De Vetus GX Serie is een betrouwbare en onderhoudsvriendelijke line-up in generatorsets. Gebaseerd op de bekende Vetus M-Line motoren is de geluidsproductie laag en het rendement hoog. De serie bevat zes verschillende modellen van 6 tot 20 kVA en worden compleet met alle componenten voor een eenvoudige installatie geleverd. En mocht daar toch iets aan mankeren, dan staat het wereldwijde servicenetwerk van Vetus garant voor een snelle oplossing.

Een generatorset aan boord zorgt voor 230V stopcontacten die het altijd en overal doen. Anders dan bij een accubank alleen is de capaciteit niet gebonden aan de hoeveelheid ampères die een batterij kan leveren. Alleen wat diesel is er nodig om deze continuïteit in stroomvoorziening te waarborgen. En dat is op een gemotoriseerde boot doorgaans in overvloed aanwezig.

M-Line Motoren

Het hart van de GX generatorsets wordt gevormd door een Vetus M-Line motor met 2, 3 of 4 cilinders, afhankelijk van het gewenste vermogen in KVA. Gebaseerd op een oerdegelijk Mitsubishi blok vind je deze overal ter wereld terug in industriële en recreatieve toepassingen zoals sloepen, motorboten of zeiljachten als hoofdaandrijving. Bewezen techniek die een zwaar leven als bootmotor probleemloos aankan. Ingezet als generator heeft een dergelijke diesel het alleen maar makkelijker waarmee de lange en probleemloze levensduur van een Vetus GX generator nader is verklaard.

vetus

Alle Vetus scheepsdieselmotoren worden zijn door Vetus zelf gemariniseerd en voldoen ruimschoots aan de laatste emissienormen. De M-line dieselmotoren hebben daarnaast een aantal innovatieve componenten die uniek zijn in de markt. Eén van de meest opvallende is een gegoten aluminium afdekkap die twee grote voordelen heeft. Verlaging van de motorkamertemperatuur en geluidsreductie. Hoge omgevingstemperaturen in een kleine ruimte, kunnen negatieve effecten hebben op het rendement van een motor. Vetus heeft een subtiele en efficiënte oplossing bedacht door een watergekoelde aluminium kap direct boven de cilinderkop te plaatsen. Dit koelelement absorbeert stralingswarmte van de motor waardoor er een aanzienlijke temperatuurverlaging van wel 20% plaatsvindt. En dat komt de prestatie van de generatorset ten goede. Koelere lucht bevat meer zuurstof en zorgt voor een betere verbranding.

Laag Geluidsniveau

De watergekoelde aluminium bovenkap zorgt ook voor een significante geluidsreductie. In combinatie met een nieuw luchtfilter, wordt er in een testopstelling een geluidsreductie van ongeveer 5 dB(A) bereikt. Bovendien is de akoestische behuizing speciaal ontwikkeld om het geluid tot een absoluut minimum te reduceren. De aluminium omkastingen zijn voorzien van akoestisch isolatiemateriaal. De voorkant, boven- en eindpanelen zijn gemakkelijk afneembaar voor onderhoud en inspectie. Dit geeft een generatorset die optimaal comfort biedt aan boord.

Hoge kwaliteit generator

De generatoren die worden gebruikt in de GX Serie zijn speciaal ontworpen voor scheepstoepassingen. De kwaliteitsstandaard van het ontwerp, de isolatie en de afwerking garanderen een lange levensduur in de soms barre omgeving op een boot. Deze generatoren hebben een zuivere sinus die zorgt voor minimale storing met gevoelige elektrische apparatuur aan boord, zoals airconditioning of een laptop.

Eenvoudige installatie en onderhoud

Door de compacte afmetingen van zowel de motor als generator kan de GX-generatorset zelfs in de meest kleine ruimtes worden geïnstalleerd. Om installatie te vergemakkelijken, worden de generatorsets geleverd met standaard aansluitingen voor accukabels, brandstoftoevoer, uitlaat en de complete aansluiting op het buitenwater voor de koeling. De aluminium omkasting heeft vier grote uitneembare panelen waardoor toegang tot de motor wordt vergemakkelijkt. Serviceonderdelen zoals zekeringen en relais, brandstoffilter, oliefilter en impeller zijn allemaal overzichtelijk aan één zijde toegankelijk gemaakt.

Vetus

Vetus heeft meer dan 50 jaar ervaring in het produceren van betrouwbare en compacte
scheepsmotoren en generatorsets. Veiligheid en betrouwbaarheid staan hierin het hoogst
op het vaandel. Bij gebruik in de pleziervaart worden de generatorsets door Vetus tegen alle
materiaal- en constructiefouten gegarandeerd gedurende: 36 maanden of maximaal 2000
bedrijfsuren voor de 1500 toerensets, afhankelijk van wat het eerst bereikt wordt. Voor de
generatoren die op 3000 toeren draaien is dit wat korter, maar voor de pleziervaart zijn deze
snellopers minder geschikt.

Voor meer informatie: www.vetus.com

Groot aanbod boten

Nog op zoek naar een mooie boot? Je vindt je droomboot op Botentekoop.nl. Keuze uit een groot en gevarieerd aanbod. Liever eerst nog wat meer lezen? Bekijk onze boottestenvaarroutes of lees het laatste watersportnieuws.