Super Lauwersmeer Kruisers te koop. Ik redeneerde dat een kort ritje aantrekkelijk zou zijn voor potentiële kopers uit het westen. Een misvatting. Mensen rijden liever naar Friesland om daar op één dag meerdere jachten te bezichtigen.”

De Tijd op weg naar Leiden.
Mensen rijden liever naar Friesland om daar op één dag meerdere jachten te bezichtigen.

Zonder kleine letters

Als hij dat beseft, herinnert Bos zich dat zijn vader ooit de verkoop van zijn kruiser met 4Beaufort-eigenaar Jelle Eveleens besprak. “Een belletje naar Sneek verder zat ik met Jelle om de tafel. Hij is een ingetogen, sympathieke man die echt naar mijn verkoopwensen luisterde. Ik had er een goed gevoel bij en tekende een verkoopcontract voor 12 maanden, zonder kleine letters.”

Dat goede gevoel wordt versterkt bij de beoordeling van De Tijd. “Jelle praatte me niet naar de mond, maar zorgde voor een compleet en correct beeld van het jacht. Vanuit de gedachte: niet verbloemen, maar benoemen. Ik had bijvoorbeeld niet gezien dat een pomp en kraan defect waren. Jelle wel. Hij adviseerde beide te laten vervangen, zodat het geen rol zou kunnen spelen in het verkoopproces.”

Jelle van 4Beaufort is een ingetogen, sympathieke man.
Jelle praatte me niet naar de mond, maar zorgde voor een compleet en correct beeld van het jacht.

Voortdurend in contact

De beoordeling resulteert in een reële vraagprijs. “Na een professionele foto- en videoshoot verscheen De Tijd op aantrekkelijke wijze in magazines en op websites. Over de interesse die daaruit voortkwam, hield Jelle me voortdurend op de hoogte. Zo wist ik precies wat de stand van zaken was. Hij verstaat de kunst om contact te houden met iedereen die een jacht bij hem bezichtigt. Dat doet hij op een plezierige manier, Jelle onthoudt hun wensen. Als hij een boot in bemiddeling krijgt, die aan die wensen voldoet, laat hij dat weten. Dat maakt hem succesvol. Hij speelde een beslissende rol bij de verkoop van De Tijd.” 

De achterkant aan boord van De Tijd.
Na een professionele foto- en videoshoot verscheen De Tijd op aantrekkelijke wijze in magazines en op websites.

Geduld door ervaring

“Toen het eind van de zomer naderde, werd ik ongeduldig, De Tijd lag al even stil. Maar Jelle hield vertrouwen. Hij kreeg gelijk, want in oktober ontstond er serieuze interesse. Daarbij kregen potentiële kopers alle ruimte om De Tijd meermaals te bezichtigen. Pas toen de koper het goede gevoel had, startte hij de onderhandelingen.” Ook nu wordt dat geduld beloond. “Mijn voorkeur is altijd dat ik uiteindelijk beslis, maar dat het gesprek door een tussenpersoon gevoerd wordt. Het geeft ruimte en rust als je dat aan iemand kunt toevertrouwen. Ik vermoed dat ook de kopers tevreden zijn over Jelle’s werk. Het duurde even, maar de uitkomst is voor beiden goed. Dat is toch knap.”

Prachtig verkoopresultaat

Omdat 4Beaufort de verkoop verder accuraat afwerkt, kijkt Bos met een tevreden gevoel terug. “Mijn gevoel na het eerste gesprek heeft me niet in de steek gelaten. Jelle heeft me de weg gewezen, een goede nieuwe eigenaar voor de boot van mijn ouders gevonden en een prachtig verkoopresultaat behaald.”