Victron

Victron is producent van een brede range producten die één ding gemeen hebben. Het verzorgen van stroom wanneer een regulier stopcontact niet aanwezig is of niet voldoet. Omvormers, laders, accu’s, zonnepanelen en alle aanvullende accessoires om tot een optimaal renderend systeem te komen. Als marktleider in mobiele stroomoplossingen voert innovatie de boventoon. Na de Blue Smart laders zijn nu ook de Phoenix omvormers voorzien van Bluetooth connectiviteit.

Omvormers bestaan in twee soorten. Met een zuivere of gemodificeerde sinusgolf. De wisseling van de plus en minpool om wisselspanning te mogen heten hoort in grafiek een vloeiend verloop te hebben. Pas dan is wat er aan stroom uit het apparaat komt, gelijk aan het lichtnet thuis. Een omvormer met een blokvormig verloop van de wisseling tussen + en – doet dat niet in een golfbeweging maar kan alleen aan- of uitstaan. En dat geeft wel een heel ander resultaat. Zuivere of onzuivere stroom heeft een parallel met drink- of slootwater. In beide kun je de vaat doen of je handen wassen maar voor koffie zetten geldt dat weer niet. Zo is onzuivere stroom niet geschikt voor alle apparaten met een printplaat, transformator of elektromotor. En dat zijn er nogal wat. Daarbij blijft niet alleen een goede werking uit, de oplader van een elektrische tandenborstel bijvoorbeeld is direct stuk wanneer deze op een blokgolfomvormer wordt aangesloten. Het enige voordeel is de prijs, maar dat wordt teniet gedaan wanneer er van alles vervangen moet worden.

Victron

Victron omvormers

De omvormers van Victron hebben uiteraard niets met dergelijke nadelen te maken. Stroom zoals thuis waar ook een kostbare laptop,  probleemloos op werkt. De serie bestaat al een tijdje en hoeft zijn betrouwbaarheid en feilloze werking niet meer te bewijzen. Toch hebben de nieuwe 250- 375- en 500VA modellen een belangrijke update gekregen. Naast een nieuwe behuizing die weer jaren meekan, beschikken de inverters over een VE.Direct poort waar een Bluetooth dongle op kan worden aangesloten. Hiermee kun je in de VictronConnect app op een IPhone of Android telefoon de omvormer configureren en monitoren. Zo kun je voor de gebruikte accusoort de juiste onderspanning ingeven om een alarm te geven of tijdig uit te schakelen. Een voorwaarde voor een lang en gelukkig acculeven. Ook kun je de ECO mode instellen. Onder een bepaalde stroomafname schakelt de Phoenix in stand-by en checkt daarna om de paar seconden of er weer ingeschakeld moet worden. Hiermee wordt de zelfconsumptie van de omvormer verder beperkt. Met een efficiëntie van rond de 90% was dit al zeer gering. De omvormers beschikken verder over een hoog piekvermogen om bijvoorbeeld elektrisch gereedschap probleemloos te laten draaien. Het continue vermogen wordt dan kortstondig meer dan verdubbeld om aan een hoge startstroomafname te kunnen voldoen.

Victron

Victron Connect App

De Victron Connect app is in staat verschillende instrumenten uit te lezen. Dat maakt een Blue Smart acculader een perfecte metgezel voor de nieuwe Phoenix omvormers. Wat de één erin stopt haalt de andere eruit en hoe ze dat doen is op het scherm van een smartphone te zien, in één en dezelfde app. Beide apparaten zijn daarbij ingesteld de levensduur van een vaak kostbare accubank te optimaliseren. Voor nog meer inzicht en de mogelijkheid tijdig in te grijpen brengt Victron de BMV 700 series op de markt. Een uitgebreide batterij monitor die informatie geeft over de resterende accucapaciteit. Dat is geen eenvoudig gegeven. De verbruikte ampère-uren, de ontlaadstroom, omgevingstemperatuur en leeftijd van de accu zijn de variabelen waar de software met een slim algoritme een betrouwbaar gegeven van moet ziet te maken. De monitor geeft daarnaast ook de laadstatus en het stroomverbruik in Watt aan.

Accu Monitor

Voor een uitgebreide accubank met meerdere accu’s is een monitor beschikbaar die de middelpuntspanning kan meten. Een dergelijke accubank bestaat uit een reeks in serie geschakelde cellen. De middelpuntspanning is de spanning halverwege deze reeks. In het ideale geval is deze middelpuntspanning exact de helft van de totale spanning. In de dagelijkse praktijk ontstaan echter afwijkingen die afhankelijk zijn van diverse factoren. Zoals een verschillende laadstatus voor nieuwe accu’s of cellen, verschillende temperaturen, interne lekstromen of verschillende capaciteiten. Grote of groter wordende afwijkingen van de middelpuntspanning duiden op achterstallig onderhoud of een defecte accu of cel. Door dit bijtijds aan te pakken of te vervangen kan schade aan de gehele accubank worden voorkomen.

Victron

Ook de BMV accumonitor heeft een VE.Direct poort waarmee een Bluetooth verbinding mogelijk is om alle gegevens die de meter produceert, op een smartphone uit te lezen. Inclusief een logboek om bijvoorbeeld te zien hoe vaak de accu’s zijn leeggetrokken om weer opgeladen te worden. In de VictronConnect app heb je zo een feilloos inzicht wat de Blue Smart lader en Phoenix omvormer aan het doen zijn en wat dit op de accu’s voor invloed heeft. De beste manier om een accubank in topconditie te houden zonder in te leveren op comfort of gebruiksgemak. Victron zet met deze onderlinge samenhang een unieke lijn producten in de markt waarmee ze andere aanbieders duidelijk een stap voor is.

Voor meer informatie en dealeradressen:

Victron Energy B.V.

De Paal 35

1351 JG Almere Haven

+31(0)36 5359700

sales@victronenergy.com

www.victronenergy.com