Klassieke hoofddeksels voor zeevarenden zijn zuidwesters. Een degelijke bescherming tegen wind, regen, opspattend zeewater en koude. Het is een hoed met brede randen, die aan de achterkant ver doorlopen om zo regenwater af te voeren zonder dat het in je nek loopt. Het geijkte materiaal waar een zuidwester uit gemaakt is heet oliegoed. Waterdicht PVC, redelijk soepel en totaal niet ademend. Maar daar zijn gelukkig alternatieven voor.
zuidwester

PVC Zuidwester

Echte zuidwesters in de kleur kanariegeel. Gemaakt van PVC dus 100% waterdicht.
Met een touwtje onder de kin vast te knopen. One size fits all.
€ 19.95
www.bol.com
zuidwester

BMS Zuidwesters

Een klassieker voor optimale hoofdbescherming tijdens regenachtige vaartochten. De zuidwester is met katoen gevoerd en heeft een koord voor onder de kin tegen het wegwaaien. Verkrijgbaar in xs t/m xl
€ 26.95
www.regenpakhuis.nl
zuidwester

Tilley TH5 hemp brim hoed

De TH5 van Tilley bestaat voor 100 procent uit henneptextiel. Het lichte gewicht zorgt voor een draagcomfort op het water. Ook houdt de hoed UV-stralen (UPF50+) tegen en voorkomt dat regen in je gezicht belandt.
€ 87.-
www.dewitschijndel.nl
zuidwester

Jack Wolfskin Tropical Hat

Een luchtige en lichtgewicht hoed die voorzien is van een hoge UV bescherming. Het materiaal neemt vocht op en is sneldrogend. De hoed is aan weerszijden te dragen voor een tropische print of een effen kleur.
€ 37.95
www.dewitschijndel.nl
zuidwester

Tribord Zeilpet 100

Ontworpen voor wie af en toe gaat varen bij rustig weer. Bescherming tegen zon, lichte wind en een kalme zee. Met stormkoordje ter bevestiging aan de kraag van je jas.
€ 5.99
www.decathlon.nl
zuidwester

Gill Cable Knit Beanie

De Cable Knit Beanie van Gill heeft een technische twist. De casual muts heeft aan de binnenzijde een fleece band, waardoor het hoofd warm blijft tijdens koud weer. Verkrijgbaar in de twee mooie kleuren Sail Cloth (wit/beige) en Navy.
€ 22.80
www.maritiem-watersport.nl