Zeilboten

Ben je op zoek naar een zeiljacht of wil je meer leren over de verschillende zeilboten? In deze gids vind je een handig overzicht van de verschillende typen zeilboten. Zo kunnen we de zeiljachten onderverdelen in verschillende categorieën, afhankelijk van hun romptype, configuratie van de zeilen, aanwezigheid van een kajuit en gebruiksdoel. Daarnaast bestaan er speciale zeilboten voor kinderen en kan er gekeken worden naar het materiaal waarvan de zeilboot is gemaakt. Ook over deze typen zeilboten vind je meer informatie in deze gids.

Romptype 

Een manier om verschillende typen zeilboten te onderscheiden is te kijken naar het aantal rompen dat de boot heeft. Een boot met één romp wordt ook wel een monoromp of monohull genoemd. Een zeilboot met twee of zelfs drie rompen wordt een multihull genoemd.

Monohull

Een monoromp is een zeilboot met één romp. De monohull of kielzeiljachten staan er om bekend mooi scheef in het water te liggen tijdens het zeilen. Daarnaast staat de monohull bekend om zijn sportieve uiterlijk en wendbaarheid. De monohull is perfect voor wedstrijden.

Multihull 

Een zeilboot met meerdere rompen (twee of drie) staat bekend als een multihull. Een goed voorbeeld van een multihull is de Catamaran. Het grote voordeel van de multihull is dat de zeilboot een stuk stabieler ligt. Dit is – met name tijdens lange vaartochten- comfortabel en praktisch. Daarnaast is het veiliger omdat er een kleinere kans bestaat dat de boot omvalt. Een nadeel kan zijn dat de multihull groter is, wat het lastiger maakt om hem uit het water te halen of om een ligplaats aan wal te vinden.

Een catamaran
Het grote voordeel van de multihull is dat de zeilboot een stuk stabieler ligt. Dit is – met name tijdens lange vaartochten- comfortabel en praktisch.

Configuratie van de zeilen

Een andere manier om zeilboten te onderscheiden is door te kijken naar de configuratie van de zeilen. Hieronder lees je meer over de verschillen. 

Sloep 

Een sloep heeft altijd twee zeilen: een voorzeil en een hoofdzeil. Door de twee zeilen kun je met de sloep goed door de wind varen.

Catboat

De catboat heeft geen hoofdzeil maar wel een voorzeil en een mast. De mast bevindt zich meestal vrij ver vooraan op de boot. 

Kits 

De kits herken je doordat hij twee masten heeft. De hoofdmast is iets hoger en is geplaatst aan het roer.

Schoener 

De schoener is een zeilboot die is voorzien van meerdere masten (hoofdmast, scheepsmast, voormastzeil en grootbramzeil). De schoener is vaak erg snel en heeft maar een kleine bemanning nodig.

Een kits zeilboot
De kits herken je doordat hij twee masten heeft. De hoofdmast is iets hoger en is geplaatst aan het roer.

Open zeilboot of boot met kajuit

Ten derde onderscheiden we verschillende soorten zeilboten door te kijken naar de aanwezigheid van een kajuit. Een zeilboot kan open zijn of beschikken over een kajuit. Of een boot wel of geen kajuit nodig heeft, is mede afhankelijk van het doel waarvoor je de zeilboot wilt gebruiken. 

Open zeilboot

Qua open zeilboten onderscheidt men twee types: kielboten en zwaardboten. Beide boten zien er hetzelfde uit, het verschil vind je onder de boot.

Kielboten

Kielboten zijn zeilboten met een kiel. De kiel zorgt er voor dat de boot beter schuin kan varen zonder zijn evenwicht te verliezen.

Diepe of ondiepe kiel

Of je een zeilboot met een diepe of een ondiepe kiel nodig hebt, is afhankelijk van de locatie waar je gaat varen. Laat je van te voren goed informeren als je een kielboot gaat huren in onbekend gebied. 

Zwaardboten

Zwaardboten zijn zeilboten die over een ophaalbare kiel (ook wel een zwaard genoemd) beschikken. Dit is praktisch tijdens het vervoeren van de boten of het varen in ondiepe wateren. 

Zeilboot met kajuit

Een zeilboot met kajuit is geschikt voor recreatieve doeleinden of als men een (lange) cruise gaat maken. Hoe luxueus de kajuit is ingericht, is afhankelijk van diverse factoren en de grootte van de kajuit. In principe kun je een zeilboot met kajuit voorzien van alle benodigdheden die je onderweg gebruikt, zoals bedden, sanitair, een keukentje, televisie en moderne apparatuur.

Zeilboten met kajuit
In principe kun je een zeilboot met kajuit voorzien van alle benodigdheden die je onderweg gebruikt, zoals bedden, sanitair, een keukentje, televisie en moderne apparatuur.

Het doel van de zeilboot

Je kunt onderscheid maken tussen de verschillende typen zeilboten door te kijken naar hun doel. Zo zijn sommige boten speciaal gebouwd om mee te racen, terwijl andere geschikt zijn voor ontspannen tochtjes en recreatief gebruik. Tot slot zijn sommige zeilboten geschikt voor lange tochten en cruises, bijvoorbeeld doordat ze over een kajuit, motor en de nodige luxe beschikken.

Racen

Een zeilboot om mee te racen is niet voorzien van veel luxe of gewicht. Snelheid, wendbaarheid en prestaties is waar het om draait bij dit type zeilboot. 

