X Yachts X4

Nadat het Deense A-merk X-Yachts de modellenlijn in Xp (performance) en Xc (cruiser) indeelde, bleek er behoefte aan boten met eigenschappen van beide categorieën te bestaan. Het antwoord kwam met de nieuwe X Yachts X4, die vrijwel direct werd genomineerd als Europees en HISWA-Zeilboot van het jaar 2017.
X Yachts X4

Geslaagde combinatie

Het geheim van een goede zeilracer zit in de combinatie van een lichtgewicht, perfect onderwaterschip met mooi ballastaandeel en perfecte tuigage. Voor een comfortabele cruiser is een volumineus interieur en gemakkelijke ‘handling’ nodig. Het is X-Yachts gelukt om die vereisten in de X Yachts X4 naar tevredenheid van alle testzeilers te combineren.
X Yachts X4

Veel keuzes

De romp is gemaakt van vacuüm geïnjecteerde epoxy sandwich met een stalen ingelamineerd gegalvaniseerd frame voor de kiel en de mast. Er is standaard voorzien in rod rigging, een hydraulische achterstagtrimmer en geheel weggewerkte spectra vallen. Voor de kiel met een massief loden bulb zijn er drie opties beschikbaar: 1,85, 2,20 of 2,50 meter diepgang.
X Yachts X4

Twee of drie hutten

Het interieur is lekker ruim en behoorlijk licht. Dat is te danken aan stahoogte van meer dan 1,90 meter en lichtgekleurde betimmering, elf rompramen en twaalf luiken in het dek. Er zijn twee indelingen, met twee of drie hutten. In de tweehutten versie is er een grotere kajuit en een flinke bakskist aan stuurboordzijde. De kuip is groot en voorzien van dubbele stuurwielen. Er zijn verschillende kuiptafels verkrijgbaar, zowel vaste als opklapbare. Optioneel is een slim klapbaar zwemplateau.
X Yachts X4

Geen wind

Op de testdag stond er helaas geen wind. Dat was erg jammer, zeker wanneer je een jacht vaart waarvan je het gevoel krijgt dat deze het liefst onder je vandaan wil sprinten en met minimale snelheid eenvoudig te manoeuvreren is. Ook merk je dat deze X Yachts X4 soepel elk zuchtje wind omzet in pure snelheid. Met de flush luiken en de prachtige afwerking dwingt dit model vooral bewondering af. Maar op zo’n dag is het toch een beetje alsof je in een Formule 1 auto zonder benzine zit

Voor meer informatie: www.x-yachts.com/nl