Leg 8 from Itajai to Newport. Arrivals. 08 May, 2018.

De Volvo Ocean Race is een van de langste en hefstigste zeilraces die er te vinden zijn.Voor het eerst komt de zeilrace aan in Nederland.
Van de vijftien dagen zeilen in de 8e Volvo Ocean Race etappe, lag Team Brunel van schipper Bouwe Bekking er veertien voorop. Maar de laatste mijl naar het Amerikaanse Newport werd een hel voor het Nederlandse team.

Na een etappe van ruim 10.000 kilometer vanaf het Braziliaanse Itajai, gleed het Spaanse Mapfre op 500 meter van de finish, in dichte mist langs de verbouwereerde Bekking. Het is de nachtmerrie van elke zeiler, vrijwel niets kunnen zien, maar horen dat een tegenstander langs je heen over de finish glijdt. Mapfre lag op de voorlaatste dag van de etappe nog vijfde en leek met nog 300 mijl te gaan kansloos voor de zege. Maar in de eindsprint bewees het Spaanse team van Xabi Fernández het best met stroming, draaiende wind en stress om te kunnen gaan. Turn the Tide, Vestas en Dongfeng werden achter elkaar verschalkt, maar Brunel leek niet meer in te halen. Tot een plotselinge windvlaag de Spanjaarden als eerste over de finish duwde. “Zeilen is wreed”, aldus schipper Bekking, die met een minuut achterstand over de Amerikaanse finishlijn ging. Mapfre kwam door de zege weer aan kop van het klassement, met een voorsprong van drie punten op Dongfeng en negen op Brunel. AkzoNobel staat vierde.

botentekoop volvo ocean race
Leg 8 from Itajai to Newport. Arrivals. 08 May, 2018.

Bekijk de volgende video ‘week in review’ video waarin het van team Brunel de leiding pakt in etappe 8 van de Volvo Ocean Race:

Link naar de tracker van de Volvo Ocean Race: Tracker

Tekst: Epco Ongering, Telesport, foto’s: Jesus Renedo / Volvo Ocean Race.