winterstalling

Leuk zo’n boot, maar wat doe je ermee in de winter. Een terugkerende vraag voor iedere bootbezitter. Echte bikkels doen niet aan winterstalling maar varen gewoon door. Alleen wanneer het ijs en ijskoud is zal deze groep de boot in de haven laten en een DN-ijszeiler onderbinden. Gewonere mensen plegen toch doorgaans hun varende bezit in de winterslaap te zetten. Dat kan op drie manieren. In een loods, op de wal of in het water.

Overdekte winterstalling

Een overdekte loods is de kostbaarste maar ook best beschermende manier van stallen. Naast de prijs zijn er maar weinig nadelen. Overdekte ruimte is niet overal voorhanden of is al snel volgeboekt. Tijdig reserveren voorkomt teleurstellingen. Informeer ook of zelfwerkzaamheid is toegestaan en binnen welke tijden. In overdekte stalling is er verder een onderscheid tussen verwarmd of niet. Meestal is alleen een schildersloods geconditioneerd dus moeten de systemen in de boot die kunnen bevriezen nog steeds worden nagelopen.

Stalling op de wal

Bij stalling op de wal is vorst al eerder in het geding. Maar dezelfde maatregelen als bij stalling in de loods voldoen prima. Er kan worden besloten om de boot met of zonder mast op een bok te zetten, al dan niet onder een winterkleed. Naast gemak of extra bescherming is de windvang wel iets om rekening mee te houden. Het kan nog wel eens hard waaien tijdens de donkere dagen wat ook het nadeel van stalling op de wal weergeeft, de boot kan in theorie omwaaien. Daarnaast wordt de lengte van het vaarseizoen bepaald door de agenda van de kraandrijver. Die houdt meestal geen rekening met een extra lange en mooie nazomer, op een vastgestelde datum gaat de boot er onverbiddelijk uit.

Lekker blijven liggen?

Overwinteren in het water is voor sommige boten een aantrekkelijk alternatief. Alle rompvormen komen in aanmerking, ook knikspanten. Hoewel de winters steeds slapper uitpakken kan het nog steeds gebeuren dat het waterlandschap bevriest. De boot ligt dan niet direct vast in het ijs. Overdag wordt er zonnewarmte opgeslagen in de boot waardoor de ijsrand lang vrijblijft van de romp. Invriezen en ontdooien gaat eigenlijk zeer beheerst zolang er geen wisselende waterstanden zijn of kruiend ijs. Alleen een rustige en beschutte ligplaats voldoet. Schaatsplezier op zich is overigens ook een gevaar. Een boot kan als handgreep of opstapplek worden gebruikt met alle sporen van dien. Het belangrijkste voordeel van overwinteren in het water is dat het vaarseizoen begint en stopt wanneer je dat zelf wil. Vaak is er nog prima te varen terwijl de parkeerterreinen van jachthavens alweer zijn volgezet met overwinteraars.

De beste aanbieders van winterstalling stellen zich voor. Kies er eentje uit waarmee de donkere dagen zorgeloos voorbij gaan om in het komende voorjaar met een spic en span boot weer van wal te kunnen steken.

Jachthaven Andijk: winterberging buiten, binnen of in het water. De havenmeester van Jachthaven Andijk maakt het mogelijk. Buiten op de wal kan met staande of gestreken mast. de auto is bij de boot te parkeren voor zelfwerkzaamheid. In de loods is dit niet toegestaan. Ook een beschutte plek in het water is hier voorhanden.

Jachthaven Kranerweerd: Deze full service jachthaven in Zwartsluis biedt vanaf begin oktober overdekte winterstalling aan. Voor de booteigenaar een zorgeloze overeenkomst. In overleg wordt alles door het havenpersoneel zorgvuldig uitgevoerd. Hijsen, afspuiten, transport naar de loods en weer het water in zodra het voorjaar aanbreekt.

Jachthaven Wolderwijd: Ideaal gelegen aan het Wolderwijd, één van de grotere binnenwateren in het hart van Nederland. De haven heeft de beschikking over een 35 tons kraan en een 360 graden draaiende mastenkraan. Maar liefst 5000 m2 overdekte en 6000 m2 buitenstalling.

Jachtwerf Grouwster Vlet: De bouwers van de Grouwster Vlet bieden ook winterstalling aan. Ideaal wanneer er onderhoud of reparatie nodig is en je daar niet het vaarseizoen aan wenst op te offeren. De specialisten van deze vooraanstaande werf zijn tot iedere werkzaamheid aan de boot in staat terwijl deze veilig staat opgeborgen in de loods.

Bolt VOF: Bekend van internationaal boottransport is Bolt ook aanbieder van winterstalling in het Friese Drachten. Tot 50 ton kan op de helling, de kraan hijst tot 30 ton. Er is overdekte stalling of op het buitenterrein met gestreken of staande mast. Bolt neemt daarnaast allerhande onderhoud en reparatie graag uit handen van de eigenaar.

P.A. v.d. Laan Jachtverhuur en Scheepswerf: Naast de activiteiten die de naam al weergeeft biedt van der Laan uit Woubrugge ook winterstalling aan. Voornamelijk op de wal maar er zijn ook enkele overdekte plaatsen beschikbaar. Zelfwerkzaamheid is toegestaan zolang er respect is voor buurboten, algehele veiligheid en het milieu.

Liesveld Yachting: Een ruim opgezette jachthaven in het landelijk gelegen plaatsje Streefkerk. De botenlift kan tot 50 ton hijsen. Met voldoende maatregelen ter bescherming van jezelf, het milieu en andere schepen kunt je hier op de wal aan je schip werken. Maar er bestaat ook de mogelijkheid om al het onderhoud door Liesveld te laten verzorgen. 

Jachthaven Strijensas: In de Hoeksche Waard, aan het Hollands Diep, ingeklemd tussen natuurgebieden biedt jachthaven Strijensas in het zomer seizoen een mooi vaargebied. In de winter alle faciliteiten voor zorgeloos bootbezit. Vaste ligplaatshouders hebben voordelen maar gasten zijn ook welkom. De capaciteit bestaat uit 250 schepen op het afgesloten buitenterrein en 30 schepen in de botenloods.

Van Kessel Yachting: Een specialist in hoogwaardige winterstalling. 2500 m2 aan verwarmde hallen zijn altijd brandschoon en vorstvrij. Een VIP behandeling voor je kostbare bezit. Op de locatie in het Limburgse Wessem beschikt Van Kessel Yachting ook nog over een verhard en omheind buitenterrein van 3500 m2.

Benieuwd welke aanbieders van winterstalling online te vinden zijn? Kijk dan op Botentekoop.nl