wifi aan boord
wifi aan boord

Kinderen zijn tot in hun haarwortels verbonden met internet en tegenwoordig geldt dat ook voor veel volwassenen. Dan wil je aan boord niet afhankelijk zijn van de haven wifi. Met een eigen internetverbinding schep je bovendien nieuwe technische mogelijkheden aan boord.

Niet alleen voor spelletjes

Veel jachthavens hebben een beperkte wifi hotspot. In de zomer moet je soms met honderden havengebruikers samen surfen op een beperkte dataverbinding. Dat levert regelmatig ergernis op. Kinderen verbruiken door social media, filmpjes en spelletjes soms wel 5 gigabyte per dag. Joost Kooiman, directeur van installatiebedrijf Ship install uit Heusden is realist. Hij voorziet dat de vraag naar snelle verbindingen aan boord van plezierjachten toe zal nemen, maar geeft aan dat ze niet alleen voor spelletjes worden gebruikt.

Verrassende mogelijkheden

“Sloepen en open zeilboten hebben er niets aan, maar voor motorjachten en kajuitzeilboten is een eigen wifi-internetverbinding een eigentijdse toevoeging met verrassende mogelijkheden. In nieuwe woonhuizen is ‘domotica’ al standaard. We verbazen ons in huis en in de auto al lang niet meer over handige elektronica in een netwerk. In principe kun je via internet alles van afstand bedienen en belangrijke zaken vanaf je telefoon of iPad monitoren. Voorbeelden? Een camera met bewegingsmelder aan boord, die een pop-up op je telefoon geeft als er iemand de boot opstapt. Of een melding om de verwarming op afstand aan te zetten als het begint te vriezen. Alarmering als de spanning of temperatuur rond de accu’s of de verwarming zakt en walstroombewaking zijn enorm handig. Dat kan met de moderne boordnetwerken en een goede eigen boordverbinding met het internet.”

Aan boord

Er komen steeds meer apparaten aan boord. Sonos-systemen, onderwaterverlichting, wijnkoelkast, generator, allemaal staan ze op de optielijst van moderne werven. Zoals bij Steeler Yachts, dat met behulp van CAN-bus systemen alle apparatuur op hun luxe jachten kinderlijk eenvoudig te bedienen maakt. Zo worden op veel luxe motorjachten tegenwoordig camera’s aan boord geïnstalleerd. Dat gebeurt niet alleen om tijdens het varen achteruit of in de motorkamer te kunnen kijken, maar ook om op afstand te zien of alles nog in orde is. Als een systeem is geïnstalleerd en met internet is verbonden, kan een installateur alle schakelingen van de ingewikkelde apparaten overzichtelijk op een iPad plaatsen.

De dataverslinders aan boord

Ondanks dat de systemen steeds ingewikkelder worden, is de moderne bediening dankzij touchscreens en iPad’s sterk versimpeld. Installateurs richten de schermen zo in dat alle bedieningselementen overzichtelijk zijn geplaatst. Dat maakt ze voor oudere klanten makkelijk te begrijpen. Zo wordt een gecompliceerde boot zelfs gemakkelijker te bedienen dan in de tijd dat je nog voor elk elektrische schakeling een knopje op het dashboard moest zoeken. Jongeren zien als grootste voordeel van een bus systeem met wifi-verbinding dat nieuwe functionaliteiten kunnen worden toegevoegd. Zoals monitoring op afstand, of schakeling van de verwarming of de onderwaterverlichting.

Kostenplaatje

De kosten voor een modern boordnetwerk met wifi bestaan uit de aanschaf van een versterkt modem, antenne, een bus systeem en randapparatuur als camera’s en beeldschermen. Dat zijn 1.000-2.000 euro hardware kosten. Daarna moet een installatiebedrijf alles installeren en de software van het boordsysteem programmeren. De kosten daarvan zijn afhankelijk van de complexiteit van de boot en het aantal aangesloten apparaten. Als je de antenne of een camera op de mast van flybridgejacht wil hebben, moet een monteur het halve schip doorploegen. Reken voor installatie minimaal 600 euro ex btw, maar je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Als laatste komen er de abonnementskosten bij. Wifi blijft vaak het zwakste punt, dus is het verstandig om de snelste apparatuur te laten installeren. Daarbij blijf je afhankelijk van het netwerk van de provider. Er zijn zelfs boten die een sms-melder hebben voor als de wifi uitvalt. Veel watersporters sluiten voor hun boot een onbeperkt data abonnement af. Dat kost een paar tientjes per maand, maar dan heb je nooit problemen. Bovendien kan iedereen aan boord nu naar hartenlust op internet surfen.

Autonoom

Een uitgebreid boordnetwerk met moderne functionaliteiten is de opmaat naar een toekomst waarin boten automatisch varen en zelfstandig kunnen inparkeren. Bij auto’s is dat al mogelijk, maar bij boten beweegt de ondergrond, het water, ook. Dan heb je nog meer camera’s, sensoren en systeemintegratie nodig om autonoom inparkeren verantwoord en veilig te maken.

Meer lezen over nautisch nieuws? Lees dan verder op onze blog!
Wil je meer weten of alle mogelijkheden op uw boot? Bekijk dan onze diensten-pagina.