Winterklaar maken van je boot

Overwintert de boot in het water of op de wal? Deze vraag speelt elk najaar bij tienduizenden bootbezitters door het hoofd. Zachte winters en een lege portemonnee doen de voorkeur uitgaan naar overwintering in het water. Aan de andere kant is deze tijd ideaal om de boot goed onderhanden te nemen. Wat is het beste voor de boot en welke winterklaar maatregelen moet je in deze tijd nemen?

Hout en knikspant uit het water

De regels voor het al dan niet in het water laten van de boot zijn simpel. Hout moet uit het water, staal en polyester kunnen in principe tegen ijs. Knikspant boten kunnen beter op de wal overwinteren terwijl kruiend ijs juist rondspant jachten omhoog drukt. Deze lijden daardoor minder onder vorst. Uiteindelijk is winterstalling op het land te prefereren omdat je daar de boot goed kan inspecteren en deze minder snel ten prooi valt aan wind en water. Wel hebben boten op het land eerder last van vorst dan boten die in het water blijven liggen. Doordat lucht veel sneller afkoelt dan water ontstaan er eerder bevriezingen van de natte systemen dan bij boten in het water. Tenzij de boot overdekt en verwarmd wordt opgeslagen, bevriest bij een langere vorstperiode echt alles aan boord. Daar moet je dus maatregelen tegen nemen.

Dompelpomp

Voor het winterklaar maken van boten die in het water blijven komt een goede tip uit Zweden. Als de havens daar stijf zijn dichtgevroren, liggen veel boten toch vrij van het ijs. Zweedse booteigenaren kopen bij een bouwmarkt voor een paar tientjes een dompelpomp en hangen die precies onder de boot. De pomp brengt een continue waterstroom uit de diepte langs de boot omhoog. Hierdoor stroomt er rond het jacht altijd relatief warm water met de temperatuur van een meter onder het 80 cm dikke ijs. Die continue waterstroom houdt de boot vrij van het ijs. Je bent alleen wel afhankelijk van een betrouwbare stroomvoorziening ter plekke.

Vorstvrij

Of je nu kiest voor een droge winterstalling of een winter in het water, in alle gevallen moet je er voor zorgen dat de boot de vorstperiode schadevrij doorstaat. Het winterklaar maken van de boot begint met het aftappen van alle vloeistof-systemen zoals koelwater, drinkwater en toilet. Vergeet ook de bilgepomp niet. Zo nodig kun je de systemen vullen met milieuvriendelijke antivries. Water zet bij vorst ongeveer 8-9 % uit en daar kunnen koppelstukken, cilinderkoppen en zwanenhalzen niet tegen. Vorstbescherming in deze systemen is van levensbelang voor de boot.

Micro-organismen

Een nuttige maatregel is het voltanken van de brandstoftank en deze aanvullen met een middel dat de veroudering van de brandstof en vervuiling met micro-organismen tegengaat. Natuurlijk haal je alle bederfelijke spullen, papieren en textiel van boord want ´s winters kunnen door de hoge luchtvochtigheid aan boord gemakkelijk schimmels groeien. Een elektrische of chemische luchtontvochtiger is geen luxe. Op zeilboten moeten de zeilen vanwege het vocht ook van boord. Daarna is het tijd om de lijnen, stagen en andere onderdelen van het staand en lopend want te controleren.

Controle

Ook voor de controle van het elektrische systeem is de winter een prima periode. Veel bootbezitters kiezen er voor de accu op een vorstvrije plaats aan een druppellader in conditie te houden. Haal accu’s dus liefst van boord en dat geldt ook voor de gasflessen. En natuurlijk is de winter ook de tijd om alle vitale onderdelen van de boot grondig te (laten) inspecteren. Dat geldt met name voor de schroefasafdichting, de anodes en de motor.Brandblussers, reddingsvesten en -vlotten, verbandtrommel en noodsignalen hebben een beperkte houdbaarheid. De winter is de uitgelezen periode om deze middelen te controleren, te laten keuren, te vervangen of aan te vullen.

Regelmatig kijken

Overwintert de boot in het water, let er dan op dat de landvasten degelijk zijn en niet tegen harde en scherpe objecten zoals steiger-randen kunnen schuren. Dek de boot goed af en zorg dat het interieur kan ventileren, maar dat er geen water binnen kan komen. Ga tenminste eenmaal per week en in perioden van zeer slecht weer vaker even kijken. Ook als de boot op het droge overwintert, is het verstandig regelmatig poolshoogte te nemen.

Mochten al deze maatregelen je schipperspet te boven gaan, op Botentekoop.nl is een overzicht van bedrijven te vinden die het winterklaar werk voor je kunnen verzorgen. Of lees nog meer watersporttips en het laatste watersportnieuws.