Tips in Leeuwarden

Wie aan de Friese hoofdstad denkt, neemt wellicht de Bonkevaart in gedachten. Een paar keer per eeuw vormt dit kanaal het centrum van de wereld dankzij de finish van de Elfstedentocht. Maar ook buiten de strenge winters is er in Leeuwarden veel te beleven. In 2018 was Leeuwarden zelfs de culturele hoofdstad van Europa. Wij hebben allerlei tips voor je verzameld, zodat je optimaal gaat genieten van een dagje Leeuwarden.

Tips voor lekker eten

Grand Café Post Plaza

Het naast het hoofdpostkantoor gevestigde bankgebouw werd in het nieuwe hotelcomplex Post Plaza meegenomen. Het herbergt onder het fraaie houten plafond een smaakvol restaurant. Fijn is dat de sfeer en de vijftiger jaren gezelligheid van het postkantoor tot in alle details is doorgezet. De kaart is eigentijds met gerechten als oesters, kreeft of black Angus steak.

Meer informatie: www.post-plaza.nl

Fellini - La Dolce Vita Leeuwarden
Het goede leven in Fellini

Fellini – La Dolce Vita

Aan het Wilhelminaplein ligt het hippe, Italiaanse restaurant Fellini – La dolce vita. Binnen ademt het de liefde voor het goede leven en gastvrijheid. De menukaart bevat gerechten voor lunch of diner, van soepen, broodjes, panini’s en salades tot uitgebreide vlees- en visgerechten, pasta’s en pizza’s. De espresso en cappuccino zijn als in Italië, heerlijk dus.

Meer informatie: www.fellinileeuwarden.nl

Bakker Salverda

Bakker Salverda (sinds 1914) serveert een heerlijk kopje koffie en daar worden traditionele Friese lekkernijen als dûmkes en Oranjekoek bij geserveerd. Ook op het plateau ligt de Hofdame, het Leeuwarder gebakje en een Berenburg bonbon. Het dûmke is gemaakt met roomboter en hele amandel. Omdat sommige mensen geen hele noot in een koekje wilden is het Pompeblead ontwikkeld, een dûmke, gemaakt met gebroken amandel.

Meer informatie: www.salverda-banket.nl

Traditionele Friese lekkernijen bij Bakker Salverda
Traditionele Friese lekkernijen bij Bakker Salverda

Tips voor overnachten

Post Plaza Hotel

Dat Leeuwarden design hoog in het vaandel heeft, blijkt in het Post Plaza hotel. Het voormalige Friese hoofdpostkantoor uit de 19e eeuw, werd afgelopen jaren getransformeerd tot superhip en trendy designhotel met bizar fraaie hotelkamers. Een speciale kamer is Boomhut de Uil. Deze modern ingerichte boomhut ligt eveneens midden in de stad en biedt uitzicht op de Zuiderstadsgracht.

Meer info: www.post-plaza.nl

Post Plaza Hotel
Het superhippe en trendy Post Plaza Hotel

Stenden Hotel

Stenden Hotel is een modern onderkomen aan de rand van het Leeuwarder centrum. Bijzonder is dat het wordt gerund door studenten van de Hogere Hotelschool van Stenden University. Dat is ook de reden dat dit hotel in het gebouw van de universiteit is gevestigd. En de prijs van zowel de kamers als het eten is aantrekkelijk.

Meer informatie: www.stendenhotel.com

Guesthouse de Rozenboom

Guesthouse de Rozenboom is gevestigd in een knus, maar monumentaal gebouw uit de 17e Eeuw. Het ligt aan de Grote Kerkstraat tegenover het keramiekmuseum. Je slaapt er in een sfeervol ingericht appartement met aparte slaapkamer. Het ontbijt wordt verzorgd met biologische producten uit lokale biologische winkels.

Meer informatie: www.sterlogiesleeuwarden.nl/guesthouse-de-rozenboom

Guesthouse de Rozenboom
Knus overnachten in Guesthouse de Rozenboom

Shoppen in Leeuwarden

Alle bekende winkels

In de Friese hoofdstad, met ruim 100.000 inwoners, vind je alle bekende winkels van de grote ketens. Vooral rondom de Nieuwestad en de Wirdumerdijk zijn deze gevestigd. Meer speciaalzaken vind je aan de centraal gelegen Voorstreek.

Kleine Kerkstraat

Centraal in de binnenstad ligt de Kleine Kerkstraat, dat met tientallen kleine trendy winkeltjes tweemaal is uitgeroepen tot het leukste winkelstraatje van Nederland. En alleen al de namen van de winkels zijn, net als de bijzondere winkelwaar, de moeite waard.

Meer informatie: www.visitleeuwarden.com

Tips in Leeuwarden
Genieten in het centrum van Leeuwarden

Leuk om te doen

Fries Museum

Stoer, stug en eigenzinnig? Ontdek de Fries in jezelf in het Fries Museum! Je gaat ernaartoe voor een kop koffie, een origineel cadeautje of een filmbezoek – maar vooral voor het museum natuurlijk. Hier ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.

Meer informatie: www.friesmuseum.nl

Varen door Leeuwarden

Friesland is natuurlijk de belangrijkste watersportprovincie en dat merk je ook in de hoofdstad. Met een klein bootje kun je de binnenstad vanaf het water ontdekken. Je vaart dan langs de Kelders, het Waagplein, Voorstreek en Weaze. Dat kan zowel met de eigen sloep, als met een huurbootje of met een groep, per praam. Ook suppen door de grachten is populair.

het Boomsma museum
Koperen distilleerketels in het Boomsma museum

Boomsma museum

In een piepklein pandje aan de schilderachtige Bagijnestraat is het Boomsma museum gevestigd. Tussen de koperen distilleerketels wordt het ontstaan van de Beerenburger kruidenbitter uitgelegd en na afloop kun je de verschillende soorten proeven. En eigenlijk smaken ze allemaal naar meer.

Meer informatie: www.boomsma.frl/nl

Keramiekmuseum de Princessehof

Midden in de historische binnenstad van Leeuwarden staat het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander. Hier vind je Keramiekmuseum Princessehof. Dit museum heeft een wereldberoemde collectie aardewerk uit Friesland, Europa en Azië. Van keizerlijk porselein uit China en prachtige art-nouveaukeramiek tot het iconische Delfts Blauw en werk van kunstenaars als Picasso.

Meer informatie: www.princessehof.nl

het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel
Keramiekmuseum in het 18de-eeuwse stadspaleis

Groot botenaanbod

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte boot? Bekijk eens het grote botenaanbod op onze website. Grote kans dat je precies de boot vindt waar je naar op zoek bent. Zoek direct in het aanbod. We hebben ook heel wat leuke vaarroutes voor je uitgeprobeerd. Bekijk ze hier.