Zuid Portugal

Als je het aanbod krijgt om met een mooi jacht van West-Spanje naar Zuid Portugal mee te zeilen zeg je geen nee. De gangbare wind komt uit het Noorden en dat voorspelt een fijne voordewindse koers. we zeilen langs fraaie rotsen met vuurtorens, vissersdorpen en wereldhavens.

Onze tocht start in Camariñas, een kleine kustplaats op een dag varen van het bekende La Coruna. Veel zeilers mijden de Noordkust van Spanje vanwege de onvoorspelbaarheid van het weer in de golf van Biskaje. Die hindernis hebben we al achter de rug en vol goede moed zeilen we het kleine vissershaventje uit. Op zee schudt een restje van een storm de zee flink door elkaar. We klotsen bijna de boot uit en sommigen trekken bij het zien van zoveel natuurgeweld wit weg. De wind is west, pal tegen dus.

Zuid Portugal

Haven van Fisterra

Na een paar uur tegen de golven in hakken, kunnen we Cap Finisterre ronden en wordt het rustiger. Voor de eerste dag is het mooi geweest en vermoeid koersen we naar de eenvoudige haven van Fisterra. Vlak in de buurt is bedevaartplaats Santiago de Compostella, dus misschien komen we hier de volgende keer te voet. We krijgen een prima plek in de haven toegewezen en na een overdadige tapasmaaltijd zijn we de inspanningen van de dag vergeten.

Zuid Portugal

Dag twee op zee

De zon laat zich niet zien als we de zee weer opdraaien. Van de veelgeroemde ‘Portugese Noord’ is niets te bekennen. Deze luchtstroming in de zomer ontstaat door het verschil tussen het vaste hogedrukgebied bij de Azoren en het lagedrukgebied dat ontstaat door de opwarming van het vasteland van Spanje en Portugal. Het eerste deel van de reis komt de wind nog steeds uit het westen, maar lijkt wat zwakker dan de ‘dikke vijf’ van de vorige dag.

We varen langs Pontevedra en Vigo, beschutte havenplaatsen aan diepe inhammen in de kust. Als de zon door de wolken prikt zwakt de wind af en draait naar het noorden. We verruilen de genua voor de spinnaker en onze dikke truien voor dunne T-shirts. De borrelhappen komen bovendeks en we vieren happy hour op zee. Ook als de zon langzaam ondergaat, blijft de wind doorzetten.

Zuid Portugal

Nachtje doorvaren

We besluiten zo lang mogelijk langs de Portugese kust met de spinnaker op door te zeilen, misschien wel de hele nacht door. Dat valt een beetje tegen. Midden in de weg valt de wind weg en moeten we de motor starten. Maar bij het ochtendgloren kunnen we de zeilen weer hijsen en glijden we soepel verder naar het zuiden. We zeilen langs fraaie Portugese rotsformaties met illustere vuurtorens. Voor Peniche ligt een bizar gevormde rotspartij in zee. Het legendarische Cabo da Roca is het Westelijkste stukje vasteland van Europa.

Zuid Portugal

Haven van Cascais

We doen de haven van Cascais aan, het decor van veel zeilregatta’s en de plek waar veel nationale zeilteams trainen. Vanuit de jachthaven lopen we in een kwartiertje naar de Boca do Inferno, de Duivelsbek, een plek waar de rotsen zijn weggeslagen. De stad is mooi, met betegelde straten en een gezellige Food Court waar we goedkoop en lekker vis eten. Je merkt bij de monding van de Taag de nabijheid van grote plaatsen als Estoril en Lissabon. Er varen hier zowel zeeschepen als luxe jachten.

Vanuit Cascais is onze koers 180 graden, pal zuid. De wind stuwt ons voort en we worden begeleid door een troep dolfijnen. Ze lijken de boot als speelgoed te beschouwen en zorgen voor een opperbeste sfeer aan boord. Bij Cabo de Sao Vicente gaan we de hoek om, naar het oosten richting Sagres, Lagos, Portimao en onze eindbestemming Albufeira. Dat blijkt een verrassend moderne haven met een schitterende entree tussen de rotsen door. De plaats zelf wordt gedomineerd door jeugdig low-budget toerisme. Daar hebben we in de haven gelukkig geen last van.

Zuid Portugal

Groot aanbod zeilboten

Op zoek naar een zeilboot waarmee je ook deze route kunt varen? Bekijk het ruime aanbod zeilboten op onze website