ZAR 65 Suite

In Italië worden de meeste en de allerbeste RIB’s gemaakt. In dat land bestaat een lange traditie van snel varen met stoere boten met een harde bodem en opblaasbare luchtkamers rondom. Van der Sanden Watersport is de importeur voor de Benelux van de ZAR 65 Suite, een ruime en soepele RIB.

De Zar 65 staat bekend als een van de best varende modellen van de fameuze ZAR Formenti werf. Op de werf in Motta Visconti, in de buurt van Milaan, bouwt het familiebedrijf al generaties lang sinds 1979, eigenzinnige opblaasboten met sublieme vaareigenschappen en een herkenbaar uiterlijk.

Van der Sanden Watersport is de importeur voor de Benelux van de ZAR 65 Suite.
Van der Sanden Watersport is de importeur voor de Benelux van de ZAR 65 Suite.

Messcherp

Een paar unieke kenmerken. De vorm van de tubes, de opblaasbare luchtkamers, is anders dan bij andere RIB’s. Hier zitten ze niet in de weg als je door de golven vaart en word je niet opzij gegooid doordat de tube uitsteekt. Wel geven ze bescherming tegen aanvaringen en schuren tegen de rand waar je tegen hebt afgemeerd. De bodem is van polyester, dik gelamineerd en ijzersterk. Heel bijzonder is de vorm van het onderwaterschip. Als je van voren kijkt, zie je een messcherpe W-vorm, zodat je minimale waterverplaatsing hebt en maximale afbuiging van het opspattende water. Zo vaar je ook in lastige omstandigheden droog.

De tubes zijn van hypalon, het beste, maar ook het duurste materiaal voor opblaasbare luchtkamers. Goed beschouwd is het eigenlijk een polyester boot met een fenomenaal onderwaterschip met een paar vaste fenders aan de zijkant.

De boot draait kort en soepel als een prima ballerina.
De boot draait kort en soepel als een prima ballerina.

Rollbar

Van voren bekeken is de boot heel breed. Daardoor heb je in deze 6 meter boot een hoeveelheid binnenruimte die je alleen bij andere boten van minimaal 7 meter tegenkomt. Er is extreem veel bergruimte. Voorin is een luik waaronder je een koe kwijt zou kunnen. Onder de asymmetrisch geplaatste stuurconsole, handig voor de doorloop, is plek voor twee varkens en onder het zitje achterop is genoeg plek voor nog een stuk of drie schapen.

De kwaliteit is super, met dikke gasveren, luiken met bouten, ringen en moeren. Alles ademt degelijkheid. Vanwege alle zitplaatsen is dit de ‘suite’ uitvoering. Achter valt de nieuwe rollbar op. Deze staat naar voren gericht, zodat je van achter af een vrije instap hebt en je de bimini ook varend kunt benutten. Rond de tafel kun je vier personen laten eten, maar de banken zijn at hard met lage rugleuningen.

 De stuurbank is overzichtelijk en breed genoeg voor twee man.
De stuurbank is overzichtelijk en breed genoeg voor twee man.

Omklapbare stuurbank

De stuurbank daarentegen is omklapbaar en met een super handig end degelijk systeem tot stasteun om te toveren. De stuurbank is overzichtelijk en breed genoeg voor twee man. Voorin is plek voor een zonnedek of voor een stuk of vier zitplaatsen. De indeling is zo dat je maximale binnenruimte bij minimale buitenafmetingen hebt. Opvallend zijn ook de lange bergplekken rond het zonnebed. Aan de afwerking zie je dat dit een degelijke boot is, die zijn waarde lang blijft behouden. De bouwkwaliteit is werkelijk top!

Hogesnelheidstrein

De motorisering begint bij een 90 pk buitenboordmotor. De geteste boot heeft een 225 pk Mercury Verado aan de spiegel. Dat is een 3,4 liter V6 motor met dubbele bovenliggende nokkenassen en 24 kleppen. Een geweldige krachtpatser, die de maximale motorisering voor deze ZAR biedt. Deze ZAR met 225pk aan de spiegel is zeker niet goedkoop, maar het varen met deze ZAR 65 Suite is dan ook geweldig. De boot draait kort en soepel als een prima ballerina, accelereert alsof een kanon wordt afgeschoten en spoort als de hogesnelheidstrein naar Parijs. De top klokten we met drie man aan boord op 85 km/u.

De geteste boot heeft een 225 pk Mercury Verado aan de spiegel.
De geteste boot heeft een 225 pk Mercury Verado aan de spiegel.

Fijn is dat deze boot trailerbaar is en dat je deze daardoor naar alle uithoeken van de wereld kunt verplaatsen. De ZAR is zowel geschikt voor lekker lui langzaam varen op riviertjes als voor het jumpen door dikke golven op zee. De prijs van de boot begint bij €48.750, maar dat is zonder de motor. Met de 225 pk Mercury Verado en een aantal accessoires kom je compleet uit rond de 75 Mille. Daarvoor krijg je een perfect ontworpen, duurzame waardevaste boot met extreem veel binnenruimte en geweldige vaareigenschappen.

Bekijk de video

Bekijk hier de ook video van de boottest die we maakten in samenwerking met Watersport-TV.

Technische gegevens

ZAR 65 Suite met Mercury 225 wit

Lengte (m.): 6,07
Breedte (m.): 2,54
Diepgang (m.): 60 cm
Waterverplaatsing (kg.): 750 excl. motor
Motor pk (kW): 90-225 pk
Vanaf-prijs (incl. btw): € 48.750 classic luxury. Motor €23.077

Meer informatie vind je op www.sandenwatersport.nl

Snelle boten

Op zoek naar een boot waarmee je vol gas het water over kunt? Op Botentekoop.nl kun je kiezen uit een groot aanbod speedboten en sportboten. Of lees je liever meer artikelen over snel varen?