Victron

Victron is producent van een uitgebreide range producten die één ding gemeen hebben. Het verzorgen van stroom wanneer een normaal stopcontact niet aanwezig is of niet voldoet. Omvormers, laders, accu’s, zonnepanelen en een waaier aan aanvullende accessoires en systemen om een optimaal rendement te bereiken. Een van de laatste introducties is een multifunctionele acculader met professionele eigenschappen. Een onderdeel van de Blue Power range met Bluetooth als verschil.

Victron

Victron Blue Smart Acculader

Een accu heeft een beperkte levensduur. Maar hier kun je met de juiste lader wel invloed op uitoefenen. Aan boord is een lange periode van stilstand meestal de boosdoener. Door zelfontlading raakt de accu te ver leeg en daar houden loden platen niet zo van. Er ontstaat sulphatatie waardoor de capaciteit van de accu sterk terugloopt. De Victron Blue Smart Charger voorkomt een dergelijke schadepost met een storagemode. De lader kan daarom ook permanent aangesloten blijven. Niet op volle kracht want dat geeft corrosie en verkort de levensduur van de accu ook. Zodra de Blue Smart lader langer dan 48uur aangesloten blijft, wordt het voltage zover teruggeschakeld om enkel het zelfontladen te compenseren wordt. Eén maal per week wordt de accu vervolgens aan het werk gezet met de refresh mode. Hiermee heeft de boot altijd volle accu’s, wordt de levensduur van de batterijen geoptimaliseerd en blijft de capaciteit veel langer intact.

Victron

Recovery

Wanneer een accu geheel of bijna geheel leeg geraakt is zullen de meeste laders hier een probleem mee hebben. Door Sulphatatie van de platen gaan deze kristalliseren. Dit zorgt ervoor dat de batterij practisch geen stroom meer kan opnemen van de lader. De Blue Smart lader heeft daar geen last van door de toepassing van een recovery functie. Met een laag amperage en een verhoogde laad spanning  wordt de lege accu voorzichtig tot leven gewekt, waarna de lader weer terug schakelt in de gebruikelijke stand.

Victron

Voor alle accu’s

De nieuwe Blue Smart lader is voor alle types accu geschikt door simpelweg voor de juiste instelling te kiezen. Hiermee kun je de lader gebruiken voor zowel een Li-ion als een lood-zuur batterij. In ieder ander geval heb je daar twee aparte laders voor nodig omdat beide soorten een eigen laadkarakteristiek vragen. De Blue Smart lader kun je met deze mogelijkheid overal inzetten. Voor de accu’s in de boot maar ook om bijvoorbeeld de batterij van een klassieke auto in de stalling op peil te houden.

Victron

Bluetooth

Instellen, uitlezen en configureren van de lader doe je met een bluetooth verbinding op een smartphone. Met de VictronConnect app kies je het juiste accutype, stel je de van toepassing zijnde functies in en kun je volgen waar de lader mee bezig is en hoe de accu daarop reageert. De Blue Smart laders zijn onderdeel van de Blue Power range. Een uitgebreide lijn professionele acculaders. Het ligt in Victron’s planning alle deze chargers van Bluetooth verbinding te voorzien.

Temperatuur

Acculaders kunnen warm worden. Daarbij is het optimale voltage om een lood-zuur accu te laden afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De Blue Smart lader produceert zelf nauwelijks warmte, ongeveer 4 maal minder dan de industriestandaard voorschrijft. Een lawaaiige ventilator is dan ook niet nodig zodat de lader muisstil zijn werk doet. In de testfase van het laadproces meet de Blue Smart lader de temperatuur en past zich daarop automatisch aan. Verder zijn alle componenten, met name de kabels, ook geschikt voor lage temperaturen. Tot -30 blijft de Blue Smart probleemloos zijn werk doen zonder dat de aansluitkabels verstijven of breken.

Victron Efficiency

De Victron Blue Smart laders zijn uiteraard uitgevoerd in de blauwe huiskleur maar hebben desalniettemin een groen, milieubewust hart. Met 95% efficiency gaat de lader zuiniger om met stroom dan vergelijkbare laders. Hierdoor produceert de Blue Smart zo weinig warmte.  Wanneer de accu geladen is maar toch aangesloten blijft op de lader, wordt het stroomverbruik teruggeregeld naar een schamele 0,5 Watt. Ook dat is 5 tot 10 maal beter dan de industriestandaard.

Met de Blue Smart lader brengt Victron een water, stof en chemicaliënbestendige acculader op de markt met specificaties en eigenschappen die je eerder alleen in veel grotere en duurdere modellen tegenkwam. Het handzame formaat, degelijke kwaliteit en eenvoudige bediening maken de lader voor iedereen breed inzetbaar. De prijsstelling is scherp, vanaf € 95.- voor de 12 Volt versie met 5 Ampère laadstroom. Er  is daarnaast ook voorzien in een 7, 10 en 15A op 12V of in 24V een 5 of 8A model.

Voor meer informatie en dealeradressen:

Victron Energy B.V.

De Paal 35

1351 JG Almere Haven

+31(0)36 5359700