Ontspannen

Een zeilboot voor recreatief gebruik is niet per se heel snel. Het belangrijkste is dat de boot comfort biedt tijdens een dagje varen. Zo heeft dit type zeilboot vaak een (open) cockpit, een kajuit en moderne snufjes zoals een Fish Tracker en WiFi. Ook is dit type zeilboot vaak voorzien van een motor.

Cruisen

Een zeilboot om mee te cruisen is breed en lang. De cruiser is voorzien van alle basisaccommodaties zoals een kajuit met bedden, sanitair en een keukentje. De cruiser is bij voorkeur voorzien van meerdere rompen. Hierdoor ligt de boot stabieler in het water. Dit is wel zo fijn als je op de boot wilt lopen en slapen. De Cruiser is meestal voorzien van een motor.

Zeilboten om te racen
Een zeilboot om mee te racen is niet voorzien van veel luxe of gewicht. Snelheid, wendbaarheid en prestaties is waar het om draait bij dit type zeilboot.

Zeilboten voor kinderen

Zeilen is een leuke hobby. Speciaal voor kinderen (en beginners) zijn er verschillende soorten zeilboten waarmee men kan leren zeilen.

De Optimist

De Optimist is het bootje waarin de meeste kinderen beginnen met zeilen. Door de hoge randen voelen de kinderen zich veilig en zullen ze de basis van het zeilen onder de knie kunnen krijgen.

Valk zeilboot

De Valk zeilboot is de ideale boot om samen in te leren zeilen. De Valk zeilboot biedt plaats aan meerdere kinderen. In deze boot leren de kinderen overstag gaan, aanleggen en het hijsen en strijken van de zeilen. Ook is de Valk zeilboot geschikt voor wedstrijden.

Laser zeilboot

De Laser zeilboot is een zeilboot voor kinderen met wat meer ervaring. Zo vaart de Laser zeilboot schuin in de wind én super snel. Er zijn verschillende uitvoeringen van de Laser zeilboot (afhankelijk van de ervaring en de leeftijd van het kind). Ook kan het zeil worden aangepast aan het gewicht van het kind. In de Laser zeilboot kan het kind alleen varen. Uiteraard blijft de instructeur wel in de buurt. De kans is namelijk vrij groot dat deze boot omvalt!

Splash/Flash

De Splash is een super snel eenmansbootje dat veel wordt gebruikt tijdens wedstrijden. De Splash is geschikt voor kinderen tot en met 17 jaar. Hierna kan de boot worden omgebouwd (door de mast en het zeil te vervangen voor grotere exemplaren) tot een Flash. 

Cadet

De Cadet is een tuigage zeilboot die wordt gebruikt tijdens zeilwedstrijden. De Cadet biedt plaats aan twee kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar.

Zeilboten voor kinderen
Speciaal voor kinderen (en beginners) zijn er verschillende soorten zeilboten waarmee men kan leren zeilen.

Polyester, houten of opblaasbare zeilboten

Zeilboten kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals polyester, hout of PVC (oftewel opblaasbare zeilboten). Lees hieronder meer over de specificaties per type zeilboot. 

Polyester of houten zeilboten

Liefhebbers van houten zeilboten zullen de beroemde Valk zeilboot wel kennen. Een nieuwere variant hierop is de Polyvalken zeilboot, gemaakt van polyester. Een polyester zeilboot is geschikt voor recreatief gebruik of voor vaarlessen. Daarnaast zijn ook de houten en polyester Bavaria zeilboten echte klassiekers. Bavaria zeilboten vormen een goede combinatie van kwaliteit, vakmanschap en comfort. De boten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van jouw wensen en het doeleinde waarvoor je de boot gaat gebruiken.

Opblaasbare zeilboten

Opblaasbare zeilboten zijn super praktisch om mee te nemen onderweg en om op te bergen. De opblaasbare zeilboot wordt vaak gebruikt voor recreatief gebruik en biedt vaak plaats aan meerdere personen. Voor mensen die geen budget hebben voor een polyester of houten zeilboot is de opblaasbare zeilboot een interessant alternatief.

Overige soorten zeilboten

Naast de bovengenoemde zeiljachten, zijn er nog een aantal overige soorten zeilboten. Denk hierbij aan platbodems en ex-beroepsschepen. Platbodems zijn historische schepen met een platte onderkant (zonder kiel). Platbodems worden tegenwoordig vooral gebruikt voor recreatief gebruik. Ex-beroepsschepen zijn boten die werden gebruikt in bijvoorbeeld de binnenvaart, als baggerschip, pont of sleepboot. De boten zijn nu veelal omgebouwd tot zeilboot voor vaartochten en ontspanning.

De opblaasbare zeilboot
Voor mensen die geen budget hebben voor een polyester of houten zeilboot is de opblaasbare zeilboot een interessant alternatief.

Wat is het verschil met een motorboot?

Het verschil tussen een zeilboot en een motorboot is dat een zeilboot zich voortbeweegt met behulp van zeilen en windkracht. Een motorboot wordt elektrisch aangedreven met behulp van een motor. Een zeilboot beschikt in sommige gevallen echter ook over een motor. Dit is handig als je lange afstanden gaat varen of als je extra zekerheid wilt. Mocht je zeil kapot gaan onderweg, dan beschik je namelijk altijd nog over de motor.

Zeilboot kopen 

Nu je meer weet over de verschillende soorten zeilboten, heb je misschien wel een type zeilboot op het oog. Bij Boten Te Koop kun je nieuwe en tweedehands zeilboten kopen. Zoek eenvoudig per merk of categorie. Succes!